A finals d’any està prevista la posada en servei de la nova L-2 de Mollet del Vallès, a la qual la PTP hi hem col·laborat estretament.
Més enllà del servei de transport públic massiu, a les ciutats mitjanes i petites hi ha un mode de transport públic que, lluny d’obtenir una alta quota modal, acompleix una funció social importantíssima: el servei de bus urbà. I és que, un servei de bus d’aquest tipus facilita en gran manera el dia a dia de certs col·lectius: gent gran que ha d’anar al CAP i a l’hos- pital, alumnat que va a l’escola o a l’institut, les persones que han d’anar a agafar el tren i viuen lluny de l’estació, etc.
Mollet del Vallès és un d’aquests municipis que necessiten un servei d’aquest tipus. Ja des de fa molts anys es disposa d’una línia de bus circular, la L-1, que passa per la major part dels barris de la ciutat fent un gir en sentit horari. Amb les millores que a poc a poc ha anat fent l’ajuntament, actualment la ciutadania de Mollet disposa d’un servei de bus cada 12’ els dies feiners i que l’any passat va batre xifres de rècord de passatgers, superant, per fi, el llindar de les 500.000 validacions anuals.
Per tal de seguir apostant pel servei de bus urbà, l’ajuntament ha volgut posar una segona línia de bus, la L-2, amb l’objectiu de complementar el servei de bus de la ciutat (conjuntament amb els interurbans, que dins de la ciutat també poden realitzar servei de bus urbà). Després que l’ajuntament, amb l’ajuda de la PTP, estudiés unes quantes propostes de disseny, es va concloure amb dues possibles solucions: una L-2 antihorària, i una L-2 horària.

Per decantar-se per alguna de les dues propostes, es va engegar un procés participatiu pels mesos de gener i febrer de 2025 per informar a la ciutadania sobre els dos possibles recorreguts que s’estaven proposant i deixar a la societat que decidís quin era el recorregut més propici per executar. Per tal d’explicar el procés, es van fer dues audiències públiques amb bona acollida per part de la ciutadania, on a més d’exposar el nou servei i exercir el vot, els ciutadans també van poder proposar millores sobre el recorregut proposat.
Un cop tancades les votacions, el resultat va ser d’un 89% a favor de l’opció A (antihorària). Potser veient les imatges d’una proposta i l’altra podeu trobar el motiu per aquesta elecció…
I és que, una de les mancances que té la configuració del servei actual és la unidireccionalitat del seu recorregut. Posem per cas que volem anar des de l’estació del Nord (pels forans, Mollet Santa Rosa) fins a l’hospital. Per aquesta situació, el temps de recorregut no sol excedir els 5 o 6 minuts. Però ara, suposem que volem fer el recorregut a l’inrevés: de l’hospital a l’estació. Si volem agafar el bus urbà, haurem de fer toooota la volta a la ciutat, trigant 35 minuts com a mínim! Arribaríem abans a peu…
Amb la nova línia ja no caldrà fer aquesta volta i, si bé la seva implementació serà progressiva (primera- ment només s’hi destinarà un vehicle, més endavant esperem que s’hi puguin dedicar més), permetrà estalviar temps a les persones que actualment utilitzen el servei de bus urbà. A més, també donarà servei a llocs que fins ara no disposaven de transport públic: el SOC, la nova residència de gent gran de la Farinera o l’Institut de Mollet, i es millorarà la cobertura al barri de la Riera Seca.
Esperem que el nou servei pugui comenci a funcionar a finals d’aquest any. Petites millores com aquesta són les que permeten disposar d’un transport públic de major qualitat i més eficient.

Mercedes Vidal
Vicepresidenta de la PTP