Search

PDF.Camp: Comunicat de premsa. Rodalies, tarifes i combois 449

febr. 16 2014

febr.

16

2014

 

logo-pdfcamp-500px

 

XARXA DE RODALIES I TARIFES. Des de la pdf.camp ens felicitem de què les Rodalies del Camp de Tarragona vagin més enllà del reforç entre Tarragona i Reus inicialment previst, i que consideràvem totalment insuficient. Manifestem que per a què el servei tingui garanties de futur ha de tenir continuïtat per tota la costa entre el Penedès i la Costa Daurada. Celebrem per tant que s’hagi inclòs la línia entre el Vendrell estació i Cambrils, segons va anunciar el secretari de Terrritori i Sostenibilitat, Ricard Font, i que tindria una freqüència d’un comboi per hora, que s’anirà ajustant en funció de la demanda amb la oportuna modificació d’horaris.

També caldria una revisió de les freqüències dels trens regionals de les línies de Tarragona – Tortosa, Tarragona – Móra – la Pobla de Massaluca, Tarragona – Lleida, Sant Vicenç – Valls – Lleida, que incluoen poblacions amb carències de comunicacions i que troben en el tren una solució per la seva mobilitat. Algunes millores ja es contemplaven al Pla de Transports de Viatgers 2008-2012, finalment no executat.

Cal evitar el desmantellament de línia Tarragona – Cambrils per la costa i recuperar el servei de viatgers a la línia Reus – Roda en el marc de la prevista reobertura per a mercaderies d’aquest tram. Això permetria la connexió de l’estació del Camp de Tarragona amb Reus i Sant Vicenç, d’acord amb el model proposat per la pdf.camp, generant una xarxa de Rodalies més completa.

La pdf.camp també dóna el seu suport a la integració de les Rodalies en el sistema tarifari integrat de la ATM (Autoritat Territorial de la Mobilitat) del Camp de Tarragona, per a poder utilitzar indistintament bus i tren i permetre transbordaments gratuïts entre ells. El sistema tarifari ha de donar avantatges als ciutadans respecte l’ús del vehicle privat i afavorir la fidelitat dels usuaris del transport públic.

A l’inici de l’any ja ens vam trobar l’increment dels preus en gairebé un 2%, i seria el moment de fer una revisió dels preus, que des de fa anys augmenten abusivament molt per sobre dels salaris i l’IPC. Des de l’any 2010, any del traspàs de la gestió de Rodalies a la Generalitat, els increments dels preus dels bitllets han oscil·lat entre un 3’5% i un 8% per any, amb una pujada total per a aquest període 2010/2014 que s’aproxima gairebé al 25%. Es fa necessari recordar, tal com ja vam denunciar, que al setembre de l’any 2012 l’IVA va passar del 8 al 10% i a més es van suprimir diversos descomptes que fins a aquest moment s’aplicaven, entre d’altres la reducció per anada i tornada, que va suposar un increment afegit per als usuaris habituals del ferrocarril. Durant aquest mateix període 2010/2014 l’ increment de l’ IPC per Catalunya va ser del 9’4%. Per als preus de l’alta velocitat, amb un número d’usuaris notablement inferior als serveis de Rodalies i Regionals, Renfe no ha aplicat aquests pujades. La congelació actual de les tarifes juntament amb la baixada d’un 11% de l’any 2013 tenien l’objectiu d’intentar rendibilitzar mitjançant l’increment de viatgers un servei infrautilitzat.

 

NOUS COMBOIS S-449. Per altra banda, ens felicitem també de l’arribada a les nostres comarques dels trens S-449, una de les més antigues reivindicacions de la pdf.camp, perquè recordem que la seva implantació estava prevista durant el primer semestre de 2010. Des del passat 8 de gener ja podem gaudir de les millores que ofereix aquest material, que respectant les tarifes i parades actuals, circula diàriament entre Barcelona i Reus, un viatge d’anada i tornada al matí i un altre a la tarda. Només cal demanar que es vagin incorporant més combois i arribin a cobrir totes les línies, fins Móra la Nova i fins a Tortosa, per tal de modernitzar tots els serveis i renovar uns trens que, per la seva antiguitat, donen cada vegada més problemes de fiabilitat i comfort als passatgers.


 

També et pot interessar...