Neix la PTP de l’Alt Penedès

abr. 12 2017

abr.

12

2017

www.facebook.com/ptpaltpenedes

Qui som?

L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) és l’única associació dedicada en exclusiva a la defensa del transport públic col·lectiu a Catalunya. Des de fa pràcticament 25 anys estem defensant el transport públic col·lectiu i el transport ferroviari de mercaderies pensant únicament en l’interès comú, sota els principis d’equitat social i protecció ambiental. La PTP és una entitat lliure d’ingerències polítiques o corporatives, i té un discurs i propostes propis. En compliment dels seus objectius, la PTP estableix un diàleg permanent amb altres entitats. La PTP és una entitat declarada d’utilitat pública pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya (resolució JUS/848/2011, de 30 de març).

L’associació compta amb diverses seccions territorials a diverses comarques de Catalunya. Fa uns mesos es va constituir la secció territorial de l’Alt Penedès.

Què volem per l’Alt Penedès?

1. Millores en el bus interurbà

  • Garantir un mínim de 6 freqüències per sentit els dies feiners entre els municipis de la comarca i Vilafranca, i que es pugui arribar a la capital abans de les 8 del matí.
  • Garantir l’accés en transport públic als polígons industrials més importants.
  • Creació d’un mapa comarcal del transport públic i millora general de la informació al viatger: horaris a les parades, indicadors als vehicles, webs, app’s, etc.
  • Renovació de la flota amb més antiguitat, com per exemple a la línia Vilafranca – Vilanova.
  • Millora de la freqüència i temps de viatge entre Vilafranca i Igualada (actualment no es pot anar i tornar al mateix dia des Vilafranca a Igualada en bus). Si realment ens creiem la vegueria Penedès ha d’haver-hi una bona comunicació en transport públic entre les 4 capitals de comarca.
  • La nostra comarca es caracteritza, en part pel seu valor festamajorenc i teixit associatiu. És per això que proposem la posada en servei d’autobusos nocturns especial per les principals festes majors de la comarca. Amb 2 úniques freqüències nocturnes de ben segur que potenciaria i facilitaria molt la mobilitat interna entre els ciutadans de la resta de poblacions i alhora fomentaríem a evitar fer agafar el cotxe, sobretot pel jovent, evitant així accidents.

2. Millores a Rodalies

  • Ampliar cobertura horària vespres dels caps de setmana en el trens direcció Barcelona (actualment l’últim tren és a les 21:10 destinació Terrassa i a les 21:39 destinació Barcelona). A la Capital del Vi, que vol ser referent turístic i gastronòmic, no pot ser que no puguis quedar-t’hi a sopar si hi has arribat en tren.
  • Creació trens semidirectes a Barcelona per reduir el temps de viatge (com s’ha fet entre Manresa i Barcelona).
  • Perllongar la línia R8 (actualment Martorell – UAB – Granollers) fins a Vilafranca per aconseguir una connexió directa entre l’Alt Penedès i el Vallès, per beneficiar especialment els estudiants universitaris.
  • Perllongament línia RT2 de l’Arboç a Vilafranca per connexió directa amb Tarragona.
  • En una segona fase creació de la línia R80 a partir de la fusió de la R8 i la RT2. Aquesta línia regional cobriria l’eix de l’AP7, sent la primera línia no radial a Barcelona, anant de Reus a Girona passant pel Camp de Tarragona, el Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès, la Selva i el Gironès.
  • Reforma integral de les estacions de Sant Sadurní d’Anoia (no accessible a persones amb mobilitat reduïda) i Vilafranca (estació provisional que no compleix els mínims estàndards de confort i seguretat: fosca, amb goteres, bassals, sense escales mecàniques, etc).
  • Reobertura del funicular de Gelida, per ser una peça emblemàtica del patrimoni ferroviari català i un important atractiu turístic al haver-se convertit en una de les imatges més potents de Gelida i del Penedès.

3. Mobilitat urbana a Vilafranca

Creació del Pla de Mobilitat Urbana (PMU). Segons la Llei 9/2003 de la Mobilitat Vilafranca està obligada a tenir-lo. Aquest pla ha de contemplar:

  • Fer competitiva la xarxa de bus urbà: redisseny de línies que el facin més ràpid, així com millorar freqüències i coordinar horaris amb Rodalies (tal com fa el bus urbà de Sant Sadurní o Gelida).
  • Aparcament per a bicicletes a tots els equipaments públics. Per exemple no n’hi ha a les sales d’estudi (ni a la de la Incavi ni a la de la Casa Amiguet), ni tampoc al propi Ajuntament.
  • Ampliació i millora de les zones 30 per garantir seguretat ciclistes i vianants. L’urbanisme ha de convidar al conductor a respectar el límit de velocitat.
  • Ampliar itineraris confortables per a vianants (ampliació de voreres o plataforma única). Un exemple de carrer prioritari on actuar és el carrer Santa Digna, porta d’entrada al centre des de l’estació de tren, on en diversos trams les voreres són ridícules .

4. Xarxa interurbana de carrils bicis i vianants

  • Que comuniqui Vilafranca amb els polígons i poblacions més properes. Ja s’ha aprovat el carril bici entre Moja i Vilafranca i es redactarà l’estudi entre Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca.
  • Cal continuar en aquesta línia per crear una autèntica xarxa que comuniqui Vilafranca amb: Les Cabanyes, Pacs del Penedès, Polígon de Mercaderies, Sant Pere Molanta i la Granada. Estem parlant de poblacions que per la seva proximitat a la capital comarcal i una orografia plana, fan ideal els desplaçaments a peu i en bicicleta.

5. Nova estació del TAV a Vilafranca Nord

  • Hauria de ser l’estació del tren de gran velocitat de la Vegueria Penedès.
  • També s’hauria de construir un baixador de Rodalies per facilitar l’accessibilitat en transport públic.
  • Estació dotada amb servei de park and ride i comunicada amb servei de bus.
  • En aquesta estació s’haurien d’aturar tots els serveis Avant que comunicarien el Penedès (vegueria 470.000 habitants) amb Lleida, Camp de Tarragona, el Prat (Aeroport), Barcelona, Girona i Figueres.
  • També s’haurien d’aturar alguns AVE que unirien amb Saragossa, Guadalajara i Madrid.

Vols col·laborar amb nosaltres?

Ser membre de la PTP és molt econòmic. Per només 35€ l’any amb la teva ajuda podrem reivindicar amb més força un transport públic de qualitat a l’Alt Penedès.

A més a més et podràs beneficiar dels avantatges fiscals a la declaració de renda pel fet de ser una entitat declarada d’utilitat pública.
Si vols col·laborar amb la PTP escriu-nos a altpenedes@transportpublic.org o fes-te soci des de la web: https://transportpublic.org/actua/

També et pot interessar...