Search

Mentre Madrid posa en servei un nou esquema de rodalies, a Barcelona encara estem esperant el pla de rodalies promès el 2005 per la Ministra Magdalena Álvarez

set. 16 2008

set.

16

2008

  • Dilluns, 15 de setembre, Madrid va posar en servei un nou esquema de servei a Rodalies aprofitant el nou túnel que travessa la ciutat de sud a nord, entre Atocha i Chamartín.
  • A Madrid s’ha iniciat la quadruplicació de línies, per fer possible els serveis semidirectes, i incorporaran al parc de trens un nou tren Civia cada setmana.
  • Mentrestant, a Barcelona encara esperen el Pla de rodalies que la Ministra Magadalena Álvarez va prometre el 2005.

A Madrid estan d’enhorabona. Sense fer soroll i sense protestes, han construït de forma bastant ràpida un nou túnel que travessa la ciutat, de sud a nord, que comunica Atocha amb Chamartín passant per l’oest de la Castellana. Encara que el túnel ja funciona, no serà fins l’any que ve quan s’obri la nova estació de Sol. L’entrada en servei d’aquest segon túnel de rodalies ha fet possible una reorganització dels serveis, fent-los més freqüents, més potents i de més qualitat. En el plànol es veu l’esquema bàsic d’organització dels serveis de rodalies de Madrid.

 

altAquest nou túnel ferroviari ha permès convertir en passants les línies C-3 (Aranjuez) i C-4 (Parla-Colmenar Viejo /San Sebastián de los Reyes). A més d’ampliar l’àmbit del servei, la principal aportació és que s’evita el transbordament a Atocha beneficiant, segons Renfe, a 1.328.000 ciutadans dels entorns urbans propers a les estacions.

La nova configuració del servei també aporta la novetat d’una millora generalitzada de les freqüències de pas, ja que hi ha molta més capacitat ferroviària en el centre de Madrid, i l’augment de servei en les franges horàries de semipunta. Les hores valls deixen d’existir en dies feiner excepte per unes molt escasses hores i pel servei de dies festius.

A més, Renfe ha anunciat la incorporació de forma progressiva d’un nou sistema d’informació del pas de trens i, el que és més important, la incorporació al parc de trens de Madrid d’un nou tren Civia cada setmana.

Els viatgers situats en l’eix del servei de la línia C-3 provinents d’Aranjuez, Ciempozuelos, Valdemoro, Pinto, Getafe i Parla, tindran una millora del temps de viatge d’uns 10 minuts, la qual cosa els suposarà escurçar el temps de recorregut entre un 20 i 30%.

Pel que fa a la freqüència, la línia més important de Madrid continua sent la C-5, Móstoles-Madrid amb un tren cada 3 minuts entre 6h 15′ i 9 del matí.

Amb aquest nou esquema, Madrid passarà a tenir un dels serveis de trens de rodalies més moderns d’Europa. A més, es troben en curs quadruplicacions de via en alguns trams per fer possible la coexistència de trens amb el format de metro amb els semidirectes que permetran situar trens en 20′ de viatge entre la segona corona de Madrid i la capital, en termes similars al que va proposar la PTP amb el Pla Tren 2014.

Les importants millores del servei de Renfe rodalies a Madrid ens recorden que quan va començar el nyap de les obres de l’entrada de l’AVE a Barcelona l’any 2005, la Ministra Magdalena Álvarez va anunciar un pla de rodalies per Barcelona que tres anys després encara estem esperant. L’anormal retard en la presentació del pla de Barcelona ve a confirmar la impressió, que molts van tenir ara fa tres anys, de què l’anunci de la ministra es tractava en realitat d’una cortina de fum per tapar el desastre de les obres de l’AVE.

Malauradament, la comparació entre Madrid i Barcelona ve a confirmar els pitjors pronòstics que alguns van fer l’any 2008.

 

  • Mentre a Madrid les obres de l’AVE no han tingut cap interacció en el servei del dia a dia, aquí a Barcelona van causar el pitjor desgavell ferroviari que mai s’ha conegut a Europa.
  • Mentre a Madrid, els temps de viatge s’escurcen, a la línia C-2 de rodalies de Barcelona el temps s’ha incrementat en 10/15′ degut a què continuen les precaucions a l’entrada sud.
  • Mentre a Madrid estan quadruplicant corredors d’entrada, per fer possible els servei semidirectes que tenen totes les ciutats europees, aquí s’està lliurant l’espai reservat per a la quadruplicació a la línia d’alta velocitat, com va passar a l’entrada sud de Barcelona i com està passant de nou a l’entrada nord, o es fan soterraments sense preveure quatre vies.

Des de la PTP, fem una crida als partits polítics i al Govern de Catalunya perquè exigeixi al Ministeri de Foment la presentació immediata del promès Pla de Rodalies per a Barcelona. També demanem que la programació ferroviària d’aquest país recuperi el servei semidirectes per evitar que els que viuen a la segona corona de Barcelona, hagin d’agafar el cotxe quan pretenen venir ràpid a la ciutat, perquè cada cop més el servei de rodalies s’assembla més al del metro. Però el metro té un radi d’acció, més enllà del qual, el servei no resulta d’utilitat degut a la seva baixa velocitat comparativa amb la de rodalies.

 

També et pot interessar...