La PTP s’ha adreçat al Conseller de Treball de la Generalitat, sr. Lluís Franco, pel demanar-li una ampliació dels serveis mínims davant l’anunciada vaga d‘autobusos per Nadal La PTP ha subratllat les conseqüències negatives que aquesta vaga té sobre el transport públic i sobre el dret de la ciutadania a moure’s en transport públic. Aquest no és pas un tema menor si es té en compte que el metro no arriba de bon tros a tot arreu, que el 55% de la població no té carnet a conduir i que, a l’àrea de Barcelona, un 20% addicional de la població no pot accedir a l’ús del cotxe, tot i disposar de permís de conduir. Barris sencers de Barcelona i moltes localitats de l’àmbit on actua TMB es quedaran sense possibilitat de moure’s, per no parlar dels drets de les persones amb mobilitat reduïda, per a les quals la xarxa de metro i de ferrocarril no està adaptada. La vaga d’autobusos, tal com els serveis mínims varen funcionar el passat mes de novembre, ha suposat el “segrest” de la mobilitat de centenars de milers de ciutadans i ciutadanes.

A més a més, durant els dies de vaga, les línies de metro van anar abarrotades i un dia d’aquests, tard o d’hora, es podria produir un accident amb conseqüències molt greus, d’acord amb l’implacable compliment de les lleis probabilístiques.

És per tot això que s’ha demanat al Conseller una ampliació dels serveis mínims en la propera convocatòria de vaga TB, d’acord amb els següents criteris:

  1. Cobertura territorial de servei. En els barris i poblacions on no hi hagi servei ferroviari de cap tipus, els serveis d’autobús de TB s’ha de prolongar tota la jornada. Estem parlant de barris de Barcelona com la Zona Franca (barri i polígon industrial), Bon Pastor, sectors de Nou Barris, etc.. o poblacions com Santa Coloma de Gramenet o Sant Just Desvern, entre d’altres.
  2. Ampliació de serveis. No pot ser que els serveis mínims acabin a les 9 del matí, quan, cada cop més, molts treballadors comencen el treball a partir d’aquesta hora. Suggerim que s’arribi a un acord amb l’empresa TMB per establir serveis mínims especials en determinades línies durant tot el dia.
  3. Per què Barcelona menys que Madrid? No s’entén que els serveis mínims, en cas de vaga, a ciutats com Madrid siguin molt més amplis que a Barcelona. Ans al contrari, justament, Barcelona, per disposar d’una xarxa menor de metro, hauria de tenir uns serveis mínims d’autobús més amplis.
  4. Època especial de Nadal. I per últim, una darrera consideració. Al Nadal hi ha molta mobilitat per motiu de compres i altres motius. Aquesta mobilitat està molt més repartida al llarg del dia i, per altra banda, les autoritats recomanen especialment en aquesta època utilitzar el transport públic, la qual cosa també hauria de suposar una tendència a l’alça en el moment de dictar els serveis mínims per a la vaga.

Cal fer compatible el drets de vaga dels treballadors amb el drets dels usuaris a la mobilitat en transport públic i al funcionament bàsic dels serveis públics.

Aquesta sol·licitud ha estat adoptada de comú acord per l’OCUC i l’ACPB, a més de la PTP.

Barcelona, 15 de desembre del 2000