Search

La PTP demana un canvi de rumb a la política tarifària i fiscal de la mobilitat catalana al Conseller Santi Vila en el sopar anual de l’entitat

febr. 07 2014

febr.

07

2014

IMG_6257 IMG_6255

La PTP aplaudeix el canvi de paradigma en matèria d’infraestructures i mobilitat que s’està vivint al Departament de Territori i Sostenibilitat, donant més pes als serveis de mobilitat i a la seguretat viària que a la construcció d’infraestructures per se.

El Conseller es compromet a reunir-se amb la PTP per analitzar noves propostes que posin fi a l’escalada de preus del transport públic, l’endeutament de l’administració i s’incentivi la captació de la demanda.

 

El sopar social anual de la PTP de l’any 2014 va comptar amb la presència d’un convidat excepcional, l’Honorable Conseller de Territori i Sostenibilitat, Sr. Santi Vila. L’esdeveniment, celebrat la nit del 6 de febrer de 2014 a l’Hotel Rívol Rambla, va comptar amb aproximadament vuitanta assistents, entre els quals hi havia importants personalitats del món del transport públic de Catalunya (operadors, administracions públiques, etcètera), socis i sòcies de l’entitat i representants polítics. Aquest acte és aprofitat per fer balanç del darrer i obrir un torn de preguntes del públic cap al conseller.

 

IMG_6261 IMG_6252

Mèrits. La presència d’un Conseller al nostre sopar social és el reflex de les bones relacions institucionals de què gaudeix la PTP, quelcom desitjable en una associació amb voluntat de servei públic i marcat caràcter constructiu. La selecció d’aquest convidat no només responia al seu rang polític, com a màxim representant de les polítiques socials i ambientals del país, sinó a diversos mèrits que la PTP vol fer públics:

  • Ja no s’utilitzen els morts de la Nacional 2 per demanar noves infraestructures, sinó que s’han aportat solucions efectives que han reduït la greu sinistralitat, com fa dècades passa a França. Les mesures de gestió aprofitant recursos actuals han garantit una mobilitat segura a curt termini.
  • Ja no es dissenya la quimera d’un Eix Transversal Ferroviari per anar a 300 km/h de Manresa a Vic mentre amb els Rodalies des de Barcelona van a 60 km/h de mitjana; ara s’estrenen serveis semidirectes de Rodalies a les línies R3 i R4.
  • Ja no es projecten nous carrils bus-vao rígids i extraordinàriament cars, sinó un nou model de carril bus econòmic i flexible com el que la PTP defensava a la B-23. Al mateix temps es treballa en la potenciació de les línies expres.cat, les interurbanes del Departament que concentren la més gran demanda potencial de Catalunya.
  • Ja no assistim a la lamentable proposta de soterrament d’un tren a Balaguer, amb sis passos per hora a un pas a nivell, sinó a l’adjudicació -tot i que tardana- dels nous trens lleugers per reflotar la línia Lleida – Balaguer – la Pobla, seguint l’exemplar actuació dels FGC a les línies heretades de FEVE.
  • Ja no es fantasieja amb projectes de túnels ferroviaris urbans estrambòtics a ciutats de 50.000-100.000 habitants, sinó que s’aprofitaran les vies ja existents per donar servei a les altres àrees urbanes no barcelonines: Girona, Tarragona i Lleida. Així al llarg de 2014 assistirem a la posada en marxa de les Rodalies a aquests territoris, canviant-se un esquema d’horaris regionals que no es canviava des de l’època de Felipe González.
  • Tot i els gravíssims incompliments del Ministeri de Foment pel que fa el pla de Rodalies, el Departament ha sabut pactar unes millores històriques del servei de regionals i rodalies que han de veure la llum aquest mateix any 2014.
  • La Generalitat ja no contempla expulsar el tren convencional a Figueres, Port Aventura, Salou ni Cambrils, sinó que s’hi preveu un transport públic de Rodalies.
  • El compromís per acabar les obres en marxa com a fi d’una etapa també és una bona notícia. La línia 9 acaba el traç gruixut del que ha de ser un metro per a la capital catalana, i els perllongaments de Sabadell i Terrassa, així com els intercanviadors pendents a la R8, permetran articular l’àrea metropolitana vallesana, 2a del país amb més d’un milió d’habitants.

 

IMG_6256 IMG_6274

Durant el decurs del sopar es va procedir a un brindis per les millores de transport públic que seran efectives al llarg d’aquest any 2014: nous serveis de Rodalies al Camp de Tarragona, Girona i Lleida, l’ampliació dels serveis de bus Expres.cat, l’ampliació de la nova xarxa de bus de BCN i la posada en marxa de la nova sèrie 113, avantsala de l’ampliació de capacitat a FGC i la inauguració dels perllongaments de Terrassa i Sabadell, l’any 2015.

