Search

Rodalies del Camp de Tarragona, 1a fase. Objectiu assolit.

març 10 2014

març

10

2014

20140310-rt

Tot just ahir es va presentar el nou servei de rodalies del Camp de Tarragona. S’acaba així una anomalia incomprensible: una de les àrees amb major població i mobilitat interna de la península no disposava d’un servei ferroviari propi especialment dissenyat per atendre-la. Quan ara fa just cinc anys es va crear la Plataforma, la creació de les rodalies del Camp era una de les reivindicacions centrals. Afortunadament, avui ja és un objectiu assolit.

Ara cal anar més enllà. Per a que el nou servei sigui un èxit convé implementar el més aviat possible mesures que facilitin un ús massiu. Volem destacar-ne avui tres de les més immediates. La primera, la necessitat d’establir nous punts de parada que permetin captar més passatge: no tenen sentit unes rodalies del Camp que passen i no paren a Bellisens, o a Roda/Creixell, o a Llevant de Tarragona, o a Vilafortuny. La segona, i aquesta toca a la Generalitat o als Ajuntaments, la intermodalitat: els horaris i punts de parada dels autobusos urbans i interurbans han de ser adequats per a que enllacin eficaçment amb el servei que s’implanta; de la mateixa manera que cal la creació d’aparcaments “park and ride” adequats en la proximitat de les estacions. La tercera, la creació dels títols de transport adequats que facin atractiu econòmicament el servei per als usuaris habituals, i per suposat, la integració amb la resta de títols de transport públic del Camp.

Més endavant, quan la connexió de l’Arboç sigui un fet, caldrà resoldre l’adequada complementarietat de les rodalies amb els regionals d’altes prestacions. D’altra banda, la via de Salou alliberada de llarg recorregut i mercaderies ens pot facilitar l’establiment d’un servei suburbà en una zona amb gran potencial amb uns costos extraordinàriament reduïts. I en la mesura que el servei es consolidi, caldrà preveure l’increment de les freqüències i l’ampliació de la xarxa a les poblacions del Camp que en aquesta primera fase n’han quedat al marge.

La Plataforma va néixer fa cinc anys en mig d’un gran debat sobre infraestructures. Qui en aquell moment no ratllava un mapa o no proposava formigó semblava que no comptava per a res. Avui ens trobem parlant d’una cosa molt més raonable: quin servei podem prestar aprofitant les infraestructures que ja tenim. Més barat, més ràpid, més raonable i més intel·ligent. I molt més útil. En el nostre cinquè aniversari, creiem que aquest és també és un altre objectiu assolit.

 

Tarragona, 10 març 2014

Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat pdf.camp

Carlos Montejano  ||  Daniel Pi

També et pot interessar...