Search

Reivindicacions Ferroviàries

El transport ferroviari ha de ser l’espina dorsal d’un bon sistema transport públic, per la seva capacitat, si és de qualitat, de transportar a molta gent, de forma ràpida i parant als punts neuràlgics. Des de la PTP hem treballat des de fa molts anys en proporcionar eines i guies per a un millor sistema ferroviari, cadenciat i coordinat amb el servei d’autobús.

Des de la primera versió del Pla Tren, a les lluites per la connexió dels tramvies per la Diagonal fins a la lluita contra el tancament de línies i la seva reobertura, la PTP hem estat i estem presents en les principals lluites ferroviàries al territori.

Pla de serveis de Rodalies

Cal un pla de serveis per a Rodalies enfocat a permetre una la millora global del servei a totes les línies.
Això indiscutiblement passa per reavaluar el projecte de l’R-Aeroport ja que dificultarà el funcionament dels trens regionals i comprometrà les millores necessàries a Rodalies. Amb l’actual acord pel traspàs de Rodalies i les necessitats de mobilitat cal analitzar diferents alternatives d’esquemes de serveis que garanteixin la millora de la capacitat dels túnels de Barcelona.

Tramcamp i tancament de la línia Salou-Cambrils

L’any 2020 es va tancar el servei ferroviari entre Port Aventura, Salou i Cambrils, augmentant l'ús de vehicles privats i allargant els temps de viatge.
Tot i el tancament, en va sortir una cosa bona: el projecte del TramCamp, que avança lentament, comptant amb al·legacions per part de la PTP per millorar el traçat i la velocitat del tramvia. L'objectiu principal és restaurar un servei eficient de transport públic per enfrontar-se a l'alta dependència dels vehicles privats a la regió.

Estudis de tren-tram al territori

En els darrers anys han sortit diverses propostes del territori per a implementar serveis de tren-tram i millorar així la cobertura i oferta del transport públic.
Molts d’aquests ja estan en fase d’estudi però encara no s’han arribat a finalitzar. Des de la PTP i les entitats del territori treballem per a que aquests es finalitzin i se’n plantegi un full de ruta. Amb l’estudi de viabilitat de les diferents iniciatives, podrem definir els següents passos, concretament fer les reserves de sòl de les alternatives seleccionades.

Recuperació del tren nocturn

En l'última dècada, s'ha observat una reducció i pràcticament eliminació dels serveis de llarg recorregut que partien de l'Estació de França, deixant una oferta diürna insuficient i cap servei nocturn disponible.
Tot i això, Europa ha destacat l'aposta pels trens nocturns. A més, en trajectes de menys de quatre hores com el Barcelona - Madrid, una oferta de servei i freqüències adequades ha canalitzat pràcticament tota la demanda cap al ferrocarril. Cal una aposta ferma i decidida per a recuperar els trens nocturns i internacionals.

Increment de les relaciones transfrontereres

Hi ha una gran manca d'oferta de serveis de transport entre Catalunya i França, amb una escassa disponibilitat de freqüències de tren d'alta velocitat.
Per abordar aquesta situació, cal a un increment significatiu en les freqüències de trens d'alta velocitat fins a la frontera francesa, prioritzant connexions amb Perpinyà, així com l'establiment de nous enllaços fins a Perpinyà o Figueres Vilafant, i l'extensió dels serveis existents fins a Tolosa de Llenguadoc, amb coordinació horària entre els serveis de rodalies i SNCF per optimitzar els enllaços regionals.

Unió del tramvia per la Diagonal

Malgrat que tot apunta a que sigui en breu un èxit de la PTP, estem encara en fase d’obres i períodes d’al·legacions per a garantir-ne el bon funcionament.
Manca encara també un petit tram central entre Verdaguer i Francesc Macià per a la unió completa del Trambaix i Trambesòs. El tramvia s'ha convertit en el transport públic per superfície més ràpid en zona urbana de tota l’àrea metropolitana, ha captat més viatgers que cap altra infraestructura i és el millor puntuat a les Enquestes de Mobilitat.

Notícies relacionades