20120626-presentacio-pecac
Arquitectes, ecologistes i veïns exigeixen l’aturada del pla de l’energia i canvi climàtic de Catalunya (PECAC 2012-2020).
7 entitats han al·legat conjuntament el pla en trobar nombroses insuficiències tècniques, i per tant de propostes i d’objectius.
El PECAC ha de quedar condicionat a la futura Llei de Canvi Climàtic, i no de forma viceversa.
El PECAC, redactat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i pel Departament d’Empresa i d’Ocupació, suposa el més gran canvi de discurs sobre mobilitat sostenible dels darrers temps. En l’apartat de mobilitat, el PECAC no sembla un document propi del Departament de Territori i Sostenibilitat, ja que es contravenen figures com la llei 9/2003 de mobilitat o les Directrius Nacionals de Mobilitat, en centrar-se únicament en la indústria del vehicle privat elèctric i només esmentar les altres formes de mobilitat sostenible. El PECAC consagra el sector de l’automoció com a principal motor econòmic del país, obviant que, a igualtat de tecnologia, la mobilitat no motoritzada i el transport col·lectiu segueixen guanyant en eficiència energètica i també en llocs de treball. Aquest Pla sembla haver estat elaborat més a la mida del lobby de l’automoció que per assolir un autèntic estalvi i eficiència energètics, objectius que només s’assoliran si donem prioritat al canvi modal per sobre del canvi tecnològic d’una flota ingent de vehicles (Catalunya té 5.000.000 de vehicles).