Setmana de Lluita pel Ferrocarril: “El tren més important és el de cada dia i és on es dediquen menys esforços”

nov. 16 2017

nov.

16

2017

Els representants de la PTP i la pdf.camp, dins de la campanya de mobilitzacions impulsada per la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Público, Social y Sostenible, es van concentrar ahir a la tarda en l’estació de Tarragona per reclamar la defensa i millora de la xarxa ferroviaria i per denunciar l’empitjorament del servei de Rodalies.

Aquestes millores, que ja van ser contemplades i presentades el passat 12 de juliol d’enguany, passen per un pla de xoc (actuar damunt les estacions i dels trens), facilitar l’arribada de l’alta velocitat a les estacions urbanes del Camp de Tarragona i la prolongació cap a les Terres de l’Ebre sense perdre linealitat; transformar l’actual línia de la costa (Salou, Cambrils i Tarragona) evitant la seva supressió, així com permetre la sortida de mercaderies amb ample europeu sense afectar els passatgers a partir de la recuperació de la línia Reus-Roda.

 

COMUNICAT DE PREMSA

La Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible, de la qual forma part la pdf.camp, durà a terme durant set dies –del 13 al 19 de novembre- una Setmana de Lluita pel Ferrocarril. Set dies en els quals s’organitzaran mobilitzacions i accions per tot el territori espanyol per reclamar la defensa i la millora de la xarxa ferroviària. Tenint com a objectiu, frenar les retallades en els serveis i el tancament de línies previstes per a finals d’any pel Ministeri de Foment, així com reclamar la millora d’una xarxa ferroviària de qualitat, en contraposició al modelo AVE que s’ha imposat en els últims 20 anys, suposant l’estancament dels serveis de Rodalies i Regionals.

A la fi d’aquest any està previst que el Ministeri de Foment faci pública una bateria de retallades en serveis ferroviaris, així com el tancament de determinades línies, ja que argumenten, malauradament des del seu posicionament purament economicista, que no resulten rendibles. Aquest procés de desmantellament que porta 20 anys implantat, contribueix a l’increment de la desigualtat social i territorial en prioritzar la inversió en l’AVE,
un mitjà de transport car, minoritari i molt deficitari. L’AVE només connecta grans ciutats amb Madrid, enfront d’un model de tren, molt més assequible, majoritari i socialment rendible, que pot connectar en una mateixa xarxa tant a ciutats grans com a petites, a les comarques i al món rural.

A la nostra demarcació estem a l’espera de projectes que han anat retardant constantment la seva data de posada en servei, i que suposen importants inversions que haurien de satisfer les demandes dels usuaris i de la ciutadania. També tenim propostes alternatives que plantegem des de la pdf.camp per satisfer aquestes millores ineludibles. Mentre tant, el servei de Rodalies i Regionals arrossega el mal endèmic de falta d’inversions que facin possible que el transport públic per ferrocarril continuï sent l’alternativa necessària per a la mobilitat.

Davant aquesta situació, la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible insisteix que el transport públic és un servei imprescindible que han de prestar les administracions públiques. El tren és el mitjà de transport més eficient i respectuós amb el medi ambient, així com el que millor vertebra el territori.

El model de ferrocarril que la Coordinadora proposa es resumeix en els següents punts:

  1. El ferrocarril ha de seguir sent un servei públic i de titularitat pública, en el qual prevalgui el benefici social i mediambiental que suposa per al conjunt de la societat.
  2. Pel seu respecte al medi ambient, rendibilitat social, mínima ocupació de sòl, cohesió territorial i estalvi respecte al transport privat i per carretera, el ferrocarril ha de ser la manera de transport social per excel·lència, prestant un servei assequible a tota la societat.
  3. Les infraestructures de transport han de comptar amb l’Avaluació d’Impacte Ambiental. Així mateix, el seu component socioeconòmic ha de resultar prevalent, per assegurar la rendibilitat social que les justifiqui i per evitar infraestructures ruïnoses. Els comptes del ferrocarril han de considerar l’estalvi que suposa per a la societat en comparació d’altres mitjans de transport.
  4. Les inversions en infraestructures de transport han d’afavorir de forma prioritària al ferrocarril convencional, compensant el llarg abandonament que ha sofert.
  5. El ferrocarril ha de garantir la seguretat per davant de qualsevol altre criteri. És imprescindible que s’instal·lin els sistemes de seguretat més actuals tant als trens com en la via i resta de la infraestructura ferroviària.
  6. La Xarxa Bàsica Ferroviària Espanyola ha d’estar integrada a la xarxa bàsica ferroviària transeuropea que s’establirà en 2023 i es posarà en servei en 2030. Així mateix, es proposa la unió de Renfe i ADIF en una única estructura integrada d’empresa pública.
  7. Les persones usuàries del ferrocarril s’han de beneficiar de l’estalvi de costos externs que suposa el ferrocarril. Per a això, s’han de fomentar els serveis adequats i tarifes assequibles i subvencionades, així com la manera més ecològica, econòmic i segur de transport.
  8. El foment del ferrocarril passa per invertir en un servei de qualitat perquè es converteixi en la columna vertebral del sistema multimodal de transport. Aquest sistema implica potenciar l’ús de la bicicleta i facilitar l’accessibilitat a persones amb diversitat funcional, revertint les retallades en personal, tant a bord dels trens, com en les estacions.
  9.  L’ocupació en el ferrocarril ha de comptar amb un marc laboral comú que garanteixi tant les condicions de treball com la seguretat. La precarización de l’ocupació té com a conseqüència directa la deterioració del servei i la disminució de la seguretat i la qualitat.

 

La Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible està composada per:

  • SFF-CGT
  • Ecologistas en Acción
  • Equo
  • Izquierda Unida
  • Movimiento por el tren Ruta Plata
  • Plataforma Andalucía por el Tren
  • Plataforma Cantabria por lo Público Sin Recortes y Mesas de Movilidad de Cantabria
  • Plataforma Castilla La Mancha por el Tren
  • Plataforma Castilla y León por el Tren
  • Plataforma en Defensa del Ferrocarril de Palencia
  • Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat (pdf.camp)
  • Plataforma en defensa do Tren A Coruña e As Mariñas
  • Plataforma Salmantina Defensa Ferrocarril
  • Plataforma por el Ferrocarril del País Leonés (PFPL)
  • Podemos (Izquierda Unitaria Europea · GUE/NGL, Parlamento Europeo)
  • Sindicato Ferroviario

 

Plataforma en Defensa del Ferrocarril Públic i Social al Camp de Tarragona.

 

També et pot interessar...