Acte de lliurament dels premis Acció 21. Ricard Riol fa el parlament en nom de la Plataforma "Diagonal per a Tothom"

El projecte “Diagonal per a tothom”, liderat per 13 entitats de diferents àmbits, ha estat guardonat amb el premi Acció 21 de l’any 2010, atorgat pel Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona. L’esperit d’unió i d’altruisme que ha caracteritzat la plataforma es veu reforçat amb aquest premi, que agraïm enormement.

 

20100502-diagonal

Demostració de la mobilitat sostenible el 2 de maig. Plataforma Diagonal per a Tothom.
Foto: Toni Martínez

La plataforma “Diagonal per a tothom” es va constituir el 23 de juliol de 2009 per donar suport a la reforma d’aquest vial, un acord majoritari del plenari municipal que havia d’acabar amb els problemes endèmics de sinistralitat, contaminació i congestió causats pel trànsit motoritzat. Un mateix model de mobilitat que, a escala més global, està relacionat amb la mort prematura de més de 1.200 habitants de l’àrea metropolitana, amb el canvi climàtic i amb desastres ambientals recents com són els recents vessaments de petroli a la costa de Tarragona

 

Des d’un bon principi, les activitats de la plataforma van centrar-se en socialitzar els avantatges de la mobilitat sostenible, segura, eficient i equitativa dins i fora de la Diagonal. Al llarg del procés de consulta de la Diagonal, la plataforma va esforçar-se al màxim per difondre valors ambientals i socials a través de la reflexió ciutadana i l’exemplificació d’alguns avantatges en concret. Així, va realitzar-se una històrica representació de mitjans de transport a la mateixa avinguda que va implicar més de 200 ciutadans. També va organitzar una conferència on van participar representants de Munic, Dublín, Estrasburg i Bordeus, ciutats amb exitosos tramvies al centre urbà. La plataforma ha aportat el màxim de dignitat possible a una innovadora consulta ciutadana que, malauradament, va acabar engolida i mediatitzada per la política.

 

La plataforma agraeix el premi Acció 21 com a reconeixement a la seva tasca i anuncia que continuarà les seves accions de conscienciació pública. Els problemes de la Diagonal no se solucionaran tapant forats ni fent nyaps puntuals. Els seus dèficits són estructurals, perquè propicien una mobilitat massa malbaratadora i lesiva. No podem oblidar-nos d’una reforma tan necessària com aquesta, que no perjudicaria a ningú i que beneficiaria a tothom en termes de salut, equitat i economia. Cal aprofitar la feina feta i aprendre dels errors comesos. La ciutadania no està en contra de millorar la ciutat, d’un millor transport públic o d’aconseguir més mobilitat no motoritzada. El que sí va expressar és un rebuig a uns procediments concrets. L’únic camí assequible d’una ciutat densa i compacta com la nostra és el de la mobilitat per a tothom, amb una Diagonal per a tothom.

 

Barcelona, 14 de gener de 2011

 

logo15-link Demostració de mobilitat sostenible (TV3, 02/05/2010)

logo15-link Demostració de mobilitat sostenible (BTV, 02/05/2010)

logo15-link Ponències de la jornada “El tramvia als centres urbans” (06/05/2010)

logo15-link Web Plataforma Diagonal per a Tothom

 

anima-diagonal10
logo30-savelogo30-link Decàleg en català logo30-savelogo30-link Decálogo en castellano


La plataforma “Diagonal per a tothom” està constituïda per l’APB (Associació de Patinadors de Barcelona), el BACC (Bicicleta Club de Catalunya), Catalunya Camina (Associació per la defensa dels drets dels vianants), la CCUB (Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta), CCOO (Comissions Obreres de Catalunya), Ecologistes en Acció de Catalunya, Greenpeace, la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona), l’OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), la PTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic), el P(A)T (Prevenció d’Accidents de Trànsit) i la UGT (Unió General de Treballadors de Catalunya).