Search

La PTP a la fira Sant Just al carrer, per segon any consecutiu

oct. 28 2012

oct.

28

2012

20121028-santjust
El passat diumenge 28 d’octubre, la PTP va estar per segon any consecutiu a la popular fira de Sant Just al carrer, dins del marc de les festes de tardor del municipi. El motiu de la parada era per donar a conèixer l’èxit que va suposar la recollida de signatures que es va realitzar l’any anterior, on es demanava el pas de la T3 del Trambaix directe per Laureà Miró. Aquesta reivindicació va ser acceptada tant pels representants locals de Sant Just com pels del consistori veí, Sant Feliu. Els dons municipis varen aprovar per unanimitat als seus plens de gener de 2012, que s’inclogués el by-pass per Laureà Miró al nou Pla Director d’Infraestructures 2011-2020 que la Generalitat ha sotmès a informació pública.

La bona notícia és que la Generalitat ha inclòs el tramvia per Laureà Miró al Pla Director revisat (PDI), amb un pressupost de 17M€ i amb inauguració prevista al 2015, així com l’ampliació de la L3 des de Zona Universitària fins al Pont d’Esplugues, amb un pressupost estimat de 160M€ que s’inauguraria al 2020. Aquest pla director revisat és molt més auster que el precedent. Tot i que no canvia la filosofia ni gaires decisions en quant a traçats ni ampliacions de metro, sí que deixa pràctiament sense data la majoria d’ampliacions, atès el context econòmic actual. Però no tot són bones notícies… L’Ajuntament d’Esplugues, amb el vot a favor del PSC i del PP, abstenció de CiU i vot negatiu d’ERC i ICV, ha aprovat una al·legació a aquest nou PDI, on accepta el ramal del tramvia però no vol que, en cap cas, aquesta inversió arribi abans que el metro. Entenem que aquesta decisió no té cap fonament racional ni tècnic i per tant esperem que l’ATM no accepti l’al·legació i que l’ajuntament rectifiqui aquest punt, doncs no té cap sentit no voler fer un ramal de tramvia que afavoriria no només als seus ciutadans sinó també a desenes de milers de catalans de pobles veïns: (Sant Just, Sant Joan Despí, Sant Feliu, …) només pel simple fet que arribi 5 anys més tard. Estan barrejant pomes amb peres. Una inversió no té res a veure amb l’altra. Retardar el tramvia només fa que fastiguejar a moltíssims ciutadans que actualment fan un revolt de 8 minuts per Esplugues en comptes d’anar en línia recta.
A la jornada festiva, la PTP també va rebre múltiples queixes i apreciacions d’usuaris emprenyats amb els canvis que hi han hagut recentment a la xarxa de bus de Barcelona. El 157, un bus que abans anava directe de Sant Just al Passeig Marítim de Barcelona, passant per Collblanc (on es podia enllaçar amb la línia L5 de metro), ara només va de Sant Just a Ernest Lluch, on s’ha creat un nou intercanviador amb el tramvia, amb la línia D20 de bus (Ernest Lluch-Passeig Marítim) i, en el futur, també amb la L5, amb una nova estació de metro pràcticament acabada però que ara mateix es troba amb les obres aturades i sense data de finalització. La gent demana una solució, doncs el transbord no està coordinat: si vens del D20 moltes vegades veus com el 157 marxa abans que puguis baixar de l’autobús i, a l’inrevés, sovint quan baixes del 157 just el D20 ha marxat. Això és vergonyós i sense cap mena de sentit i exigim a TMB que rectifiqui els horaris d’aquest transbord, o bé que el 157 enllaci amb Collblanc sense haver de fer transbord. De fet, es podria eliminar el 57, línia que actualment va en paral·lel al tramvia en tot el seu recorregut i que utilitza 6 autobusos, per allargar el 157, que només en necessitaria 1 vehicle més. Els ciutadans també ens reclamaven amb molta força que s’obrís la parada de metro de la L5, ja pràcticament construïda, d’Ernest Lluch. Si no, no s’entén l’intercanviador.
En definitiva, felicitem als veïns i veïnes de Sant Just i ciutadans en general que van participar activament tant amb la recollida de firmes com fent-ne difusió. La inclusió del ramal de Laureà Miró al PDI és un clar exemple que els temps estan canviant i que s’ha d’apostar per gestionar la mobilitat de forma més intel·ligent: menys inversió en infraestructures i més servei ràpid i eficient, que és el que la gent necessita per deixar el cotxe a casa.

També et pot interessar...