Què ha passat perquè un servei exitós s’enfonsi ràpidament en dos anys?
Any 2018, està finalitzant la concessió a l’empresa MOHN i AMB prepara els plecs de condicions. Es convoca la licitació de la concessió dels serveis d’autobús del Baix Llobregat Sud, ambicionada per importants empreses del sector que lluiten entre si fins a impugnar els plecs i la licitació davant dels tribunals. Es paralitza la posada en funcionament de la nova concessió, perllongant l’obligació contractual de MOHN de continuar la prestació del servei fins que els tribunals dictin sentència definitiva.
Donat que la renovació de la flota d’aquest servei estava lligada, segons els plecs, a la contractació externa, AMB no fa la renovació programada dels vehicles antics i amplia el servei amb els mateixos autobusos, perllongant la seva vida útil, creant uns nous serveis exprés on destina els autobusos més nous. La flota envellida i no renovada, continua deteriorant-se i l’empresa perdedora del concurs de la concessió no compleix els deures de manteniment i contractuals, agreujant-se durant la COVID (i sense sancions ni indemnitzacions fins a 2022).
El desembre de 2021, amb una resolució i sentències judicials que compliquen la valoració dels plecs tècnics prioritzant excessivament la part econòmica, la concessió passa a l’empresa AVANZA. S’afegeix la condició de cerca d’autobusos de segona mà de substitució per l’envelliment de la flota, perquè l’adquisició dels nous autobusos va vinculada a l’entrada en vigor del nou contracte (i períodes d’entrega d’un any).
El servei s’inicia en instal·lacions provisionals de cotxeres i tallers en dolentíssimes condicions que incompleixen les mínimes normes de riscos laborals. Si hi sumem la subrogació de tota la plantilla a una nova empresa, la insuficiència de personal, la manca de recanvis i l’estat dels autobusos amb constants avaries i malestar dels usuaris, provocant que el clima laboral s’enrareixi encara més i que hi hagi dies on es queden en cotxeres més de 70 autobusos i els conductors a les portes sense poder treballar. L’eliminació d’expedicions era un constant, amb especial afectació al col·lectiu de persones amb discapacitat que s’han vist marginats del transport públic en tot aquest període per la manca de funcionament de les rampes.
Dels 40 autobusos de reforç que aportava la nova empresa tan sols funcionaven 20, tant o més vells que els que hi havia en el servei i, per tant, patien també avaries constants.
Davant d’això i les innumerables queixes d’usuaris, d’entitats i dels mateixos ajuntaments, l’AMB aplica sancions a AVANZA per incompliments contractuals. Es cerca una solució provisional d’urgència, aportant autobusos vells, però en millors condicions: es destinen vehicles retirats de la flota de TMB i d’alguna altra concessió. Aquesta mesura força la millora del manteniment dels vehicles per part d’AVANZA i s’aprofita el mes d’agost per fer reparacions, malgrat que el mal funcionament i avaries en aquest període no van desaparèixer.
Per què s’ha produït una mobilització ciutadana?
Les informacions publicades per part de l’empresa i de l’AMB, sobre que es resoldrien aviat els problemes i que aviat arribarien els nous autobusos, resultaven poc creïbles davant de la realitat quotidiana. Els usuaris, cansats d’enviar queixes que són desateses sistemàticament, demanen ales entitats ciutadanes fer alguna mobilització per exigir a les administracions, i en especial a l’AMB, uns autobusos dignes pel Baix Llobregat Sud i un servei correcte i amb accessibilitat garantida.
Davant d’aquests fets, la PTP, Barcelona Camina, La FAVV del Baix Llobregat, ECOM, CCOO, UGT,CGT i altres entitats, decideixen crear una plataforma ciutadana per exigir a l’administració solucions concretes i, sobretot, perquè es prioritzi al Baix Llobregat Sud en la renovació de flotes metropolitanes ja previstes, davant d’altres concessions que tenen els autobusos en millors condicions.
A més de fer constants comunicats i un seguiment acurat dels problemes que anaven succeint, la plataforma va convocar una marxa a peu de 2km des de l’estació de Gavà fins a l’Ajuntament de Viladecans. Una marxa encapçalada amb una pancarta que exigia “Autobusos nous i dignes ja!” i que va comptar amb la participació de més de400 persones que portaven un paraigua per fer evident que la falta d’aixopluc de l’AMB, que estava incomplint les seves obligacions, enviant un avís ales administracions implicades.
Com s’està resolent? Quines són les previsions de resolució?
Des del mes de setembre, els reforços d’autobusos aportats des de TMB i la millora de manteniment, ha fet evident una millora de la situació i una gradual recuperació del servei, malgrat que continuen havent-hi avaries (per l’antiguitat de la flota) que afecten el servei i els horaris.
La plataforma vam tenir aquest octubre una entrevista amb la direcció tècnica de l’AMB on ens van informar de les mesures preses i van reconèixer que fins que no s’arribi a un bon nombre d’autobusos nous, el servei no es normalitzarà. Van indicar que havien recollit la reivindicació dels usuaris i han prioritzat al Baix Llobregat Sud en la renovació de flotes. Entre desembre de 2022 i gener de 2023,dels 180 autobusos que seran entregats a l’AMB per renovar flotes, 120 serien destinats al Baix Llobregat Sud, uns 80 a la flota d’AVANZA i uns 40 ala flota de Monbus Julià, que també està patint un problema similar.
Segons l’AMB, durant 2023 està previst que es renovin 153 autobusos de la flota corresponent a la concessió d’AVANZA, i es programarà correctament la renovació futura de la flota per garantir el servei al 100%.
Exigim a l’AMB que compleixi amb el calendari i programació de renovació de flota que ens ha informat i que garanteixi un servei d’autobusos digne i plenament operatiu.
Les lliçons que els fets ens ha aportat
- Desvincular de les contractacions l’adquisició de vehicles, la renovació de flotes públiques i els espais per a les instal·lacions, millor amb adquisicions públiques directes.
- Millorar els plecs de condicions dels concursos de concessió de serveis, per a evitar situacions intolerables del servei.
- Aplicar amb més rigor el control del funcionament dels serveis concessionats i la tramitació d’expedients sancionadors als concessionaris millorant els serveis d’Inspecció i seguiment de contractes de l’AMB.
- Atendre als usuaris: crear una Comissió del Transport Públic en el Consell Metropolità de Mobilitat per canalitzar demandes i solucions.
- Crear la figura del “Defensor dels usuaris del transport públic Metropolità” perquè canalitzi les queixes i esperoni a les administracions i empreses per complir les seves obligacions.
- La mobilització ciutadana, ben organitzada i unitària, és important com a eina de canalització del malestar ciutadà i defensa i exigència dels seus drets.
Esperem que les lliçons que ens ha aportat el conflicte dels autobusos del Baix Llobregat Sud siguin tingudes en compte per part de l’administració i que articuli totes les mesures necessàries per evitar que en qualsevol servei metropolità d’autobusos puguin produir-se situacions similars.
Lluís Carrasco Martínez
Delegat territorial de la PTP al Baix Llobregat
No et perdis cap article de la revista!