Les noves infraestructures per a mercaderies han de ser exclusivament ferroviàries

abr. 16 2010

abr.

16

2010

20100414-mercaderies

LLUÍS CARRASCO. L’anunci del govern del llançament d’un Pla extraordinari d’infraestructures, és una bona notícia sobretot pel que fa a l’impuls de l’economia productiva i la creació de centenars de milers de llocs de treball.

Però en un dels països amb més vies ràpides d’Europa, i majors índexs de contaminació, cal restringir molt les inversions en noves carreteres d’alta capacitat, que fomenten l’ús indiscriminat del cotxe i la contaminació. Sens dubte ara toca orientar les inversions sobretot al ferrocarril i és d’esperar que les inversions s’orientin de manera intel·ligent a impulsar el desenvolupament del ferrocarril anomenat convencional, és a dir el de rodalies i els de caràcter regional o de mitja distància, que fins ara ha estat oblidat i perjudicat pel desenvolupament de l’alta velocitat, ja que aquests són els trens que realment contribuiran a millorar la mobilitat de milions de persones i també a disminuir els alts índexs de contaminació atmosfèrica i d’emissió de CO2 en carreteres i ciutats.

Ara és també el moment de la potenciació a fons del sistema de mercaderies per ferrocarril per fer-ho realment competitiu i útil per al conjunt del país i Europa, evitant que el creixement esperat es converteixi en un augment insostenible del transport per mercaderies per carretera.
En aquest ordre de coses és preocupant la petició que va realitzar el conseller de Política Territorial que les obres a realitzar incorporin a més de la millora dels accessos ferroviaris, els accessos viaris al port de Barcelona.
És cert que l’ampliació del port que permetrà multiplicar per 3 o 4 el nombre de contenidors existents, han de tenir sortida, però ha de ser sobretot ferroviària i cal evitar la creació innecessària de noves infraestructures viàries, que sobrecarreguen al ja insostenible corredor del Llobregat, generant més contaminació a la zona més contaminada de Catalunya, posant fins i tot en perill el futur carril Bus Vao previst a la B-23.
Per al moviment de mercaderies des del port hi ha altres alternatives, que passen per la gestió racional del viari existent, sobre la base de forçar la logística nocturna a la zona del port de Barcelona, optimitzant l’ús de les actuals autopistes i autovies, que en hores nocturnes a penes tenen circulació.
És l’hora d’inversions però aquestes han de ser molt intel·ligents i crec que ara passen sobretot per potenciar a fons del ferrocarril convencional, metros, trens tramvia i sistemes ferroviaris de mercaderies i no nous vials que trinxen mes encara el territori.

 

Lluis Carrasco Martínez

Membre de la Junta Directiva de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic.

També et pot interessar...