Descarregar taula de resultats Accedir a la galeria de fotos
El 25 de setembre, en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2014, va celebrar-se la IV Cursa Interurbana de la Regió Metropolitana de Barcelona. Aquesta activitat està organitzada per la PTP en col·laboració amb l’ATM de la Regió Metropolitana de Barcelona i una trentena de voluntaris aportats pels ajuntaments de Badalona, Bigues i Riells, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Llicà de Vall, Lliçà d’Amunt, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Santa Eulàlia de Ronçana.
Les rutes han comparat els temps de viatge, cost directe i emissions de gasos d’efecte hivernacle i contaminants entre transport públic i vehicle privat cotxe des de la porta dels ajuntaments de les viles participants fins al barri de Sagrera de Barcelona. L’elecció del barri de Sagrera respon a la voluntat de posar en valor un punt de forta accessibilitat en transport públic, ja que s’hi ha construït un important node intermodal a la darrera dècada. Aquestes són les principals intervencions al voltant de l’estació de Sagrera Meridiana:
- 1954: arribada del Metro L1, cobrint el trajecte Santa Eulàlia – Pl. Catalunya – Sagrera – Fabra i Puig
- 1954: soterrament de la línia de Barcelona – Montcada Bifurcació de Renfe, construïda l’any 1862, amb nova estació a Fabra i Puig
- 1959: naixement del Metro L2 (avui part de la línia 5), des de Sagrera fins a Vilapicina
- 2007: reforma, ampliació, millora i adaptació a persones amb mobilitat reduïda de l’intercanviador L1 – L5 de Sagrera
- 2010: arribada del Metro L9 i L10, cobrint el trajecte Can Zam / Gorg – Bon Pastor – Sagrera
- 2010: elminació d’escales i rampes intermèdies entre L1 i L5
- 2011: nova estació de Rodalies de Catalunya (Renfe) sobre el túnel de 1954, que dóna servei a les línies R3, R4 i R12.
- 2012: noves línies de bus e1 (Barcelona-Sabadell), e2 (Barcelona-Terrassa), e3 (Barcelona-UAB, ex A4) i e4 (Barcelona-Ripollet, ex 622) de la xarxa Expres.cat
- 2013: nova línia de bus e7 (Barcelona-Vall del Tenes, ex 777) de la xarxa Expres.cat
- 2013: nova línia de bus H8 (Camp Nou – la Maquinista) de la nova xarxa de bus de Barcelona
- 2014: noves línies de bus e9 (Barcelona – Caldes de Montbui) i e10 (Barcelona – Sentmenat) de la xarxa Expres.cat
- 2014: nova línia de bus V27 (Canyelles – Passeig Marítim) de la nova xarxa de bus de Barcelona
ENGUANY S’INCORPOREN A LA COMPARATIVA EL CÀLCUL DE LES EMISSIONS CONTAMINANTS MÉS PREOCUPANTS EN ZONA URBANA: PM10 i NOx. Aquests contaminants urbans es consideren tòxics per a al salut humana en elevades concentracions, ja que afecten el sistema cardiovascular i respiratori. Les partícules inferiors a 10 micres (PM10) i els òxids de nitrogen (NOx), a diferència del CO2, no només depenen de la quantitat de carburant creamada sinó de la tecnologia i filtres del motor. Els nous vehicles dièsel, que tenen com a principal avantatge la reducció del consum de carburant i conseqüent reducció de gasos de CO2, tenen com a desavantatge una superior emissió de partícules PM10 i de NOx respecte els homòlegs de gasolina.
CANVI CLIMÀTIC: LES EMISSIONS DE CO2. El CO2 és un gas no tòxic d’efecte hivernacle relacionat directament amb el canvi climàtic i les seves emissions són proporcionals a la crema dels combustibles, ja sigui als motors d’explosió dels vehicles o a les centrals tèrmiques. Tenint en compte el cicle total de l’energia (des del seu estat a la natura -energia primària-) les emissions de CO2 del turisme dièsel han estat més del doble respecte d’un autobús i deu vegades superiors als trens elèctrics de Renfe. Els vehicles lleugers electrificats (bici i moto) i els trens regionals són els transports motoritzats amb menys energia primària consumida. Pel que fa el cotxe híbrid és la mitjor opció pel que fa cotxes amb motor de combustió interna.
ELS COSTOS DIRECTES: CLARAMENT A FAVOR DEL TRANSPORT PÚBLIC SI ES VIATJA SOL. L’ús del vehicle privat ha resultat entre 5 i 10 vegades més car que el transport públic integrat si es tenen en compte TOTS els costos del vehicle privat, incloent-hi no només el carburant, peatges i aparcament, sinó també les despeses d’adquisició, manteniment i reparacions del vehicle.
RESULTAT HISTÒRIC PER AL TRANSPORT PÚBLIC EN TEMPS DE VIATGE. El canvi de destinació, del Palau Robert (metro Diagonal) a l’estació de Sagrera Meridiana, ha afavorit les posicions del transport públic a totes les rutes participants excepte la de Sant Just Desvern. Els transports públics més emprats han estat els nous autobusos Expres.cat, les Rodalies de Renfe, el Metro de TMB i el TRAM. El Bus Exprés de la Vall del Tenes segueix demostrant els seus avantatges pel que fa temps de viatge, afavorit amb el règim de parades semidirecte i la prioritat semafòrica.