Search

Editorial

Tren de rodalies

jul. 03 2024

jul.

03

2024

Ens plau presentar-vos un exemplar més de la revista de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP).

En aquest número, veureu que parlem àmpliament sobre l’R3, que els últims mesos i anys ha sigut notícia per, entre altres motius, l’inici de l’esperat desdoblament de la línia. És cabdal que, després de dècades sense inversió i ni interès polític, polítics, tècnics i societat civil remem per tenir un millor servei de Rodalies. En el cas de l’R3, s’ha donat per fi una certa conjunció d’acords polítics, pressió municipal i mobilització social que han empès. En aquest número, doncs, hem volgut abordar el tema des de 3 òptiques: repassar l’estat actual de les obres, posar en relleu la feina que ha fet el col·lectiu d’usuaris “Perquè no ens fotin el tren” i explicar la proposta de la PTP per al desdoblament del tram més crític de la línia, el seu pas per Montcada: sense un desdoblament complet des de Montcada-Bifurcació no donarem a la línia la capacitat que necessita.

D’altra banda, es torna a acostar el congrés “El transport públic és cosa de dones”, que en aquesta 6a edició organitzarem conjuntament amb el BACC i dedicarem a la mobilitat en bicicleta. Malauradament, i a diferència del que passa amb el transport públic, la mobilitat en bicicleta i VMP segueix sent un entorn molt masculinitzat, on el percentatge d’ús per part dels homes pràcticament duplica el femení. Trobareu en aquesta revista dos articles que hi reflexionen i plantegen què podem fer per reduir aquesta diferència.

Per últim, volem seguir donant espai aquí a la realitat del transport públic a Catalunya: des de la problemàtica del carril bus de la C-245, al Baix Llobregat, que ofereix unes prestacions molt llunyanes respecte a les que s’havien promès, a la pobra situació del transport públic a les Terres de l’Ebre, que ara tenen una esperança amb l’anunci de creació d’una ATM pròpia, passant per la situació del bus urbà a molts municipis no metropolitans de la província de Barcelona.

Com sempre, esperem que la gaudiu!

Adrià Ramirez Papell
President de la PTP

També et pot interessar...