Search

Més ombres que llums als nous “Servicios de Proximidad”

abr. 06 2023

abr.

06

2023

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1609142872260{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_text]S’ha publicat al BOE (del 21 de febrer de 2023) l’oferta que s’implantarà als nous corredors denominats “Servicios de Proximidad”, uns serveis que pretenen ser un terme mitjà entre Rodalies i Mitjana Distància/Regionals.

En aquest article analitzarem i valorarem aquesta oferta per a cadascun dels corredors que s’implantaran entre gener i juny de 2023.

Els corredors on s’aplicarà aquest servei de proximitat seran els següents:

  1. Múrcia / Cartagena
  2. Medina del Campo / Valladolid / Palència
  3. Illescas / Madrid
  4. Còrdova / Villa del Río / Palma del Río
  5. Màlaga / El Chorro-Caminito del Rey

Coincidim en la rellevància i la importància de tots aquests corredors i celebrem la potenciació d’aquestes relacions ateses les característiques demogràfiques de cada corredor. Els quatre primers per les necessitats de mobilitat obligada per raons laborals, lectives o altres i, en el darrer cas, per l’accessibilitat a un espai turístic de gran interès (el Caminito del Rey).[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”15px”][dt_fancy_title title=”Múrcia / Cartagena” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]La nova oferta al corredor Múrcia / Cartagena està definida amb les següents circulacions:[/vc_column_text][vc_single_image image=”22686″ img_size=”full”][vc_column_text]Com es mostra a la taula, l’oferta no s’ha incrementat. Hi ha una adaptació dels horaris (per garantir enllaços amb els serveis AVE). Només podem remarcar com a positiu que els serveis abans explotats per diferents unitats de negoci (Regionals, Mitjana Distància, Intercity) ara tindran una mateixa tipologia de servei i tarifa.

La relació Múrcia-Cartagena (les dues ciutats més poblades de la Regió de Múrcia) incomprensiblement segueix sense ser inclosa al nucli de rodalies de Múrcia. En aquest nucli s’inclouen serveis Múrcia-Lorca -70 km- (16 viatges per sentit) o ​​Múrcia-Águilas -150 km- (3 viatges per sentit), però no els 10 viatges per sentit Múrcia-Cartagena -50 km-.[/vc_column_text][vc_single_image image=”22683″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1680772618410{background-color: #cbe8c5 !important;border-radius: 10px !important;}”]

  • El nou servei de proximitat Múrcia-Cartagena, a la pràctica, no ha suposat un increment de les circulacions al corredor.
  • Considerem que aquest corredor s’hauria d’integrar al nucli de rodalies de Múrcia/Alacant, juntament amb la línia Cartagena-Los Nietos (via mètrica).
  • Les 10+10 expedicions per sentit són molt insuficients per garantir la mobilitat entre les dues ciutats (que sumen més de 660.000 habitants). L’oferta mínima tindria cada 1h i cada 30 min. en hora punta amb serveis cadenciats.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”15px”][dt_fancy_title title=”Medina del Campo / Valladolid / Palència” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]La nova oferta al corredor Medina del Campo / Valladolid / Palència està definida amb les següents circulacions:[/vc_column_text][vc_single_image image=”22689″ img_size=”full”][vc_column_text]Tot just s’incrementen 2 trens per sentit entre Valladolid i Palència (1 tren per sentit els dissabtes i festius) i en un sol tren més per sentit entre Valladolid i Medina del Campo (els dissabtes i festius només s’incrementa en un servei en el sentit Valladolid-Medina).

