Aquest dilluns, 30 de setembre de 2013, s’ha celebrat al Camp de Tarragona la IIIa Cursa de Transports interurbana. Enguany s’ha batut el rècord de participació, amb 26 persones en ruta, 8 trajectes comparats (7 interurbans i 1 urbà) i fins a 8 mitjans de transport diferents per trajecte. L’acte ha estat organitzat per l’Autoritat Territorial de Mobilitat del Camp de Tarragona i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Altafulla, Salou i Tarragona; les entitats BiciCamp, La Canonja 3 i la Plataforma en Defensa del Ferrocarrril; i diversos voluntaris ha títol individual. Aquesta cursa és una de les activitats que se celebren anualment al Camp de Tarragona, en el marc de la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i pretén ser una comparativa cívica en què diverses persones es desplacen simultàniament entre dos punts per comparar els temps de viatge, costos directes, consum energètic i emissions de CO2 que generen dos o més mitjans de transport en el seu recorregut.
Gràcies als participants s’han pogut comparar transports públics i privats a 7 relacions interurbanes des d’Altafulla, Cambrils, La Canonja, Reus, Salou, Torredembarra i Vila-seca fins a la capital de demarcació, a més d’una ruta urbana a la ciutat de Tarragona, entre el barri Boscos i la Pl. de la Font. A totes les relacions s’ha comparat el cotxe dièsel amb el transport públic, representat pel bus o pel tren regional de Renfe; i també s’ha comparat la bicicleta des d’Altafulla, la Canonja i Reus. Pel seu caràcter especial cal destacar la participació d’una bicicleta amb tres rodes alineades des de Reus, que ha estat la primera en cobrir la relació; així com una bicicleta impulsada amb energia solar fotovoltaica instal·lada al mateix xassís, una bicicleta elèctrica amb bateries endollable, una moto elèctrica amb bateries endollable i un cotxe híbrid, des d’Altafulla.
La sortida de les curses s’ha fet des de la porta de les respectives cases consistorials a les rutes interurbanes, i des de la Pl. dels Boscos de Tarragona, entre les 8:25 i les 10:00 hores, i han anat arribant successivament a la Pl. de la Font entre les 09:00 i les 10.30 hores.
Pel que fa la comparativa, cal esmentar el següent:
-
Emissions de CO2 / Consum energètic. Tenint en compte el cicle total de l’energia (des del seu estat a la natura -energia primària-) les emissions del turisme dièsel han estat més del doble respecte d’un autobús i deu vegades superiors als trens elèctrics de Renfe. Els vehicles lleugers electrificats (bici i moto) i els trens regionals són els transports motoritzats amb menys energia primària consumida. Pel que fa el cotxe híbrid és la mitjor opció pel que fa cotxes amb motor de combustió interna.
-
Costos econòmics. Totes les rutes han estat cobertes pel sistema tarifari integrat de l’ATM excepte les cobertes exclusivament pel tren regional de Renfe (Cambrils i Salou). Totes les rutes estaven incloses a la zona 1 del Camp de Tarragona, corresponent a l’àrea central d’aquesta 2a conurbació catalana. L’ús del cotxe, incloent-hi 2€ en concepte d’aparcament, amortització de la compra, manteniment i impostos, ha resultat entre 5 i 12 vegades més car que anar amb transport integrat de l’ATM. El preu per quilòmetre varia segons la ruta i les zones emprades: pel que fa el transport públic oscil·la entre els 4 i 17 cèntims per quilòmetre, mentre que el cotxe dièsel té un cost entre els 52 i els 78 cèntims. Pel que fa la bicicleta segueix com el mode més assequible per guanyar temps: els costos que s’hi imputen són els de l’amortització de la compra i els petits costos de manteniment.
-
Temps de viatge.
-
La bicicleta manual ha arribat la primera a la ruta des de Reus i segona des de la Canonja.
- El transport privat ha estat el primer a set de les vuit rutes però a molt poca distància del transport públic. Les diferències entre vehicle privat i transport públic han estat inferiors als 5 minuts a 5 de les 8 rutes. Als tres altres casos les diferències han superat els 10-15 minuts. Els transports ferroviaris han mantingut el tipus en les relacions més llargues (Cambrils, Reus), mentre que a les relacions més curtes ha estat més ràpid el bus interurbà amb poques parades (Boscos, Vila-seca, Altafulla).
- El cotxe híbrid i la moto elèctrica han estat primer i segon respectivament des de la ruta d’Altafulla.
-
-
Pendents de l’increment de freqüències i integració tarifària dels trens al Camp de Tarragona. L’horari de sortida de les curses ha estat programat d’acord amb l’oferta actual del transport públic del Camp de Tarragona. En el cas dels trens regionals de Renfe, aquesta oferta encara no està integrada tarifàriament i resta pendent del pla de millores acordat entre el Ministeri de Foment i la Generalitat de Catalunya, segons el qual a principis de l’any 2014 s’han d’establir reforços al servei ferroviari de la conurbació. Aquest important pla de futur ha de permetre consolidar el tren en determinades relacions on ja és competitiu en temps de viatge, però no en freqüència de pas ni preu, com és el cas de les relacions Cambrils – Salou – Port Aventura – Tarragona i Reus – Tarragona.
-
Informació del bus, pendent de millores. S’ha constatat una vegada més que el Camp de Tarragona disposa d’una àmplia oferta de transport públic per carretera però una escassa visibilitat pel que fa la informació. Alguns horaris d’autobús presenten una gran variabilitat segons el tipus de servei (exprés per autopista, exprés per carretera o urbà) i règim de parades, que no es prou explícit. El voluntari que havia de venir en bus des de Cambrils no ha pogut completar la ruta per aquesta causa.
Els assistents a la cursa han estat obsequiats amb un petit refrigeri, una T-10 integrada amb 10 viatges a realitzar en un any, un ventall i clauers de la Setmana de la Mobilitat, i una bossa cortesia de CaixaBank.
Arxiu fotogràfic a facebook
Tarragona, 30 de setembre de 2013