El passat 8 de juny de 2018 la PTP va celebrar els seus 25 primers anys d’història amb una festa oberta al públic a la Nau Bòstik, al barri de la Sagrera de Barcelona. Més d’un centenar de persones van venir a acompanyar-nos durant les quatre hores de la celebració, que va comptar amb diverses activitats i àpats. Hem volgut aprofitar aquesta festa per explicar, d’una forma didàctica i divertida, el paper social de la PTP com a aglutinador de propostes i persones al voltant del transport públic, així com alguns dels nostres èxits. Els assistents van comptar amb un símil de les targetes que encara s’utilitzaven al 1993, a mode d’acreditació, per accedir a les activitats previstes. Tant els 25 anys com la festa han estat possible gràcies a moltes persones implicades que, desinteressadament, han donat el seu temps i les seves energies. A totes elles, i les seves famílies, 25 milions de gràcies.

 

La Nau Bòstik va ser l’emplaçament escollit per a la festa de la PTP per ser un espai diàfan, alternatiu i diferent on, a més, comptàvem amb el mirador de l’estació, un balcó amb vistes de les obres de la futura estació de Sagrera Alta Velocitat, on també confluiran metro L4, L9, L10, Rodalies i autobusos interurbans. Els actes centrals de la celebració es van ubicar a l’espai 53, on vam exposar per primera vegada la campanya “El Transport Públic et dóna més”, orientada tant als usuaris com a la resta de la societat, mitjançant 10 boniques i imaginatives il·lustracions dobles. Aquesta campanya es posarà a disposició d’institucions i operadors que vulguin comunicar la importància del transport públic col·lectiu. A més, es va decorar la sala 53 amb materials de campanyes anteriors, com la de “Els trens de rodalies i regionals primer”, de 2005, la del “Carril bus ara a la B23”, de 2007 o el mapa de temps de viatge de la PTP. També es van portar els marcs per a fotos de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. També per primera vegada es va posar a la venda el pòster de la xarxa ferroviària de Catalunya, l’únic que té totes les estacions de Renfe, FGC, Tram i Metro, i que fou obsequitat als assistents. A la fi de la festa es va fer un sopar basat en productes ecològics i servit amb criteris de sostenibilitat i vi de Mas Pòlit de l’Empordà.

La festa va comptar amb un homenatge als fundadors de la PTP: Pau Noy, Manel Ferri, Juan Ramón Domínguez, Ole Thorson i Pelayo Martínez i diverses felicitacions que ens han fet arribar personalitats polítiques i del món del transport. Amb ells vam rodar un vídeo on expliquen els motius per fundar la PTP, quines coses han canviat des d’aleshores i què esperen de l’associació al futur.

Tot seguit es va fer el tall del pastís d’aniversari, amb forma d’autobús, i es va donar una copa de cava als assistents. Després es va iniciar el sorteig de diversos premis a través d’un bingo. La primera línia va tenir com a premi un viatge a Núria amb el cremallera de FGC per a dues persones i una ampolla de vi, que va tocar a la Mercè Lloveras. La segona línia es premiava amb un viatge des de Barcelona a qualsevol destinació Renfe per a dues persones, i va recaure sobre la Tallulah Sardin. I el bingo tenia com a premi principal una espectacular bicicleta elèctrica, que va recaure sobre el Joan Carles Canela. En tot moment les persones més menudes van tenir a la seva disposició un taller per construir autobusos en miniatura i xapes de mobilitat sostenible.

El segon concurs va consistir en preguntes de trivial sobre la història de la PTP i alguns esdeveniments del transport públic, disponible online i que funciona utilitzant el telèfon mòbil com a polsador. Diversos jugadors poden participar simultàniament i es puntua la resposta correcta i més ràpida. Aquest trivial va comptar amb dos premis: un vol sobre Barcelona (telefèric de Montjuïc), aconseguit per l’Albert Parès, i un circuit turístic per una capital europea (Barcelona Bus Turístic), aconseguit pel Pau Noy i cedit a la Dolors Clavell.

Bus a la demanda, un transport de futur per encarar els propers 25 anys. Aquest és un aniversari amb trajectòria i amb molt de futur. Als propers anys la mobilitat estarà marcada per un canvi tecnològic derivat del geoposicionament i el big data, fet que permetrà acompassar millor oferta i demanda. Si es fan bé les coses, el trens i autobusos, per la seva capacitat i cost, seguiran essent decisius als grans corredors i es podran complementar amb vehicles més petits per arribar a tot arreu. En definitiva, seguir compartint vehicles per reduir el trànsit i el parc circulant. Per fer una mostra d’aquest futur desitjable vam habilitar una llançadora a la demanda amb sistema Shotl, que s’activava amb el mòbil només quan les persones la requerien, i que connectava els intercanviadors de la Sagrera, Clot-Aragó i la Pau amb la Nau Bòstik entre les 17 i les 21h.

 

Vols compartir per xarxes socials?

Recorda d’utilitzar el hashtag #25anysPTP. Aquí et proposem una selecció de fotos a Facebook amb algunes anècdotes.


Accés a la galeria (facebook)

 

Agraïments personals

 • Susana Pascual, per la seva dedicació, passió i organització logística de la festa a la Bòstik
 • Adrià Ramírez, per coordinar la posada en marxa del nostre bus llançadora a la demanda, el Shotl
 • Sílvia Casorrán, la transportista oficial exhaurint els últims moments de la seva furgoneta
 • Daniel Pi, per la seva dedicació i ajut amb el bingo
 • Javier Villena, pel disseny de la targeta T25
 • Sara Rodrigo i el seu saxo, per posar música al moment del pastís
 • José Luis Rodrigo, per la seva col·lecció de fotos i disposició permanent
 • Gemma Aparici, pels tallers de construcció del bus en miniatura i xapes de mobilitat sostenible
 • Javier Paricio, per la seva disponibilitat extraordinària, traduccions, correccions i ganes d’ajudar
 • Miquel de Toro, Humbert Blanco i família Casorrán-Kappert, per fer de fotògrafs especials
 • Sara i Hug, de l’equip de la Creativa, per ajustar-se als nostres terminis
 • Cristina Bueno, per adaptar-se a uns terminis impossibles amb els dibuixos de la campanya “El transport públic et dóna més”
 • Irene i Raül de Ca la Rosa, per l’exquisit arròs dimensionat amb poques hores d’antel·lació
 • Víctor Belluda i l’equip de Barcino, per ajustar-se als nostres terminis i regalar-nos el mural de les dedicatòries

Agraïments institucionals

 • Celler Mas Pòlit, pel vi de la festa
 • Nau Bòstik, per facilitar-nos l’espai 53 per a la celebració i la Sala km 14 per al sopar, i per totes les facilitats
 • Shotl i Moventis, per fer possible el bus a la demanda que ens va connectar amb la xarxa ferroviària
 • Bicibox de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per l’espectacular bicicleta que vam sortejar al Bingo
 • AMTU, per millorar el disseny del mapa ferroviari català de la PTP i fer-ho possible en paper
 • Transports Urbans de Sabadell, cooperativa que va aportar el cava
 • Tusgsal, societat anònima laboral que va aportar el pastís de celebració
 • Transports de Lliçà d’Amunt, pel taller de construcció d’autobusos en miniatura
 • Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, pel premi del bingo del viatge a Núria per a dues persones
 • Renfe, pel premi del bingo del viatge a una destinació Renfe des de Barcelona per a dues persones
 • Transports Metropolitans de Barcelona, pels premis del trivial, un passi per a dues persones al Telefèric de Montjuïc i un altre per al Barcelona Bus Turístic
 • TRAM, per les bosses