Search

Tot i la crisi ambiental i econòmica, la Generalitat rebaixa les autopistes i puja les tarifes dels usuaris habituals del transport públic

des. 23 2013

des.

23

2013

20131223-tarifes

■ La immensa majoria d’usuaris de tarifa integrada, que utilitzen T-10 i T-50/30, experimentaran una pujada del 5% i del 8% respectivament. Els usuaris dels peatges gaudiran de descomptes entre el 15 i el 35%

Recordem que per amortitzar la T-Mes, únic bitllet que no experimenta increments, s’han de realitzar més de 63 viatges mensuals dins la mateixa zona.

Davant del descens de la mobilitat i tot i la mala qualitat de l’aire, la Generalitat només ha trobat incentius de demanda per al vehicle privat amb els descomptes de peatges

Demanarem una rectificació immediata al Conseller Santi Vila: congelació de tarifes al 2014 mentre no es desenvolupa la T-Mobilitat

 

 

 

Titular enganyós. El titular “L’ATM congela els preus dels títols dels usuaris més intensius per afavorir l’ús del transport públic” de la nota de premsa enviada per l’ATM (51% Generalitat de Catalunya i 49% poders locals) és enganyós.

 

Recordem a la ciutadania i mitjans de comunicació, que la immensa majoria de desplaçaments amb títols de transport integrats a la regió metropolitana es realitza amb la targeta multipersonal T-10 i la targeta unipersonal T-50/30. Per amortitzar la compra d’una T-Mes s’ha de realitzar com a mínim 63 mensuals dins la mateixa zona (vegeu figura 1).

 

 

Figura 1. Guia per seleccionar el bitllet més econòmic, amb tarifes 2014

 

20131223-guia

 

 

 

La crisi ambiental i econòmica exigeix una congelació de tarifes. En un comunicat llançat el passat dijous, la PTP demanava una congelació de tarifes atesa la conjuntura actual de crisi econòmica, amb la majoria de sous congelats o rebaixats; i de crisi ambiental, amb una mala qualitat d’aire que es tradueix en la pèrdua prematura de 3.500 vides humanes i l’amenaça de sancions per part de la Unió Europea. Però en comptes d’una congelació de tarifes, assistim atònits a una pujada de tarifes del 5% per a la T-10 (vegeu figura 2) i del 8% per a la T-50/30 (vegeu figura 3), els títols més utilitzats per la classe treballadora; mentre el Govern impulsa descomptes als peatges per estimular la demanda.

La PTP demanarà al Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, fer marxa enrere amb aquestes tarifes i congelar les de 2013 mentre es desenvolupa una política d’estímul de la demanda del transport públic a partir de la T-Mobilitat. Considerem que les darreres decisions de la Generalitat, en matèria tarifària i de pla de qualitat de l’aire, estan encarades a no afectar els interessos del lobby de l’automòbil però perjudiquen el conjunt de la societat (qualitat de l’aire, finances públiques i la fluïdesa del trànsit).

Coneixedors del deute generat a l’administració degut a la mala gestió de la despesa del transport públic, considerem que es fa urgent una llei catalana de finançament d’aquest servei bàsic i no carregar contra els usuaris el deute financer ni les inversions en infraestructura, ja que per aquest camí no es podran garantir uns preus socialment acceptables per als usuaris.

 

 

Figura 2. Increments d’IPC i de T-10 entre 2001 i 2014

 

20131223-pujada-t10

Figura 2. Increments d’IPC i de T-50/30 entre 2001 i 2014

20131223-pujada-t50-30

logo15-save Guia per calcular el títol de transport més òptim

logo15-save Relació d’increments dels títols de transport

També et pot interessar...