La plataforma en defensa del ferrocarril del Camp de Tarragona (PDF Camp), Ecologistes en Acció de Catalunya (EAC) i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) s’uneixen en defensa dels trens nocturns.

Les tres entitats, amb una clara trajectòria en defensa del transport públic, s’adhereixen amb aquest comunicat a la setmana europea en defensa dels trens nocturns, organitzada per la plataforma “Back on Track”. El tren nocturn és una oferta de mobilitat sostenible que fa possible llargs recorreguts aprofitant el descans nocturn de les persones, sense necessitat d’anar més ràpid que l’avió o el cotxe, però essent més confortable. Convenientment dissenyat, permet arribar a primera hora a les destinacions més importants aprofitant les infraestructures del ferrocarril convencional i el d’alta velocitat. El tren nocturn ser una  fórmula molt popular de desplaçament abans de la massificació automobilística, l’aviació comercial “low cost” i l’extensió de l’alta velocitat; i encara té un mercat potencial que no ha estat protegit per operadors com Renfe, SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer Français) o DB (Deutsche Bahn). Aquest mercat està composat per les destinacions intermèdies dels trens, allunyades dels aeroports, les persones que no els agrada volar i les persones que busquen una comoditat i descans de porta a porta sobre relacions ja servides per l’avió low cost. Els ferrocarrils federals austríacs ÖBB estan apostant per aquest segment de mercat amb els nous NightJet.


Trenhotel Barcelona-Granada, abans de la seva supressió

A Espanya cada vegada existeixen menys trens nocturns. Actualment només s’operen els trenhotels Barcelona – Vigo / A Coruña, el Madrid – A Coruña / Ferrol / Pontevedra, el Madrid – Lisboa i el Lisboa – Salamanca – Hendaia. La resta de connexions han estat suprimides, fins i tot quan no tenen alternativa directa amb l’alta velocitat o podrien ser complementàries. A Catalunya és el cas del Barcelona – Tarragona – Reus – Madrid (Estrella Costa Brava) , Barcelona – Granada (TrenHotel) o el Barcelona – Zürich / Milà (Trenhotel Elipsos). La supressió del Trenhotel de Granada es va fer coincidir injustificadament amb unes obres puntuals d’infraestructura, i ha contribuït a l’aïllament ferroviari d’aquesta capital andalusa, que ja suma tres anys. L’oblit del tren nocturn s’emmarca en l’actual política ferroviària del Ministeri de Foment, centrada excessivament en la construcció de línies d’alta velocitat i oblidant la necessitat de generar serveis de proximitat i mobilitat quotidiana més a prop de ciutats i pobles.

Entenem que cal potenciar i recuperar les connexions ferroviàries nocturnes al centre de les poblacions per quatre grans raons:

 • El servei ferroviari estalvia entre 70-90% d’energia en relació amb un vol domèstic. Les polítiques de lluita contra el canvi climàtic estan a l’agenda europea
 • Hi ha un cert nombre d’usuaris interessats en un producte ferroviari que estalvia 2 nits d’hotel considerant l’aprofitament total de les hores de sol a l’anada i a la tornada.
 • La incomparable confortabilitat que ofereix un tren en relació amb un avió
 • Un 10% de clients tenen por a volar o només ho fan sinó hi ha un altre remei.

A tal efecte cal considerar l’oferta tant al low cost, amb butaques reclinables, com a les famílies o persones que busquen més comoditat (compartiments amb llits o lliteres). Per recuperar les connexions nocturnes també defensem el projecte  Lunajet (Barcelona – Frankfurt) amb tren mixt (passatgers-mercaderies).

Al Camp de Tarragona hem de denunciar, un cop més, les pressions municipals perquè el Ministeri de Foment desmantelli la línia que serveix el centre de les poblacions de Cambrils i Salou i la desaparició de tots els trens de llarg recorregut de l’estació urbana de Tarragona. L’any 2008 es va perdre tot el Servei Madrid – Barcelona i el 2018 es va perdre tot el Servei del Corredor Mediterrani, en favor de línies d’alta velocitat amb una estació totalment desconnectada i allunyada dels nuclis urbans, la del Camp de Tarragona.

El proper 30 de maig a les 19 hores, també se celebrarà una conferència per explicar la proposta Lunajet al Col·legi de Camins, Canals i Ports de Catalunya.

Barcelona, 14 d’abril de 2018

 

ANNEX.

Manifest “Back on Track”. Trens nocturns – 8 punts.

 1. Els trens nocturns són necessaris allà on hi hagi demanda de viatges de llarga distància, com a part d’una xarxa internacional que funcioni les 24 hores del dia, per complir amb els objectius de reducció de carboni. El tren té l’avantatge d’oferir viatges nocturns confortables.
 2. La competència entre el ferrocarril i altres mitjans de transport és benvinguda, però en condicions d’igualtat, tenint en compte els costos per al clima i promovent la cooperació dins la indústria del ferrocarril a favor dels interessos dels passatgers.
 3. Necessitem un pla europeu que tingui en compte:
  • costos i beneficis dels trens nocturns
  • necessitats dels clients (horaris, equipaments, connexions)
 4. Els trens haurien d’oferir un rang de nivells de confort amb un bon mínim – i, per tant, la possibilitat de triar tarifes.
 5. Les tarifes han de ser atractives i no massa complexes; la distribució hauria de ser no discriminatòria, amb bitllets directes com a norma.
 6. Per als serveis internacionals diürns i nocturns, es necessita una millor harmonització del material rodant, senyalització i acoblament de vagons.
 7. S’ha de donar suport a la innovació (com Lunajet – combinant vagons de passatgers amb altres per a mercaderies d’alt valor)
 8. Volem veure una opció de trens nocturns atractiva, independentment de si són del sector públic o privat. Una Agència Europea del Ferrocarril enfortida podria contribuir a aconseguir-ho.