Search

XVII Cursa de transports urbana de Barcelona

set. 23 2020

set.

23

2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La cursa de transports urbana de Barcelona que cada any organitza la PTP en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat ha arribat a la seva 17ª edició.

La cursa ha conservat la seva part presencial de manera simbòlica, adaptant-se a les actuals circumstàncies amb un format adaptat, amb aforament limitat, amb realització íntegre en espais oberts, i sense el tradicional pica-pica final. Complementant-la, s’ha posat en marxa una “cursa virtual” on els participants podran donar les dades dels seus desplaçaments habituals, principalment de mobilitat obligada, a través d’un formulari fins a finals de setembre.

[/vc_column_text][vc_separator border_width=”4″][vc_column_text]

Cursa tradicional

La cursa tradicional es va dur a terme el passat dissabte 19 de setembre, amb un recorregut únic (des de Zona Universitària fins als jardins de Can Miralletes) i amb la participació de 7 modalitats diferents de transport: bicicleta, cotxe, bus, Trambaix i metro, bus i metro, i dues combinacions diferents de metro.

Tots els participants van arribar sense superar l’hora de recorregut, sent el primer en arribar el cotxe, amb un empat virtual (menys d’un minut de diferència!) amb les dues combinacions de metro (L3+L5 i L9+L5).

Per primer cop, el millor temps de recorregut va correspondre al cotxe. Tanmateix cal tenir en compte que:

  • La diferència entre cotxe i l’ús de transport públic ha estat de menys d’un minut
  • La freqüència del transport públic en cap de setmana és menor a la d’un dia feiner, i la congestió del trànsit en cap de setmana és menor a la d’un dia feiner
  • El temps perdut en recerca d’aparcament per part del cotxe ha estat menor del que seria habitual, trobant un aparcament de zona verda disponible pocs minuts després de l’arribada al punt de destí.

La cursa va posar de manifest que malgrat desenvolupar-se en un entorn anòmalament favorable al vehicle privat, el transport públic obté uns temps de desplaçament pràcticament totalment competitius.  És també interessant el fet que l’ús de la L9 (i no la L3) per accedir a la L5 no va ha penalitzar el temps de recorregut, malgrat la diferencia de nivells a la correspondència de Collblanc. De fet, els dos participants es van trobar a la sortida de Sant Pau de la L5, havien viatjat en el mateix metro!

Si vehicle privat i transport públic empaten en termes de temps, ben diferents són els resultats en matèria de cost econòmic i d’emissions. Mentre que viatjar en transport públic integrat resulta per poc més d’un euro el viatge, o en bicicleta poc més de 40 cèntims, el cost del trajecte en cotxe es dispara degut als costos indirectes associats al mateix, més enllà del combustible.  Similar és el cas de les emissions de gasos d’efecte hivernacle: el trajecte amb cotxe genera fins a 10 vegades més d’emissions que el viatge amb transport públic!

Podeu trobar els resultats de temps, emissions i costos dels participants de la cursa en aquest enllaç:[/vc_column_text][vc_btn title=”Fes click aquí per a descarregar els resultats!” color=”success” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2F20200919-Resultats-Cursa.pdf|title:Formulari%20d’inscripci%C3%B3%20a%20la%20cursa%20urbana%20tradicional|target:%20_blank|”][vc_separator border_width=”4″][vc_column_text]

Cursa virtual

Des de la PTP hem volgut poder oferir la cursa anual de transports que realitzem a totes les persones que en volguessin ser partíceps. Degut a la situació COVID, la cursa no es podia realitzar amb “normalitat”, de manera que es va optar per dissenyar-la en un format virtual que, a més a més, ens ajudés a treballar un enfocament que fa temps que busquem: com ens movem quan anem a la feina?

Els desplaçaments per motiu de feina representen una part substancial de la mobilitat que es genera a la ciutat, i qualsevol mesura que tendeix a racionalitzar-la comporta beneficis tant pels treballadors i treballadores, empreses i per l’administració pública, un benefici per a la ciutadania.

Recentment, Ajuntament de Barcelona, juntament amb Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT, han presentat el Pacte per la Mobilitat Laboral. Aquest, es basa en el compromís de treballar conjuntament per a una mobilitat obligada més eficient, sostenible i segura tant a la ciutat com a l’àrea metropolitana.

Així, la cursa virtual de la PTP d’aquest any 2020 ha recopilat les dades de mobilitat als centres d’estudi o treball dels seus participants.

La participació ha estat variada, s’han enregistrat participacions tant a l’àmbit de la ciutat de Barcelona, com entre municipis de la RMB o, fins i tot, canviant totalment de província. Arrel d’això, els resultats i conclusions són també variats tot i que altament satisfactoris.[/vc_column_text][vc_btn title=”Fes click aquí per a descarregar els resultats!” color=”success” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2F20201200-CURSA-VIRTUAL.pdf|title:Formulari%20d’inscripci%C3%B3%20a%20la%20cursa%20urbana%20virtual|target:%20_blank|”][vc_separator color=”green” border_width=”4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/VXozLqxc4Og” title=”Resultats i sorteig de la cursa urbana de Barcelona 2020″][vc_column_text]El mateix dissabte 19 de setembre, en directe pel canal de YouTube de la PTP vàrem presentar els resultats de les curses, comparant l’accessibilitat en diferents modes de transport, el temps invertit, la diferència d’emissions entre els modes emprats, etc.

Entre els participants de la cursa presencial més els que ja havien participat a la cursa virtual (participacions registrades fins el dia 18), i gràcies a la col·laboració de l’ATM de Barcelona, el Museu Pau Casals i l’oficina de turisme de Vic es va sortejar el  pack “Viatja als límits de la zona integrada de Barcelona”, consistent en una T-familiar més dues entrades al Museu Pau Casals del Vendrell i dues visites guiada a la ciutat de Vic. El premi va correspondre a una  participant de la cursa virtual (participant 108) que va efectuar el trajecte entre Maragall i la Zona Franca amb diferents combinacions de metro i bus.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...