Acte unitari i reivindicatiu del FC al Camp de TGN i Terres de l’Ebre

oct. 10 2016

oct.

10

2016

 

MANIFEST EN DEFENSA DEL FERROCARRIL AL CAMP DE TARRAGONA I LES TERRES DE L’EBRE

 

JA N’HI HA PROU!

 

Cada any hi ha més de quatre milions d’usuaris que utilitzen el tren al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. La major part d’aquest viatgers, més del vuitanta per cent, usen les línies R14, R15 i R16 que recorren diàriament els pobles i ciutats de les nostres comarques amb destinació Barcelona.

Aquestes línies s’estan deteriorant progressivament per la manca d’inversions. En el seu recorregut per la demarcació s’han detectat 26 trams on els trens han de reduir la velocitat pel mal estat de les vies o la catenària. Les incidències i les avaries són cada cop més freqüents, el retards s’han fet crònics, i el temps de recorregut entre les estacions augmenta. El material mòbil cada cop és més vell – hi ha combois que tenen més de quaranta anys de servei- i la seva renovació s’està fet molt lentament. I a tot això, cal afegir el deteriorament de les estacions i la continua reducció de personal encarregat dels serveis i manteniment.

La poca fiabilitat i el mal servei està obligant a moltes persones a cercar altres mitjans de transport per desplaçar-se de manera que els serveis regionals han perdut ja un vint per cent d’usuaris en deu anys. En canvi, aquesta pèrdua no es produeix en els trens que uneixen Lleida i Girona amb Barcelona. En aquests territoris s’han modernitzat les infraestructures i els combois o bé s’han posat en marxa serveis de regionals d’alta velocitat que escurcen notablement els temps de viatge.

Mentre els regionals es deterioren, el Ministeri de Foment inverteix gran quantitat de diners en nous traçats ferroviaris i serveis d’alta velocitat. Les noves línies que travessen el nostre territori –Alta Velocitat Madrid-Barcelona, Corredor BarcelonaValència- s’han dissenyat al marge de les necessitats de mobilitat del territori. Els nous serveis de llarga distància de molta més qualitat, com els AVE i Alvia, no arriben a les ciutats i la ubicació de l’estació del Camp de Tarragona, lluny de les principals ciutats, dificulta l’accés dels viatgers.

També està pendent la necessària connexió en ample europeu per a mercaderies, l’anomenat Corredor del Mediterrani. La proposta del Ministeri de Foment feta el 2012, que projectava travessar el territori amb la instal·lació d’un tercer fi a la línia de la costa, ni tan sols s’ha començat. A més, ara sabem que en el trajecte València Castelló on s’ha iniciat la instal·lació del tercer fil, les obres estan afectant molt seriosament tots els serveis regionals i, el que encara és mes greu, poden afectar seriosament la qualitat del servei un cop instal·lat.

 

JA N’HI HA PROU!

 

Els darrers mesos la situació ha esdevingut insostenible, gairebé dramàtica, per a les persones que s’han de desplaçar per motius laborals, d’estudis o per assolir determinats serveis. Cal una actuació decidida i urgent de les diferents administracions implicades i de les entitats del territori per aconseguir millorar el servei ferroviari al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, especialment per als trens que s’usen diàriament i que responen a les necessitats diàries de mobilitat del habitants de les nostre comarques:

  • Aprovar un Pla d’inversions a curt termini en infraestructura, estacions i material mòbil per millorar les línies més utilitzades, R14, R15 i R16 i aconseguir uns trens dignes,fiables, còmodes i accessibles.
  • Establir serveis regionals d’alta velocitat des de les principals estacions urbanes que connectin les nostres comarques amb Barcelona.
  • Destinar l’actual traçat de la via entre Tarragona i Cambrils al servei dels viatgers d’aquestes localitats i iniciar una progressiva transformació de la via actual en un trentram integrat urbanísticament al territori.
  • Planificar l’arribada de l’ample europeu sense perjudicar els serveis de passatgers. Encaminar les mercaderes per l’interior, per les àrees menys poblades recuperant la línia Perafort-Roda en ample europeu .
  • Estendre els sistemes tarifaris integrats entre els diferents modes de transport públic.
  • Crear l’Autoritat Territorial de Mobilitat de les Terres de l’Ebre.

 

PER UNS TRENS DIGNES I FIABLES. PER UNS TRENS DEL SEGLE XXI.

Vila-seca, 10 d’octubre de 2016

També et pot interessar...