tramvalles-presentacioLa Plataforma pel Tramvallès es presentava públicament divendres passat amb l’objectiu de promoure la proposta d’un tramvia que serveixi per acabar amb el col·lapse del transport privat a la comarca i lligar tot un seguit de municipis amb dèficit de connexió.

Diverses entitats ambientalistes, associacions i col·lectius cívics, liderats per la Plataforma pel Transport Públic, reclamen la posada en marxa d’un tramvia que connecti les principals poblacions del Vallès Occidental.

Per a Albert Turón, membre de la plataforma, diverses són les raons que justifiquen una inversió d’aquestes característiques. Destaca, per exemple, el volum de població vallesana de més de 700.000 persones que fa que aquests ciutadans es vegin abocats a l’ús del vehicle privat per a les seves activitats quotidianes. També parla de l’insuficient i poc competitiu transport públic que uneix viles i ciutats de la comarca, un aspecte aquest molt important perquè l’ús dels transports públics suposa beneficis globals per a la societat i el territori. Albert Turón creu necessari canviar el model de mobilitat al Vallès Occidental.

En una primera fase, el tramvia, segons la plataforma, hauria d’unir Terrassa, Sabadell, Barberà, Badia, la Universitat Autònoma, Cerdanyola ciutat, Ripollet, Montcada, Sant Cugat i Rubí.

L’origen d’aquesta proposta arrenca l’any 2001 amb un estudi que finalment no es va aprovar i que proposava un tramvia entre Montcada i la Universitat Autònoma, sense cap més vocació comarcal, i totalment insuficient per a aquesta plataforma.

Una proposta sostenible

Per a l’associació Cerdanyola Via Verda, que forma part d’aquesta plataforma, l’interès d’aquesta proposta rau en la seva vessant mediambiental. Ara per ara, per a l’entitat, aquest mitjà de transport és la millor opció per a la comarca pel seu baix consum energètic i perquè forma part d’un model de mobilitat sostenible que ells defensen.

D’altra banda, des de CC.OO, que també en formen part de la plataforma, consideren que la mobilitat és una de les condicions laborals del conjunt de treballadors, raó per la qual treballen des del seu sindicat per una mobilitat sostenible i segura per accedir als llocs de treball de la població.

Aquesta proposta compta amb el suport de diverses entitats com ara: l’Adenc, les associacions de veïns de Ripollet de Can Clos, Can Mas, Maragall i Sant Andreu, l’associació de veïns de La Romànica de Barberà, Catalunya Sostenible, Bicicleta Club de Catalunya, Cerdanyola Via Verda, CC.OO del Vallès Occidental, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell i Terrassa, Via Vallès i la Plataforma del Transport Públic.

Els col·lectius que defensen aquesta proposta busquen ara el suport dels ajuntaments als quals podria donar servei aquesta infrastructura de transport públic.