20160427-mascolell

Carta de Mas-Colell “Un tramvia anomenat desig”:

http://m.ara.cat/opinio/Andreu-Mas-Colell-tramvia-anomenat-desig_0_1565843410.html

 

Resposta

Mas-Colell: Un exconseller anomenat d’economia

 


 

 

 

A la seva carta “Un tramvia anomenat desig” (titular molt desgastat per cert), l’exconseller Mas-Colell fa unes quantes afirmacions que sorprenen venint d’un entès en administració pública i economia, i que per interès públic cal matisar:

1)   D’acord amb la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, és la Generalitat de Catalunya l’administració competent en la construcció de metros i tramvies al nostre país i no l’Ajuntament. Per tant, totes les seves hipòtesis sobre el finançament obvien que finalment ha de ser la Generalitat qui assumeixi total o parcialment el seu cost, com va fer en el passat.

2)  L’exconseller celebra la posada en marxa del metro L9 sud. Nosaltres també, però si per economia fos, el tramvia guanya per golejada. Deixant a banda que avui els tramvies transporten més viatgers que la L9-L10 (inclosa la de l’Aeroport), i mirant endavant, el tramvia per tota la Diagonal passaria de 90.000 a 160.000-210.000 viatges diaris per 175 M€, mentre la línia 9 i 10 per l’eix de Mitre passaria de 50.000 a 320.000 per 1.900 M€. Tots dos projectes s’han de completar, però el tramvia dóna més per menys.

3) Els joves que van destapar l’abandonament de la tuneladora de la línia 9 a Lesseps no estaven fent cap festa, eren escaladors que ens han permès veure el greu estat de rovellament de la màquina com a conseqüència de l’aturada forçada pel seu Govern i que estava silenciat a l’opinió pública.

4) S’entén que quan proposa un bus elèctric ho fa perquè és més barat i perquè obvia que el problema de la Diagonal no és la tracció dels seus autobusos sinó la seva escassa capacitat i velocitat comercial (8 km/h). En qualsevol cas vostè demostra que no s’ha mirat els informes tècnics de l’Ajuntament perquè sí s’ha comparat el cost benefici de les dues alternatives. Un tramvia és més car que un autobús com a vehicle, però si tenim en compte la seva capacitat i la vida útil, resulta que la inversió per plaça és pràcticament la mateixa.

5)  Si fa una anàlisi acurada de costos veurà que el cost marginal d’ampliar un tramvia construït en un 90% (3,9 km sobre 29,5 km ja fets i partits en dos) és molt menor a seguir acumulant autobusos a baixa velocitat. A l’estudi de la PTP vam demostrar com podíem estalviar 2 milions d’Euros anuals en costos d’explotació al mateix temps que multiplicàvem per 1,7 o 2,5 la capacitat del transport públic a la Diagonal. Aquest estalvi equival a 47 o 75 autobusos en hora punta i entre 1,9 o 3,1 milions de quilòmetres que es podran dedicar a tots els barris de la ciutat. Perquè deu saber que a més de la inversió cal tenir present els costos d’explotació oi?

6) El sistema tramviaire Diagonal – Besòs – Baix Llobregat no és una idea del Consistori d’Ada Colau, sinó de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de TMB dels anys 1987 i 1989 respectivament, executada parcialment per l’Autoritat del Transport Metropolità a partir de l’any 2001. Pregunti-ho als seus companys de partit!

7)   Afirma l’ex-conseller que l’Ajuntament hauria de finançar altres obres de transport públic vinculades a Rodalies, tot i ser competència del Ministeri de Foment. I si ho demanem a la Generalitat? Ens consta que té alguns recursos disponibles que vol utilitzar per ampliar les carreteres que omplen Barcelona de cotxes. Cotxes que causen el problema de la congestió i la contaminació que mata de forma prematura 3.500 persones cada any.

8)  No pateixi per les voreres recent ampliades a la Diagonal, el projecte de tramvia no les altera.

9) Per cert senyor exconseller, ja fa anys que potenciar el transport públic en capacitat i prestacions no és de dretes ni d’esquerres, sinó de societats madures, pot abandonar el dogmatisme de temps passats.

Ricard Riol Jurado

President de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic

 

===============

 

Carta de Fernando Trias de Bes “Prevenir i curar el càncer” on suggereix acabar amb les llistes d’espera a costa del projecte del tramvia (!!!)

http://www.ara.cat/opinio/Prevenir-curar-cancer_0_1561043884.html

 

Resposta

Carta de Ricard Riol “Tramvia, llistes d’espera i demagògia”

http://www.ara.cat/cartes/Cartes-Directora_0_1566443344.html