Search

Participació de la PTP en actes reivindicatius del territori.

gen. 31 2022

gen.

31

2022

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Quan en algun punt del territori sorgeix alguna acció reivindicativa a favor del transport públic i la mobilitat sostenible des de la PTP intentem donar-hi suport i ser-hi presents, ja sigui a través de les diferents delegacions territorials amb presència de membres i delegats propis o bé des de la mateixa organització amb caràcter general. I és que, al cap i a la fi, en la majoria de vegades es tracten de lluites compartides.

Durant l’any 2021 hem estat presents en moltes accions reivindicatives on la PTP ha estat part activa i promotora o bé també donant suport i participant en actes organitzats per altres organitzacions. La llista és llarga i ben repartida al territori: al Baix Empordà i Gironès amb el projecte de tren-tram de la Costa Brava; al Camp de Tarragona donant suport al PDF (Plataforma en Defensa del Ferrocarril) per a la reactivació del ferrocarril a Cambrils i Salou; al Maresme amb la reivindicació de la humanització de la carretera N-II amb l’alliberament dels peatges; a Alacant oferint el suport tècnic a l’AVPTP (Associació Valenciana per la Promoció del Transport Públic) per a la planificació d’una nova xarxa d’autobusos urbans; al Pallars Jussà fent accions en defensa de la línia de Lleida a la Pobla de Segur; a Figueres lluitant per evitar el trasllat de l’estació urbana; a Osona amb una activa defensa del servei d’autobusos interurbans i el servei de l’R3 amb els companys que no ens fotin el tren… i a molt altres indrets i actes…

De tots els actes on ha estat present enguany la PTP  en destaquem un parell on hem tingut una dedicació ben especial: a Andorra i al Pirineu a la Jornada pel ferrocarril a Andorra i al Bages amb el “el Tren Comarcal, una prioritat”.

Reivindicació del ferrocarril a Andorra, l’Alt Urgell i la Cerdanya

Des de principis d’any la PTP ha estat col·laborant amb ANDRail – Plataforma pel ferrocarril a Andorra, una plataforma que defensa l’arribada del ferrocarril Andorra com el millor sistema de transport per a les seves connexions internacionals. L’alternativa de traçat que més es defensa és connectar Andorra amb l’R3 a Alp i Puigcerdà, d’aquesta manera es connecta Andorra amb Barcelona i a través de Puigcerdà/La Tor de Querol amb la xarxa ferroviària francesa. Més enllà dels interessos que té Andorra amb l’arribada del ferrocarril, aquesta alternativa és d’especial interès també per a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, ja que es dotaria de transport ferroviari poblacions com la Seu d’Urgell o Bellver de Cerdanya, ampliant la xarxa ferroviària a Catalunya amb serveis regionals que són tan necessaris per a la mobilitat local.

L’organització ANDRail, a part de ser molt actius a les xarxes socials i d’organitzar reunions amb diferents entitats polítiques, econòmiques i socials per difondre el projecte, el mes de setembre va organitzar una jornada durant tot el cap de setmana amb diferents activitats, col·loquis i sortides de camp que van comptar amb la participació activa de la PTP. A Andorra la Vella es va organitzar un col·loqui i debat al Palau de Congressos on es van realitzar diferents ponències sobre la necessitat i idoneïtat de fer arribar el ferrocarril a Andorra. També a Andorra la Vella es van fer uns tallers lúdics de divulgació de les característiques tècniques del ferrocarril pensats per als més petits. La PTP va poder realitzar l’activitat “estira del carro”, amb una gran acollida pel públic més jove.

La jornada també va comptar amb una visita tècnica realitzant el recorregut entre Andorra la Vella i Alp, a la Cerdanya, amb diferents parades al llarg del recorregut, per veure i analitzar sobre el terreny la viabilitat tècnica del traçat, possibles ubicacions d’estacions, enllaços…

 

Reivindicació del tren comarcal al Bages

Arran de la presentació per part de l’ajuntament de Manresa i FGC del projecte d’integració de les vies d’FGC a la capital del Bages, amb una primera fase de soterrament entre les estacions de Manresa-Alta i Manresa-Baixador i trasllat d’aquesta última a la plaça d’Espanya o a la plaça de les Oques (a una distància d’escassos 200 metres de l’actual), ha sorgit al Bages una reivindicació de dotar la comarca amb un sistema de tren-tram que aprofiti els ramals existents des de Manresa de mercaderies de Sallent i de Súria.

I és que la inversió prevista a la ciutat de Manresa no aportarà cap millora de mobilitat a la ciutat ni amb la resta de la comarca: la línia continuarà sent de via única entre Manresa i Olesa de Montserrat, el temps de trajecte entre Manresa i Barcelona (per la línia d’FGC) continuarà sent com l’actual -una hora i mitja-, la cobertura territorial del servei ferroviari no arribarà a noves zones de la ciutat… 

En definitiva, un projecte que no farà canviar la quota modal del transport públic a l’àmbit de Manresa ni a la comarca del Bages.

En contraposició a aquest projecte, des del territori a través de grups locals, i amb el suport de la PTP, s’està posant sobre la taula reconduir aquesta inversió per transformar els dos ramals existents de mercaderies que arriben a Súria i Sallent (passant per altres municipis com Callús i Santpedor) en un tren-tram amb un servei ferroviari comarcal per a passatgers. L’àrea servida arriba als 25.000 habitants, a cinc nous municipis del Bages i només comportaria adaptar el traçat i infraestructura existent al pas de trens de viatgers. I és que aquesta idea no ve de nou, abans del 2010 la Generalitat ja va presentar un estudi informatiu de tren-tramvia al Bages, fent arribar aquest servei a Súria i Sallent en unes condicions similars a la que ara es demanen.

Al mes de juny la PTP va participar en una xerrada i debat a Manresa, obert a la ciutadania, on es va parlar dels beneficis i la idoneïtat del tren-tram del Bages. I al mes de novembre hem realitzat una caminada reivindicativa des de Manresa fins a Santpedor, seguint el traçat de la via del tren, on vam participar en les xerrades tècniques i reivindicatives que es van realitzar durant el transcurs de la caminada i a l’arribada a Santpedor.

 

Josep Maria Olivé
Coordinador territorial PTP[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”No et perdis cap article de la revista!” txt_align=”center” color=”green”][/vc_cta][vc_btn title=”Número 66 disponible aquí!” color=”success” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fmss66%2F|title:N%C3%BAmero%2066″][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...