20100311-diadonalxtothom

La manca d’informació pot intoxicar la consulta pública sobre la necessària reforma de la Diagonal.

Les entitats de la Plataforma “Diagonal per a tothom” defensen que la millora de la mobilitat no és contradictòria amb la preservació de l’arbrat o la qualitat de vida a la resta de l’Eixample.

Cal més informació i menys especulacions i incertesa

 

A dos mesos de la consulta sobre la Diagonal, la plataforma “Diagonal per a tothom” exigeix a l’Ajuntament més concreció i recolzament pel procés de reforma per tal d’evitar l’actual clima d’incertesa ciutadana i les especulacions interessades. Informacions com la definició d’una nova xarxa d’autobusos (Retbus) o un hipotètic projecte de tercer túnel de Rodalies ja han estat utilitzades en contra de la unió dels tramvies per la Diagonal, tot i ser projectes complementaris i no contradictoris. De forma més o menys perversa també s’ha contraposat la reforma de la Diagonal amb la qualitat de vida de la resta de carrers de l’Eixample, tot i que els estudis de mobilitat confirmen just el contrari: no actuar sobre la Diagonal implicaria el contagi del col·lapse actual d’aquest eix cap a la resta de la trama ortogonal.

 

Cal fer públics els detalls sobre la proposta urbanitzadora i, sobretot, com s’articularan els transports públics dins i fora de la Diagonal. La definició d’aquets dos aspectes és clau per convertir el màxim trànsit privat cap al transport públic i mobilitat no motoritzada i no desviar-lo per altres carrers de l’Eixample. Convertir i no desviar trànsits és un objectiu necessari i coherent amb el Pla de Mobilitat Urbana, els acords del Pacte per la Mobilitat sobre la Diagonal i la necessitat per millorar la pèssima qualitat de l’aire de la ciutat, per la qual la Unió Europea podria començar a sancionar-nos.

 

Plantejar una dicotomia entre arbrat – mobilitat i Diagonal – Eixample pot perjudicar el procés

 

La plataforma “Diagonal per a tothom” considera que les dues opcions que se sotmetran a consulta popular el proper mes de maig han de respectar el principi inspirador: millorar l’espai públic i la mobilitat a partir de la potenciació del transport públic i la mobilitat no motoritzada. Per això demanem que les dues opcions siguin coherents amb les següents cinc necessitats:

 

1. Transport públic que respongui a la gran demanda prevista, necessàriament definit per una doble actuació:

  • un tramvia ben dimensionat, amb andanes laterals (una per a cada sentit) que siguin tant o més amples que el propi tramvia per poder evacuar el passatge de forma còmoda i ràpida. No podem repetir l’error d’andanes com les de Plaça de Catalunya (Renfe) o Fòrum (Trambesòs).
  • una xarxa de bus protegit i d’alta freqüència (Retbus) prou accessible des dels pols més importants de generació dels viatges que avui utilitzen la Diagonal en cotxe i moto, ben connectada amb el tramvia. Els autobusos que avui estan collapsats a la Diagonal s’han de dedicar a reforçar tota la xarxa al llarg de Barcelona. Tant el tramvia com el Retbus han d’estructurar una xarxa que operi amb alta freqüència (3 minuts) i prou accessibilitat (cada 650 metres) per absorbir bona part de la demanda actual de transport.

 

2. Recuperació d’espais per a us ciutadà al costat de les façanes. Passejar, anar de compres o realitzar diverses activitats de lleure (jocs infantils, esport) no és confortable si el ciutadà està rodejat de trànsit a banda i banda o amb l’espai trossejat per carrils de circulació (ja siguin de serveis, trànsit de pas o carrils bici). Tenim exemples d’espais incòmodes per als vianants a la plaça de les Glòries, la Meridiana entre València i Glòries, o fins i tot a vies ja pacificades com la Rambla de Catalunya.

 

3. Circulació protegida i aïllada de les bicicletes. Cal assegurar una circulació còmoda i segura per a les bicicletes, amb el mínim d’interferències amb el trànsit peatonal i viari. Per fer-ho cal evitar carrils bici al mig de zones peatonals o amb continus talls de trànsit.

 

4. Optimització del trànsit privat pel veïnat i el comerç, dins i fora de la Diagonal:

  • La Diagonal només ha de funcionar com a via de pas per al transport públic i la mobilitat no motoritzada. Dins d’aquest eix, el trànsit privat s’ha de centrar en potenciar l’activitat econòmica i el veïnatge. Per això cal unificar les calçades per a cada sentit i ubicar-hi dos carrils per sentit que permetin els girs a la dreta, l’accés del taxi i la càrrega i descàrrega de forma còmoda sense envair la resta de l’espai públic.
  • No actuar sobre el trànsit privat de la Diagonal pot fer encomanar el collapse actual d’aquell eix sobre la resta de vies de la xarxa ortogonal
  • El trànsit de pas no transferible al transport públic, que actualment només utilitza la Diagonal en un curt tram i en un baix percentatge, pot assumir-se dins la trama ortogonal sense incrementar les cues.
  • Aprofitar espais “buits” per ubicar aparcament de motos sense pervertir l’espai guanyat per a usos ciutadans. Aquests espais es poden garantir entre les fileres d’arbrat que siguin contigües a les calçades.

 

5. Al menys en una de les dues opcions que se sotmetran a consulta, cal preservar el màxim d’arbrat actual. Diverses entitats membres de la plataforma “Diagonal per a tothom” han lliurat estudis a l’Oficina Tècnica de la Diagonal per demostrar que, mitjançant una secció asimètrica, és possible compatibilitzar la preservació general de l’arbrat amb la ubicació d’un tramvia d’alta capacitat amb andanes laterals, un carril bici segregat i quatre carrils de circulació (dos per sentit) amb possibilitat per a càrrega i descàrrega, circulació de taxis i girs permesos als carrers a la dreta.

 

Barcelona, 11 de març de 2010

 

La plataforma “Diagonal per a tothom” està constituïda per l’APB (Associació de Patinadors de Barcelona), el BACC (Bicicleta Club de Catalunya), Catalunya Camina (Associació per la defensa dels drets dels vianants), CCOO (Comissions Obreres de Catalunya), Ecologistes en Acció de Catalunya, Greenpeace, la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona), l’OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), la PTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic) i el P(A)T (Prevenció d’Accidents de Trànsit).