Search

La PTP dóna suport al “Green Recovery” amb d’altres entitats sostenibles de la UE

abr. 23 2020

abr.

23

2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]L’economia d’Europa travessa moments molt difícils i els ciutadans europeus anhelen poder tornar a la feina. La UE i els governs nacionals s’estan preparant per gastar centenars de milers de milions d’euros (alguns estimen fins al 10% de l’PIB o 1,5 bilions) de diners dels contribuents per rellançar l’economia.

Però això no ha d’implicar de cap manera rescatar els sectors interessats habituals, com el dels combustibles fòssils, els productes químics, la fabricació de cotxes contaminants i les línies aèries, segons manifesten mig centenar d’ONGs europees, dins elles set espanyoles i les principals associacions ecologistes de la UE. Amb vista a la cimera de líders d’aquest dijous, aquestes entitats reclamen als governs ia la UE que preparin un pla de recuperació econòmica “verda i justa” sense precedents finançat pel pressupost de la UE, el Mecanisme Europeu d’Estabilitat i possiblement fins i tot mitjançant eurobons.

Aquesta crida col·lectiu fet públic avui és una mostra d’unitat sense precedents per part de el moviment verd en un moment en què els legisladors estan sent pressionats per reprendre el mateix model productiu i de consum insostenible de sempre.

En opinió d’aquestes entitats els legisladors haurien d’intensificar i implementar les lleis ambientals anunciades en el Pacte Verd Europeu. Basar les pròximes polítiques d’inversió en criteris ambientals i climàtics donarà suport i accelerarà una transició justa cap a una economia més neta i sostenible. A més, reclamen que les polítiques de préstecs del Banc Europeu d’Inversions (BEI) s’ajustin als objectius del Pacte Verd per a finals d’aquest any.

Les inversions d’estímul en sectors contaminants han d’estar condicionades a la seva necessari alineament amb els objectius ambientals i climàtics. Qualsevol ajuda estatal, préstec o altres tipus de suport a les empreses han d’estar sotmesos a condicions estrictes en aquest mateix sentit.

“Fem una crida als líders nacionals i de la UE per abordar amb unitat, coratge i innovació la crisi sense precedents causada per la pandèmia de l’Covid-19”, han manifestat les organitzacions signants.

Segons William Todts, Director Executiu de Transport & Environment (T & E): “S’està prestant molta atenció a la idea d’un pla de recuperació econòmica verda. Però és hora de passar de les paraules als fets. Aquesta és una crisi sense precedents i requerirà una resposta sense precedents. Això vol dir eurobons, condicions ambientals per aconseguir ajudes estatals; noves regulacions per donar certesa d’inversió a les empreses. Ara és el moment d’anar a per tot. Pot ser la nostra única oportunitat de sortir de la crisi sent més sostenibles , més forts i més units ”

“La recuperació econòmica verda ha de ser coherent amb els compromisos internacionals adquirits per la Unió Europea i el propi Estat espanyol d’aconseguir la neutralitat climàtica com a molt tard l’any 2050, el que ens obliga a tenir un sector energètic profundament descarbonitzat. En aquest context no n’hi ha prou només amb fomentar les energies netes, sinó que cal aplicar tot tipus de mesures, econòmiques i legals, per abandonar com més aviat l’ús de combustibles fòssils, que són els principals causants de l’canvi climàtic “, va manifestar Carlos Bravo, portaveu de Salvia.

“És el moment de pensar en el futur i avançar en mesures que ens serveixin tant per reduir l’increment de patologies, per la mala qualitat de l’aire que respirem, com per gestionar millor els recursos econòmics disponibles.” Ha declarat Fernando Ferrando, president de Fundació Renovables.

En suport d’aquesta crida de la societat civil, el moviment ciutadà WeMove llançarà una petició instant els europeus a unir-se a el moviment i a demanar unitat i coratge per enfrontar aquesta crisi sense precedents: www.wemove.eu/greenrecovery.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...