Search

VI Cursa de Transports de Vilafranca del Penedès

set. 05 2023

set.

05

2023

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1691079377639{background-color: rgba(169,203,94,0.2) !important;*background-color: rgb(169,203,94) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]La bicicleta i l’anada a peu es consoliden com els modes de transport més ràpids i sostenibles de Vilafranca

El transport públic torna a quedar en darrera posició en quant a temps

Els participants de la cursa han comptat amb un obsequi a l’arribada de la cursa![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Nota de premsa” color=”success” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2F20230922-Cursa-Vilafranca-1.pdf”][vc_btn title=”Resultats de la cursa” color=”green” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2Fresultats-vilafranca.pdf”][vc_btn title=”Conclusions de la cursa” color=”danger” size=”sm” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2FConclusions-de-les-curses-urbanes.pdf”][vc_btn title=”Metodologia de càlcul” color=”danger” size=”sm” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2FMetodologia-de-calcul-curses-PTP.pdf”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Per sisè any consecutiu, la PTP celebra la cursa de transports de Vilafranca, aquest cop des dels instituts de la ciutat fins a la Rambla de Sant Francesc. 

Una trentena de participants hi han format part, utilitzant diversos modes de transport per a fer la cursa, amb sortides des dels instituts Milà i Fontanals, Alt Penedès, Vilafranca 2, Nou de Vilafranca i l’Escola Montagut.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Els primers resultats de la cursa” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]El mitjà més ràpid ha estat ha estat la bicicleta, prenent avantatge sobretot en aquells casos en què hi ha participat la bicicleta elèctrica. Tanmateix, la cursa de transports de la PTP no analitza només qui és el més ràpid en arribar, sinó també qui ens suposa un menor cost o un menor impacte ambiental. En aquests casos, el menor cost ha estat la mobilitat activa, seguit del transport públic i, en darrer lloc, el vehicle privat. La tendència ha estat la mateixa en totes les rutes que s’han fet aquest any.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Anar en cotxe és sempre més barat?” title_align=”left” title_size=”h5″ title_color=”accent” separator_style=”disabled”][vc_column_text]Quan es parla de costos, sovint només es pensa en l’import directe invertit en el viatge, com la benzina o el bitllet del transport públic. No obstant això, a l’hora de calcular els costos reals, cal tenir en compte altres factors. L’exemple més clar és el del cotxe o la moto: s’han de considerar els costos d’adquisició, manteniment, reparacions, impostos i assegurances, a més del consum de combustible i despeses variables com l’aparcament.

Tenint això en compte, podem arribar a comprovar que un cotxe pot tenir un cost aproximat de 4.000 € cada any. Si ho comparem amb el cost del transport públic, el cotxe perd estrepitosament.[/vc_column_text][dt_fancy_title title=”El cost energètic del transport públic es reparteix entre tots els usuaris” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]El transport privat emet grans quantitats de contaminants, i aquest impacte és més notable quan es té en compte la seva capacitat limitada, ja que poden transportar només un petit nombre de persones (màxim 5 a 7, amb una ocupació mitjana d’1,18 persones). D’altra banda, el transport públic com ara autobusos, tramvies i metro tenen una capacitat molt més gran, que oscil·la entre 70 i 350 persones (amb una mitjana de 20% d’ocupació), la qual cosa permet repartir les emissions entre més passatgers i reduir la despesa energètica i les emissions per persona.

Si anem a mínims, els vehicles més sostenibles són aquells que no necessiten motor, com les bicicletes o monopatins, però no sempre ens permeten salvar grans distància. Per això tenim el ferrocarril, el qual és un transport d’emissions zero (sense incloure fabricació, manteniment i desballestament) ja que es tracta d’un mitjà de transport electrificat.

Per tant, és fàcil veure que el transport privat té un impacte ambiental major a causa de les emissions contaminants, i el transport públic és més sostenible gràcies a la seva major capacitat per transportar més persones i distribuir les emissions entre elles.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...