“El diàleg institucional i la pressió social són útils per a la societat”

 

Hem impulsat legislació favorable al transport públic

2.3.1El treball de la PTP ha estat clau en l’aprovació de dues lleis del Parlament de Catalunya: Llei 9/2003 de la mobilitat, pionera al seu tipus a tot Europa i Llei 21/2015 de finançament del sistema de transport públic, per unanimitat.

Fem passes perquè l’autobús millori el seu encaix urbà

L’urbanisme de les ciutats està fortament especialitzat en el cotxe: l’amplada de carrils, els radis de gir, els sentits de circulació, o els aparcaments segueixen paràmetres de disseny que poden perjudicar el transport públic. A Barcelona la PTP ha aconseguit que l’Ajuntament no suprimeixi els dos sentits de circulació per al bus a dos importants vials, entre altres millores pel bus a la capital catalana i altres ciutats.

Hem afavorit un sistema tarifari integrat i estem aconseguint canvis per a un ús més recurrent

2.3.2La PTP treballa per un sistema de tarifes que afavoreixi l’ús del transport públic fidelitzant els viatgers i sense fronteres d’operador o de zones. L’any 1993 vam iniciar la reivindicació d’un sistema integrat, que es va aconseguir l’any 2001. Els anys 2013-2015 hem col·laborat amb les protestes d’Stop Pujades que van aconseguir congelar el preu del transport públic i vam aconseguir rebaixar el preu del transport públic als usuaris més recurrents en desplaçaments de 2, 3, 4, 5 i 6 zones.

Vam contribuir a l’èxit del tramvia a l’àrea metropolitana de Barcelona

2.3.9El tramvia es va recuperar com a mitjà de transport quotidià l’any 2004 després d’anys de reivindicacions i polèmiques durant les obres. Avui s’ha convertit en el transport públic de superfície més ràpid de l’àrea metropolitana en zona urbana, ha captat més viatgers que cap altra nova infraestructura i és el millor puntuat a l’Enquesta de Mobilitat.

Lluitem contra els desmantellaments ferroviaris

2.3.3Entre 2005 i 2007 vam col·laborar activament amb Defensem el Tren de l’Empordà per salvar l’estació urbana de Figueres, amenaçada de supressió i trasllat als afores per un projecte especulatiu. Actualment es manté al seu lloc. Entre 2002 i 2018 estem fent campanya contra la desaparició del ferrocarril entre Port Aventura, Salou i Cambrils. Hem aconseguit incorporar al pla territorial la conversió a tren-tramvia del tram amenaçat i la connexió de l’estació urbana de Tarragona amb la línia d’alta velocitat en direcció Barcelona Sants.

Vam impulsar la primera empresa espanyola de carsharing

2.3.4L’any 2000 vam fer els primers estudis per desvincular l’ús del cotxe de la seva tinença a partir d’un projecte de carsharing. L’any 2003 es va crear la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per impulsar el projecte, que va veure la llum l’any 2004 amb l’empresa Catalunya Carsharing. Avui ja hi ha dos operadors privats de carsharing a Barcelona.

Vam ser pioners en la denúncia de la degradació de Rodalies

2.3.5Quan molt pocs en parlaven, la PTP va fer els primers estudis per demostrar una creixent deixadesa (2003) i saturació (2005) als trens de Rodalies. L’any 2006 vam participar a diverses mobilitzacions amb el moviment veïnal i sindical, aconseguint un pla d’inversions urgent i un comitè de clients de Renfe. L’any 2009 vam presionar per aconseguir el 2n pla de rodalies de la democràcia, encara no complert.

Vam aconseguir que es projectés el primer carril bus d’autopista de Catalunya, a la B23

2.3.6Amb el manifest d’Esparreguera (2001) es va aconseguir el primer document polític per donar prioritat a l’autobús a una autopista catalana, el carril bus de la B23. L’any 2007 es vam fer una recreació in situ per demostrar que a 80 km/h no calia ampliar la calçada per ubicar un carril bus. L’any 2011 la Generalitat adoptava el model “low cost” de la PTP en detriment del model d’alt cost aplicat a la C58.

Vam aconseguir una major usabilitat al carril bus-VAO de la C58

pic-10L’any 2012 la Generalitat estrenava un contestat carril bus-VAO, amb dos carrils unidireccionals a la C58, amb elevats costos de construcció i baix ús inicial. La PTP va reclamar-ne la bidireccionalitat per afavorir el transport públic sobre una via que es col·lapsa molt simultàniament als dos sentits. L’any 2013 el Servei Català de Trànsit ho va acceptar i actualment s’ha doblat l’ús d’aquesta infraestructura.

Aconseguim millores de freqüència en alguns serveis i corredors

2.2.1Després de diverses campanyes protagonitzades per la PTP i per agents del territori s’ha aconseguit millorar la freqüència de pas a línies com el bus Reus – Tarragona, Vall del Tenes o al servei de trens Lleida – Balaguer – la Pobla.