La setmana del 30 de novembre, la PTP, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, va presentar la seva jornada “Escola de Transport Públic”. Una jornada que va constar de tres presentacions infogràfiques en directe a través de YouTube i un congrés com a tancament de la mateixa, a través de la mateixa plataforma, on el públic va tenir un espai per a fer preguntes i debat amb els participants.
En aquesta edició de l’escola de transport de la PTP, s’han presentat tres blocs d’actualitat:“Objectiu tren 2024” és la tercera edició dels anomenats “Pla Tren” de la PTP. L’emergència climàtica i la contaminació urbana obliga a una dràstica reducció d’emissions de gasos provinents dels motors de combustió. Per a aquest propòsit el ferrocarril és el millor aliat en el camp del transport, que a Catalunya suposa el 30% de les emissions totals de CO2. El ferrocarril permet transportar grans fluxos de passatgers a zero emissions, gràcies a que els trens poden utilitzar energia 100% renovable sense necessitat de bateries; i a més ho fan amb la menor accidentalitat de tots els transports.
Des de la PTP expressem la nostra preocupació per l’estigmatització del transport públic com a conseqüència de la pandèmia provocada pel COVID19, i alertem dels efectes negatius que podria tenir un eventual pas massiu al transport privat tant en termes de salut, lluita contra el canvi climàtic i col·lapse viari, com en termes de sostenibilitat econòmica i funcional del sistema de transport públic. Per fer front a aquesta amenaça, cal disposar d’un pla per impulsar i prestigiar la mobilitat sostenible. Amb una adequada gestió, el transport públic pot evitar la seva estigmatització -com la resta d’espais comuns- i mantenir la seva imprescindible aportació contra la congestió, la contaminació i les desigualtats en la mobilitat.
Els desplaçaments per motiu de feina representen una part substancial de la mobilitat que es genera a la ciutat, i qualsevol mesura que tendeix a racionalitzar-la comporta beneficis tant pels treballadors i treballadores, empreses i per l’administració pública, un benefici per a la ciutadania.
Recentment, Ajuntament de Barcelona, juntament amb Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT, han presentat el Pacte per la Mobilitat Laboral. Aquest, es basa en el compromís de treballar conjuntament per a una mobilitat obligada més eficient, sostenible i segura tant a la ciutat com a l’àrea metropolitana.
Culminació de la jornada “Escola de Transport Públic”. El Congrés tindrà dues parts, una primera amb una introducció a les infografies presentades anteriorment i una darrera amb una taula rodona i debat amb el públic, amb la presència d’Adrià Gomila, Salvador Mila, Carolyn Daher i Manel Ferri.