Search

Reivindicacions bus

Des de la PTP apostem per un servei de bus adaptat a les necessitats de cada part del territori català i amb una oferta digna. L’autobús ha de ser el mode de transport que doni capil·laritat al territori, complementat-se sempre amb el servei ferroviari. Per això, creiem fonamental un model de governança que posi les necessitats de l’usuari al centre; un servei que permeti desplaçar-se pel territori de manera fàcil i efectiva, amb velocitats comercials altes i un servei cadenciat, i una infraestructura que protegeixi l’autobús de les invasions de carril per part del vehicle privat. 

Per altra banda, també cal garantir la plena accessibilitat al servei, i dotar-la d’una alta llegibilitat i coherència, per tal de fer més atractius els viatges en aquest mode de transport.

A continuació, una selecció de les principals reivindicacions per a l’autobús!

Carril bus-Vao a la B23

Des de fa més de 20 anys, reivindiquem la posada en funcionament del carril bus-VAO a l’autopista B23, a l’entrada de Barcelona per la Diagonal.
El 23 de setembre de 2007 vam fer una demostració en què es va reivindicar aquesta infraestructura, absolutament vital per a tots els serveis de transport públic per carretera que arriben des del Baix Llobregat Nord, Penedès, Osona o Lleida. Actualment ja s’han iniciat les obres per a fer-la possible, i esperem que d’aquí a ben poc sigui una realitat!

Concessions bus

El 2028 serà l’any en què caducaran la majoria de concessions de bus interurbà gestionades per la Generalitat de Catalunya.
És, per tant, un moment propici per a reclamar un millor servei de bus per a tot el territori català. En aquest sentit, estem treballant amb la Generalitat, juntament amb altres actors rellevants del sistema, per a definir un nou mapa concessional, així com les pautes i línies generals que hauran de contenir els nous contractes de servei. Properament, més informació sobre aquest tema!

Estacions de bus a Barcelona​

La manca d’ordenació del transport en superfície interurbà a Barcelona és una de les tasques pendents més importants de la ciutat.
Aquesta situació provoca dificultats amb la convivència amb el veïnat, com a l’àmbit de Sagrera, on finalitzen diverses línies interurbanes. Des de la PTP hem treballat en propostes per a Plaça Espanya, així com també a l’estació de Sants i a la Diagonal, i l’any 2019 vam fer un posicionament sobre el conjunt dels serveis interurbans per tal de treballar en la millora tan per al veïnat, com per als usuaris.

Velocitat comercial al servei de bus de Barcelona​

Tot i que la posada en servei de la xarxa de bus ortogonal a Barcelona va suposar un èxit quant a llegibilitat de la xarxa, però la velocitat comercial ha seguit la seva tendència a reduir-se. Des de la PTP demanem una infraestructura digne pel servei de bus urbà de Barcelona, que sigui competitiu amb la resta de modes de mobilitat en superfície!

Serveis de bus ràpid a tot Catalunya​

Actualment s’estan duent a terme projectes per a dotar de les grans aglomeracions urbanes d’un servei de bus ràpid (en anglès, Bus Rapid Transit o BRT). Des de la PTP seguim de prop l’evolució d’aquesta iniciativa, que pot suposar una important millora a la mobilitat urbana i de proximitat a diversos punts de Catalunya.

Reforcem l’autobús més enllà de l’Àrea Metropolitana

Els serveis d’autobús tenen un paper molt rellevant a molts municipis de Catalunya on no existeix una relació de tren però sí hi ha una alta demanda per les relacions laborals o d’estudis.
Un exemple clar en són les millores implementades amb l’eixbus així com relacions Vic-UAB, o les diferents demandes d’increment de relacions amb autobusos nocturns. Més enllà de les zones on les Rodalies garanteixen una connexió, és important no oblidar les relacions no radials amb les grans capitals.

Notícies relacionades