El proper dilluns, 16 de setembre, comença la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que culminarà el diumenge 22 en el Dia sense Cotxes. La setmana se celebra a Catalunya per segon any consecutiu i a Europa per primer cop, com una ampliació de les activitats del dia sense cotxes i a favor de les idees de la mobilitat sostenible.

Cal valorar com a molt positives les dades de participació en aquesta diada: 95 ajuntaments catalans inscrits en el Dia sense Cotxes –14 més que l’any passat–, dels quals 44 a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Amb aquesta xifra de participació Catalunya confirma el seu lideratge europeu en aquesta matèria. Cal fer notar que les condicions d’inscripció a Catalunya són molt més estrictes que a la resta d’Espanya, ja que en el primer cas s’ha demanat que els ajuntaments que s’hi inscriguin posin en marxa un seguit de mesures permanents a favor de la mobilitat sostenible perfectament taxades. El fet que a més 44 ajuntaments hagin programat activitats durant tota una setmana és sens dubte un molt bona notícia que confirma la sensibilitat dels municipis grans en relació a aquestes idees. Les activitats de cada ciutat es poden trobar en el web www.diasensecotxes.org

Coincidint amb la setmana s’organitza per tercera vegada a la plaça d’Universitat de Barcelona l’Exposició de la Mobilitat Sostenible i Segura, que estarà oberta des del dilluns 16, per la tarda, fins el dia 24, diada de la Mercè. En ella es podran trobar les principals novetats en aquesta matèria. L’exposició enguany estarà descentralitzada ja que a l’Avinguda Diagonal es podrà contemplar el nou model del tramvia, ja col·locat sobre els rails, que unirà l’any que ve la plaça de Francesc Macià, de Barcelona, amb diversos municipis del Baix Llobregat.

Durant la setmana se celebra un bon nombre de conferències entre les que destaca la dedicada a la participació dels usuaris en la gestió del transport públic de Londres, que se celebra el dimecres, 18, a les 19,30h, a la sala d’actes del Col·legi d’Enginyers, a la Via Laietana, 39.

Encara que és ben evident que amb un sol dia sense cotxes o una setmana a l’any no és suficient per canviar les pautes de mobilitat, el bon nivell de participació indica que la idea d’una necessitat de canvi està molt estesa entre la societat.

Coincidint amb al celebració de la setmana ens acaba d’arribar una bona notícia d’Europa. La Comissió es proposa substituir l’actual impost de matriculació de vehicles per una taxa proporcional al nivell de contaminació i de consum de cada vehicle. La PTP saluda aquesta proposta ja que suposa una primera passa per substituir l’actual fiscalitat estàtica de l’automòbil per una de dinàmica que penalitzi l’abús i la contaminació dels vehicles. L’impost de matriculació o l’impost municipal de circulació, graven la tinença d’un vehicle. Tenir cotxe no hauria de ser mai un problema, el problema és com es fa servir i quin nivell d’emissions contaminants té. Benvinguda sigui doncs la fiscalitat dinàmica.

També es una bona notícia la lenta però constant maduració del projecte d’implantació a Catalunya del CarSharing, el cotxe compartit. La premsa avui es fa ressò del suport institucional, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Barcelona, a aquest projecte i s’anuncia que en les propers setmanes es faran públics els detalls del projecte.

Nogensmenys, la mobilitat sempre planteja problemes nous al costat dels vells problemes. En aquest sentit, la PTP contempla amb preocupació els nombrosos projectes que ajuntaments com els de Barcelona o de l’Hospitalet de Llobregat tenen sobre la taula, en els que es proposa construir nous equipaments amb aparcaments de dimensions colossals. Per exemple, 2.000 places d’aparcament per a la nova ciutat judicial a l’Hospitalet de Llobregat, 7.000 més a l’ampliació de la Fira de Barcelona, a Pedrosa, també a l’Hospitalet, 3.000 al Fòrum 2004, 4.000 a la nova estació de la Sagrera. 1.500 a les Arenes a la Plaça d’Espanya o 1.200 en la remodelació de l’estació de Sants. Catalunya té prou experiència sobre els perversos efectes d’aquests grans aparcaments com perquè ara tot siguin facilitats per continuar-los instal·lant. Demanem a les autoritats que reformulin els projectes de nous equipaments en una clau de mobilitat sostenible. Facilitar l’accés en cotxe és justament el contrari del que s’ha de fer. De poc servirà que els poders públics es gastin els 7.200 milions d’euros en infrastructures ferroviàries contemplats en el PDI si, simultàniament, es donen tota mena de facilitats perquè els cotxes circulin en territoris densos i congestionats.