Debats ambientals COAMB-ACCA: El paper del cotxe elèctric

set. 27 2013

set.

27

2013

20130927-coambLa mobilitat elèctrica i sostenible i el sistema de transports a les ciutats van centrar la primera sessió dels Diàlegs Ambientals ’13 coorganitzada pel COAMB i l’ACCA (Associació Catalana de Ciències Ambientals), celebrada a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Van protagonitzar el debat Ramon Pruneda, Project manager de Sectors Estratègics del departament d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, i Ricard Riol, president de l’associació Promoció del Transport Públic. Un cop finalitzades les intervencions, es va obrir el torn de preguntes per ampliar el debat a tots els assistents.

La mobilitat elèctrica i sostenible i el sistema de transports a les ciutats van centrar la primera sessió dels Diàlegs Ambientals ’13 coorganitzada pel COAMB i l’ACCA (Associació Catalana de Ciències Ambientals), celebrada a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Van protagonitzar el debat Ramon Pruneda, Project manager de Sectors Estratègics del departament d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, i Ricard Riol, president de l’associació Promoció del Transport Públic. Un cop finalitzades les intervencions, es va obrir el torn de preguntes per ampliar el debat a tots els assistents.

La primera intervenció va ser a càrrec de Ramon Pruneda, que va parlar del la mobilitat elèctrica com a sector estratègic i es va referir a ella com a una autèntica “revolució” vinculada a l’actual capacitat d’innovació tecnològica, a les noves energies i a l’actitud ciutadana: “En mobilitat està canviant la mentalitat, el que es vol és un servei còmode i eficient” va declarar.

Els motius econòmics i ambientals per apostar per la mobilitat elèctrica són evidents segons Pruneda: la contaminació, la dependència d’energies cares, brutes i no renovables i la consegüent contribució a l’escalfament global. És en aquesta línia que Pruneda va destacar com, amb les polítiques encertades, el vehicle elèctric pot contribuir a la millora del model energètic espanyol, treballant conjuntament amb les energies renovables. “El cotxe elèctric podria ser la solució per abocar l’energia generada pels parcs eòlics durant la nit i poder així aprofitar-la i incorporar-la després a la xarxa, actuant com a bateria d’emmagatzematge. D’aquesta manera, – va incidir – ajudaria a equilibrar la corba de la demanda i promocionar les energies renovables.”

Pruneda va assenyalar la capacitat dels vehicles elèctrics d’incorporar els avenços en matèria de telecomunicacions i la major versatilitat en el disseny i les prestacions que presenten respecte els vehicles convencionals, fet que influirà en el disseny de nous models i dels seus garatges, així com en el seu manteniment i les infraestructures associades.

En la seva intervenció Ricard Riol va recalcar la importància de pensar més enllà del vehicle privat. “L’ocupació del transport i les infraestructures són determinants per defensar un model de vehicle enfront d’un altre” va apuntar. Riol també va fer èmfasi en que cal considerar les fonts d’energia que han de proveir l’electricitat, fet que amplia el debat a l’actual model energètic. En paraules seves, “cal valorar també tota la cadena de rendiment dels cicles energètics”.

Riol va reivindicar la presència dels vehicles de transport públic en el debat elèctric i la necessitat de comptar amb un bon mix per millorat el panorama de mobilitat a les ciutats. També va lamentar que des de l’administració es subvencioni més la compra de vehicles privats que la l’ús del transport públic. “No podem repetir el boom del 600 versió elèctrica” va advertir, i va afegir: “Cal un canvi d’actitud de l’usuari cap al vehicle i la seva gestió”.

Tots dos ponents van coincidir en que s’ha de trobar noves fórmules per treure més profit dels vehicles: es calcula que 90% de la seva vida útil no estan en funcionament. Per aquest motiu van assenyalar la necessitat de repensar la seva utilització ja sigui com a font d’emmagatzematge com apuntava Pruneda o compartint-lo i col·lectivitzant-lo com va proposar Riol.

Tant Pruneda com Riol van destacar la importància de la implicació del diversos actors perquè es produeixi un canvi en el model de mobilitat. Riol va lamentar que des de les grans administracions es centri el debat en el cotxe privat en detriment cel col·lectiu. Per la seva part, Pruneda va considerar determinant l’aposta pels vehicles elèctrics des de la indústria, ja que va assegurar que sense una viabilitat com a model de negoci, difícilment es podrà impulsar.


Descaregar presentació R. Pruneda (PDF, 3,96 MB)

Descaregar presentació R. Riol (PDF, 2’89 MB)

També et pot interessar...