tramvalles-cerdanyola-ico

Sabadell. 30 de juliol de 2009. El tramvia del Vallès està assolint uns suports ciutadans i institucionals poc habituals en una infraestructura proposada per la societat civil. La necessitat d’un transport intern més potent a una comarca on el 80% de la mobilitat és interna, el fet que gairebé totes les infraestructures potents del transport públic miren cap a Barcelona, i un col·lapse circulatori irresoluble amb ampliacions viàries poden ser les causes d’aquesta unanimitat a favor del Tramvallès.

 

Els tres darrers suports importants vénen de Cerdanyola. El ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va aprovar per unanimitat una moció en suport al projecte, amb data 25 de juny. La Universitat Autònoma de Barcelona, ubicada a Cerdanyola i amb el campus més gran del país, que genera més de 200.000 desplaçaments diaris, també va fer efectiu el seu suport a través de la seva taula de mobilitat, el passat 14 de juliol. Tres dies més tard l’Associació d’Empresaris de Cerdanyola, adherida a la patronal Cecot, també va manifestar el seu suport al projecte. Set de nou municipis per on ha de passar el Tramvallès a la secció Occidental han donat el seu vist i plau, amb les úniques excepcions de Barberà i Montcada.

Cerdanyola és un municipi clau pel Tramvallès, situat a l’epicentre de la línia entre Montcada i Reixac i Rubí, connecta els tramvies amb la xarxa de Renfe en dos punts: al centre urbà i a l’estació de Cerdanyola Universitat, i a més és el punt on s’enllacen els ramals de Ripollet – Montcada, Sant Cugat – Rubí, i el de la UAB – Badia – Barberà – Sabadell – Terrassa.

 

Al·legacions al PTMB i esmenes al PNI. El Pla Territorial Metropolità de Barcelona ja inclou bona part del Tramvallès, però la PTP ha al·legat que també inclogui les seccions Sant Cugat – Rubí i Sabadell – Terrassa, excloses inicialment del projecte. En el cas de la segona secció, sí prevista com a ramal ferroviari al PTMB, la PTP ha al·legat que es construeixi en superfície, amb parada a l’Hospital de Terrassa i sigui operable inicialment pels tramvies que el mateix pla preveu a Terrassa i Sabadell, amb l’objectiu de relligar els tramvies urbans de dues ciutats que sumen 500.000 habitants.

Pel que fa el debat del Pacte Nacional d’Infraestructures, la PTP ha esmenat incrementar la partida pressupostària pel Tramvallès des dels 96 M€ contemplats fins als 350 M€, una xifra més d’acord amb el gran abast del projecte tenint en compte la ràtio de cost del Trambaix i Trambesòs.

Tota la informació sobre els avenços del projecte a la web de la plataforma pel Tramvallès: www.tramvalles.cat