 

Reclamacions. La presència del Conseller també es va aprofitar per demanar canvis en aquells àmbits en què la PTP està en desacord amb la Generalitat. Si aplaudim el canvi en el discurs de les infraestructures i mobilitat, no podem fer el mateix amb l’actual política fiscal i tarifària de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que potencia l’ús del transport privat en detriment del públic. La PTP reclama una nova política d’estímul del transport públic, tant des del punt de vista industrial com d’incentivació de la demanda. A més de crear nous serveis resulta fonamental finançar el transport públic de forma diferent, establint unes tarifes no només de caràcter social, sinó també ambiental, per fer-lo sempre competitiu en preu amb la moto i el cotxe. Per aquest motiu es va evidenciar la nostra solidaritat amb el moviment de Stop Pujades Transport, també recolzat per nombroses entitats sindicals i federacions de veïns. Els motius exposats van ser els següents:

  • Encara tenim pendent la llei de finançament del transport públic, prevista a la llei 9/2003 de mobilitat, i que hauria de posar fi a la generació de deute als contractes programa del transport públic corrent.
  • La pujada de tarifes és contradictòria amb la necessitat de millorar la qualitat de l’aire i la necessitat d’evitar nous accidents de moto: més val finançar un transport públic més assequible que pagar factures hospitalàries extres i les multes de la Comissió Europea per mala qualitat de l’aire.
  • Considerem totalment desencertada la recepta del copagament al 50% a càrrec dels usuaris. Volem que els interessos del deute que no han generat els passatgers i els cànons financers de noves infraestructures ferroviàries siguin eliminats del contracte programa; sobretot en un país que ha inaugurat nombrosos trams de peatges a l’ombra que no es repercuteixen sobre els conductors i sí sobre tot l’erari públic.
  • Cal obrir terceres vies per finançar el transport públic més enllà del copagament dels usuaris i els fons generals de l’administració, captant fons de la mobilitat privada que actualment no es destinen a millorar la mobilitat global: restablir el pagament veïnal de l’àrea verda, aconseguir una part de la recaptació dels 600 M€/any dels peatges privats i gairebé amortitzats; introduir el pagament directe als peatges a l’ombra (més de 7.000 M€ públics de cost compromesos entre 2008 i 2042) o assignar una part de la taxa turística al transport públic, atès que els turistes utilitzen transports subvencionats.

 

IMG_6284 IMG_6290

En el torn de preguntes el Conseller va tenir temps de respondre les preguntes:

 

1. Sobre els Jocs del Mediterrani de 2017 i BCN World  al Camp de Tarragona i la continuïtat del servei ferroviari Tarragona – Cambrils. El Conseller va dir que els projectes integrarien un servei de mobilitat i contemplaven el TramCamp.

2. Sobre els terminis de la línia 9. El Conseller va anunciar que es tancaria el finançament per acabar el tram I (Aeroport – Collblanc / Zona Universitària) enguany i s’inauguraria el 2016. Cap comentari sobre el tram central.

3. Sobre la manca d’amplitud del servei regional per la nit (cas del darrer tren Estació de França (21:17) – Reus). El Conseller recorda que a Girona ja es va solucionar i que es mirarà per a Tarragona. També recorda el suport de la Generalitat a aprofitar l’ample europeu per portar l’Avant a Tarragona i a Reus en uns temps de viatge des de Barcelona de 45 i 60 minuts respectivament.

4. Sobre la no consideració d’usuari habitual dels passatgers portadors de T-50/30 de 2 zones, que han patit una pujada del 8%. El Conseller ens remet a la trobada amb la PTP per parlar sobre aquest tema.

5. Sobre la poca utilitat del carril bus-VAO de la C58. El Conseller anuncia que ha escrit una carta al Departament d’Interior perquè el carril bus-VAO també funcioni dissabtes i diumenges.

6. Sobre l’anunci d’elevar la velocitat a 130 km/h i els efectes sobre la sinistralitat i la contaminació. El Conseller no respon clarament aquesta qüestió.

7. Sobre la celebració del Congrés Català de la Bicicleta 2014. El Conseller ho vincula a qui tingui competències i finançament, però no al Departament.

8. Sobre canviar Molins de Rei de la zona 2 a la zona 1. El Conseller reconeix que la zonificació actual és poc equitativa i remet el debat a la nova targeta T-Mobilitat que tindria un funcionament més esglaonat.

9. Sobre la necessitat de fer d’una vegada per totes el carril bus de la B-23. El Conseller espera tancar un acord amb Foment aquest any amb una inversió de 7-8 M€.

 

IMG_6265 IMG_6273

Al final de l’acte els membres de la PTP van lliurar al Conseller la proposta de la T-Ambiental, una senzilla proposta que pretén abaratir el títol de transport als usuaris que més paguen amb dos sostres de despesa: 50 € per a 3 zones i 100 € per a sis zones. Aquest bitllet es programaria com una T-Mes actual de 3 i 6 zones respectivament, però cobrada a menor preu. L’estalvi d’aquest títol, pensat per fidelitzar els passatgers i reduir les fronteres zonals, trauria del mercat per preu totes les T-Mes i T-50/30 de les zones 2 a 6.

 

El sopar es va desenvolupar en un ambient molt cordial i amb el compromís de celebrar una reunió de treball per tractar les reclamacions de la PTP pel que fa el canvi de política tarifària i fiscal de la mobilitat a Catalunya.

 

Barcelona, 7 de febrer de 2014

També et pot interessar...