Search

El Pirineu català i francès connectats pel transport públic en autocar

abr. 20 2023

abr.

20

2023

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Serveis ConnECT de la Generalitat operats per TEISA

Malgrat la COVID, el desembre de 2020 es van posar en marxa uns serveis singulars impulsats per la Generalitat, col·laborant amb la Regió Occitània/Pirineus-Mediterrània i els Pirineus Orientals francesos. El programa europeu Interreg-Poctefa finança el projecte ConnECT, on l’objectiu és connectar amb transport públic les poblacions frontereres catalanes i franceses dels Pirineus.

Com a operador del Ripollès i l’Alt Empordà, vàrem posar en marxa les línies:

  • C3 Figueres – La Jonquera – El Voló (FR), prolongant 5 serveis de dilluns a dissabte, i 3 els diumenges i festius.
  • C4 Figueres – Maçanet de Cabrenys – St. Llorenç de Cerdans (FR), afegint als 3 serveis existents de dilluns a dissabte 2 més prolongats a França.
  • C5 Camprodon – Molló – Prats de Molló (FR), establint 3 serveis diaris durant tot l’any.

Aquestes, es van afegir a les línies C1 i C2 que connecten l’hospital transfronterer de Puigcerdà amb la Cerdanya francesa.

Les tres línies es poden diferenciar en dues tipologies: si bé les línies C4 i C5 transcorren per carreteres d’alta muntanya en un entorn rural, la línia C3 té vocació de corredor entre els dos països.

Després de dos anys de funcionament l’experiència és molt positiva: no només s’han sumat ja en aquest 2022 11.000 viatgers al transport públic (línies C4 i C5), sinó que els viatgers transfronterers de la línia C3 superen el 6%.

La utilitat és molt diversa: qüestions quotidianes (habitants de Prats de Molló fent la compra a l’Esclat de Camprodon), visita de familiars o visites mèdiques (de St. Llorenç a Figueres, per exemple), o l’oci i el turisme (pel camí de la Retirada al Coll d’Ares); sense oblidar l’atractiu comercial d’Els Límits, La Jonquera i el seu Outlet. Tot és vàlid si s’aprofita el transport públic per aquesta mobilitat transfronterera de proximitat.

Dificultats també n’hem trobat: perllongades restriccions COVID, controls exhaustius a la frontera, manca de neteja de neu a França, o fins i tot algun recel polític per propiciar les compres en territori català (com si no existís abans de la línia regular en autocar!).

En tot cas, una bona iniciativa publicoprivada on, a més, la Generalitat ha perllongat el manteniment d’aquests serveis més enllà de la finalització del finançament europeu.

 

Àlex Gilabert Vázquez
Director-Gerent Grup TEISA[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”No et perdis cap article de la revista!” txt_align=”center” color=”green”][/vc_cta][vc_btn title=”Número 69 disponible aquí!” color=”success” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fmss69%2F|title:N%C3%BAmero%2068″][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...