Per frenar l’expansió del Coronavirus reduïm la necessitat de mobilitat i eliminem les aglomeracions, no el transport públic

març 18 2020

març

18

2020

La PTP emet aquest comunicat davant la idea de suprimir el transport públic sorgida als darrers dies com a possible intensificació de les mesures per frenar els contagis del coronavirus Covid-19.

No criminalitzem el transport públic

Diversos mitjans de comunicació han utilitzat imatges del transport públic a vessar per encapçalar notícies sobre la pandèmia del coronavirus a Catalunya, fins i tot utilitzant com a recurs un tren de rodalies de Madrid que dilluns va registrar aglomeracions excessives a causa d’una avaria o metros plens a Barcelona, també del passat dilluns, que no s’han tornat a produir. Però la realitat és que la tònica general del transport públic a Catalunya és la molt baixa ocupació. Des de la declaració de l’estat d’alarma per part del Consell de Ministres el passat dissabte 14 de març s’ha produït un descens radical de la demanda, proper al 80% a les línies principals, mentre l’oferta ha estat mantinguda (Rodalies de Catalunya), reduïda mantenint l’hora punta (Metro de TMB) o reduïda amb posterioritat a la caiguda de la demanda (FGC). Malgrat això cal seguir atent per reduir situacions d’aglomeracions, tant al transport públic, com a d’altres serveis bàsics on també s’hi produeixen, com són els hospitals o les botigues.

A més cal recordar que la mobilitat en vehicle privat, majoritària fora de les àrees metropolitanes de Madrid i de Barcelona, ha tingut un paper predominant en l’expansió del virus a nivell terrestre.

Cal reduir la necessitat de mobilitat global, no canviar transport públic per cotxe

La necessitat de mobilitat és inherent al manteniment dels serveis bàsics per a la ciutadania i per assegurar la cura de les persones. Obligar tothom anar en cotxe per satisfer aquestes necessitats és una injustícia social i pot ser contraproduent des del punt de vista sanitari.

L’aïllament social per reduir els contagis no s’aconseguirà suprimint el transport públic sinó assegurant els confinaments domèstics, reduint les necessitats de mobilitat laboral i intensificant les mesures higièniques.

També cal tenir present que un transport públic amb molt baixa ocupació pot arribar a concentrar menys persones per metre quadrat que un turisme on el conductor comparteix viatge amb un o dos acompanyants. Atesa la circumstància excepcional d’emergència sanitària i necessitat de separació d’un metre entre persones, un transport col·lectiu amb baixa ocupació pot resultar més convenient que compartir cotxe o utilitzar taxis. En aquesta situació excepcional, apostem per mantenir un transport públic de baixa ocupació, sense aglomeracions, encara que energèticament no sigui el més eficient.

 

La lluita contra l’expansió del coronavirus és cosa de tothom

A les administracions competents i operadors

  • Establir una oferta de serveis que garanteixi una mobilitat mínima, sense aglomeracions i compatible amb els recursos humans disponibles en cada moment. La Unió Internacional dels Transports Públics (UITP) ha proposat adoptar un model d’oferta de dissabte per a tots els dies. Una altra bona pràctica és la duta a terme als serveis AVE i Llarga Distància de Renfe on només ofereixen places separades per seients buits sobre un nombre limitat de serveis.
  • Incrementar la neteja dels vehicles, especialment pel que fa baranes, barres de subjecció, recolza-braços, etcètera.
  • Reduir la necessitat de contacte dels usuaris amb les portes de vehicles (FGC, TMB i Tramvia Metropolità) i estacions, amb la compra de bitllets (Rodalies de Catalunya), etcètera.
  • Protegir els treballadors del transport públic, amb mesures com l’increment de la separació dels conductors respecte dels passatgers (Metro i Bus de TMB), la reducció d’oferta per separar la plantilla en grups, com ha fet FGC; etcètera.

Als usuaris

  • En cas d’incidència o mala planificació, si el vehicle té massa ocupació, no entrar-hi i fer una queixa a la companyia o administració responsable.
  • Recordar la necessitat del confinament i de viatjar únicament si és estrictament necessari
  • Complir les diverses mesures de protecció física (manteniment de distàncies, rentat de mans, etc.)

Per últim volem aprofitar aquest comunicat per agrair l’esforç de les persones treballadores del serveis bàsics que es mantenen oberts per a la ciutadania, ja sigui del sector sanitari, de la distribució, dels mercats i botigues de primera necessitat o òbviament del transport públic, tant individual (taxi) com col·lectiu (bus, metro, tramvia i tren).

Per a ampliacions o talls de veu, podeu trucar a : Daniel Pi (678.675.651) o Manel Ferri (628.315.764)Pots descarregar-te el comunicat fent click aquí.

 

També et pot interessar...