Tot i que el servei d’aquest corredor consta d’un gruix de circulacions que garanteixen pràcticament un servei cada 1h, en ser molts serveis MD amb destinació Madrid, Lleó o Donostia, les poblacions intermèdies de l’àrea metropolitana de Valladolid continuaran tenint poques freqüències diàries. És el cas, per exemple, de Corcos-Aguilarejo, que passarà de tenir 1 servei al dia per sentit un màxim de 3 al dia.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1680772648923{background-color: #cbe8c5 !important;border-radius: 10px !important;}”]

  • El corredor Medina-Valladolid-Palència hauria de tenir més serveis amb parades intermèdies per garantir la mobilitat a l’àrea metropolitana de Valladolid.
  • La importància d’aquest corredor justifica la creació d’un nucli de rodalies, tal com s’ha reclamat des de diversos fòrums.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][dt_fancy_title title=”Illescas / Madrid” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]La nova oferta al corredor Illescas / Madrid (alguns serveis són aportació a Rodalies a Fuenlabrada) està definida amb les circulacions següents:[/vc_column_text][vc_single_image image=”22677″ img_size=”full”][vc_column_text]L’increment d’oferta fins a Illescas es resumeix en dues noves circulacions llançadora entre Illescas i Fuenlabrada en ambdós sentits els dies feiners i la parada cada dia de la setmana d’un tren de Mitja Distància (Sevilla-Madrid) que actualment no efectua parada en aquesta estació.

L’oferta de servei els dissabtes continua sent simbòlica amb només 2 trens per sentit.

Entre Fuenlabrada i Illescas la línia ferroviària travessa el nucli urbà de Griñón (+10.000 habitants) sense que sorprenentment cap tren efectuï parada.[/vc_column_text][vc_single_image image=”22674″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1680772724953{background-color: #cbe8c5 !important;border-radius: 10px !important;}”]

  • Millora del servei en dissabtes i festius.
  • Reobertura de l’estació de Griñón al centre de la població, donant cobertura a més de 10.000 habitants del municipi.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][dt_fancy_title title=”Còrdova / Villa del Río / Palma del Río” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]La nova oferta al corredor Còrdova / Villa del Río / Palma del Río està definida amb les següents circulacions:[/vc_column_text][vc_single_image image=”22659″ img_size=”full”][vc_column_text]Aquest és el corredor que experimenta un increment més gran de circulacions a les dues relacions plantejades del corredor del Guadalquivir. L’oferta resultant sembla adequada a les necessitats de mobilitat.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1680772692386{background-color: #cbe8c5 !important;border-radius: 10px !important;}”]

  • S’ha de recuperar el servei de viatgers entre Còrdova i Puente Genil (+30.000 hab.) amb parada a les poblacions de Montilla (+23.000 hab.) i Aguilar de la Frontera (+13.000 hab.).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][dt_fancy_title title=”Màlaga / El Chorro-Caminito del Rey” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]La nova oferta al corredor Màlaga – El Chorro – Caminito del Rey està definida amb les següents circulacions:[/vc_column_text][vc_single_image image=”22662″ img_size=”full”][vc_column_text]El servei queda reforçat a El Chorro-Caminito del Rey amb la prolongació de dos serveis diaris de rodalies des d’Álora. Aquesta ampliació està pensada per reforçar les hores de més demanda a l’arribada i tornada dels visitants al Caminito del Rey, punt d’especial interès turístic.

Els nous horaris han quedat definits de manera que en alguns casos hi ha un evident solapament entre els serveis:[/vc_column_text][vc_single_image image=”22665″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Com es pot comprovar, un nou tren diari a les 10.42 té la sortida d’El Chorro-Caminito del Rey un minut després del pas de l’MD Sevilla-Màlaga, una disfunció que hauria de ser corregida immediatament.

A la tarda, els divendres i diumenges també es produeix un solapament entre un MD Sevilla-Màlaga amb el nou servei El Chorro-Málaga.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1680772755025{background-color: #cbe8c5 !important;border-radius: 10px !important;}”]

  • Cal coordinar millor els horaris dels trens de rodalies amb els serveis existents de Mitja Distància i un increment de circulacions en dies punta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Article realitzat per Josep Maria Olivé, el febrer de 2023[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Descarrega aquí el document!” color=”green” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2FPTP-AIF-Servicios-de-proximidad-CAT.pdf”][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...