Search

El Bus Exprés de la Vall del Tenes es consolida com a servei eficient i exemple de cooperació

set. 07 2013

set.

07

2013

Acte de presentació dels nous horaris del Bus Exprés de la Vall del Tenes

Avui, 7 de setembre de 2013, el Bus Exprés de la Vall del Tenes (anteriorment conegut com a 777) serà oficialment transformat en el nou bus exprés e7.

A l’acte han assistit el Conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Hble. Sr. Santi Vila; el Secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Il·lm. Sr. Ricard Font; el Secretari de Transports i Mobilitat, Il·lm. Sr. Pere Padrosa; el president de la Mancomunitat de la Vall del Tenes i alcalde de Bigues i Riells, Il·lm. Sr. Joan Vila; l’alcalde de Lliçà d’Amunt, Il·lm. Sr. Ignasi Simón; l’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Il·lm. Sr. Joaquim Brustenga; i l’alcalde de Lliçà de Vall, Il·lm. Sr. Andreu Carreras; els regidors de Parets del Vallès, Srs. Francesc Juzgado i Dídac Cayuela; i el president de la PTP, Sr. Ricard Riol, entre molts altres amics i col·laboradors del projecte del Bus Exprés.

 

La transformació del bus exprés 777 en l’e7 suposa, a més d’un canvi de nomenclatura i la integració amb el nou concepte de bus ràpid que impulsa la Generalitat, un increment de 20 a 25 circulacions diàries (ambdós sentits). A més del reforç del servei, la nodrida representació institucional i associativa de la presentació de l’e7 respon a la naturalesa especial del projecte, que es pot resumir en els següents 7 punts:

 

  1. Col·laboració i cooperació entre la societat civil i diverses administracions. L’origen d’aquest projecte se situa en una reivindicació conjunta de l’administració local i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic l’any 2007, segellat com a “Compromís pel Bus Exprés”. Ràpidament fou assumit per la Generalitat de Catalunya (que finança el servei) i recolzat per la Diputació de Barcelona (gestora de la infraestructura viària per on circula l’e7 dins la Vall del Tenes). L’operador concessionari de la línia, Sagalés, també va implicar-se des d’un primer moment en fer possible d’aquest novedós servei. Aquesta línia és fruït de la perseverança i el compromís de molts tècnics, polítics i col·laboradors al llarg del temps.

  2. Dignificació de lautobús. El Bus Exprés de la Vall del Tenes va néixer com un projecte de servei públic plausible. Malgrat ser l’època de la bombolla infraestructural, els alcaldes de la Vall del Tenes van tocar de peus a terra i van veure que l’autobús també pot convertir-se en un transport competitiu amb el cotxe en temps, d’alta qualitat (ofereix wi-fi, butaques comfortables i vehicles d’alta capacitat) i puntual. Els usuaris valoren molt positivament tots aquets atributs. Darrerament també s’han incorporat parades amb teleindicadors.

  3. Desenvolupament de mesures de gestió a la via pública. Una altra innovació plantejada al Bus Exprés de la Vall del Tenes és la instal·lació pionera de prioritat semafòrica en autobusos interurbans de Catalunya. Amb la col·laboració del titular de la via, la Diputació de Barcelona, van haver-se de desenvolupar un nou senyal de trànsit i un nou sistema per activar la prioritat semafòrica a petició dels conductors del bus.

  4. Concepte de servei inèdit. Aquest projecte va presentar una novetat respecte als autobusos tradicionals per autopista: no realitzar totes les parades en el tram de carretera; de la mateixa manera que els trens semidirectes no s’aturen a totes les estacions.

  5. Creació de park & ride associat a lautobús. També per primera vegada s’associa un projecte d’aparcaments de dissuasió a una línia d’autobús. A tal efecte han estat modificats els Plans Generals d’Ordenació Urbana de diversos municipis i s’han posat en marxa diversos projectes a càrrec de la Diputació de Barcelona, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Autoritat del Transport Metropolità.

  6. Contra els tòpics, un servei dalta ocupació. Amb només 53.000 habitants ubicats de forma dispers a tota la Vall del Tenes, el bus Exprés de la Vall del Tenes s’ha consolidat com un servei amb una ocupació superior mitjana a la d’autobusos circulant per zones més densament poblades. La clau ha estat generar un servei competitiu amb el vehicle privat, d’alta qualitat i puntual.

  7. Instauració del concepte de servei mínim. La Generalitat, titular del servei, ha assumit la necessitat d’incrementar els serveis per eliminar els principals “buits horaris” de les hores punta del matí, migdia i tarda. L’esperit del projecte del Bus Exprés de la Vall del Tenes és assolir el concepte de cadència horària (repetir l’oferta cada hora als mateixos minuts) de forma anàloga als trens de Rodalies.

La PTP felicita el Departament de Territori i Sosteniblitat, la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat i els Ajuntaments de la Vall del Tenes pel desenvolupament progressiu del Bus Exprés e7. També cal fer un esment especial als tècnics i polítics que, des del començament d’aquest projecte, han hagut de fer front a les incerteses i no escassos reptes derivats del caràcter novedós de la proposta. El temps ha acabat demostrant l’èxit de la mesura. Considerem aquest nou servei un exemple per a la resta de Catalunya i desitgem en un futur completar noves millores.

Bigues i Riells, 07 de setembre de 2013

 

logo15-save Horaris inaugurals del Bus Exprés de la Vall del Tenes (777)

logo15-save Horaris del Bus Exprés de la Vall del Tenes actual (e7)

Recorregut del bus exprés e7

Horaris del bus exprés e7

També et pot interessar...