Search

Salvem el tren de la Pobla de Segur

maig 06 1996

maig

06

1996

Tren Lleida – Pobla de Segur al seu pas per Balaguer

El ferrocarril Lleida – la Pobla de Segur es troba avui en un greu perill de desaparició. Aquest ferrocarril, que va ser inaugurat el 1952 després d’un procés que es va dilatar molt en el temps, fou concebut com un ferrocarril transpirinenc que havia d’enllaçar Lleida amb França. En aquell moment hi havien diversos projectes de trens transpirinencs en competència. Qui finalment es van portar el gat a l’aigua van ser els aragonesos, a través de l’enllaç de Canfranc, però l’alegria els va poder durar poc perquè el trànsit internacional de trens es va suspendre ja fa molts anys a causa de l’enfonsament d’un pont. En l’actualitat només es poden creuar els Pirineus en tren a través de Puigcerdà.

A partir de l’inici dels vuitanta el trànsit de viatgers començà a davallar situant la línia de la Pobla en el pendent de la decadència. La manca quasi bé absoluta d’inversions en la línia -contrastant amb les quantioses inversions en carretera- ha contribuït poderosament a una degradació tal de la línia que ens arrisquem a què en la situació actual un jutge faci tancar qualsevol dia el servei per raons de seguretat.

L’any 1984 Renfe intentà clausurar la línia. El tancament es va evitar in extremis amb la signatura d’un conveni a través del qual la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida es comprometeren a cobrir el dèficit a parts iguals. Dotze anys després, constatem que el conveni no ha aconseguit redreçar la situació de la línia i avui es troba en una situació, com a mínim tan dolenta, sinó més, que la que hi havia el 1984.

L’acord pres en el Congrés dels Diputats, el 27 de novembre de 1994, pel qual s’instava al govern central a negociar la transferència de la línia de la Pobla de Segur a la Generalitat de Catalunya, va obrir una llum d’esperança a tots aquells que creuen que la salvació d’aquest ferrocarril passa perquè des de Catalunya se n’assumeixi la gestió directa del servei.

Passat més d’un any d’aquell acord, comprovem que tot continua igual. El tren de la Pobla roman encara en mans de Renfe i la degradacio no sembla aturar-se. Segons la informació recollida, l’entrebanc en les negociacions consisteix què la Generalitat ha demanat, com a condició per fer efectiva la transferència, que l’administració de l’Estat posi sobre la taula 1.500 milions de pessetes que, un cop inveritdes, deixarien la línia en bones condicions. Sembla, per tant, que la Generalitat està disposada a explotar el tren de la Pobla, sense invertir, però, cap quantitat en la millora de la infraestructura. Aquesta “impasse” en la situació pot abocar la línia al seu tancament a curt termini.

Davant d’aquesta situació, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic -PTP-, proposa que les tres administracions més importants que actuen sobre les comarques lleidetanes, l’administració de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida, prenguin un compromís institucional que faci possible transferir la línia a Catalunya, aportant a parts iguals -500 milions de pessetes- el fons que es precisa de 1.500 milions perquè pugui rehabilitar-se completament el ferrocarril i situar-lo en el màxim nivell de copetitivitat. Les tres administracoins tenen cadascuna en el seu àmbit responsabilitats polítiques en el manteniment i la millora del servei ferroviari Lleida – la Pobla de Segur, i cal que assumeixin aquestes responsabilitats.

La PTP proposa a les institucions públiques interessades i a les organitzacions socials i cíviques de les comarques lleidetanes, que ens puguem reunir per discutir aquesta proposta o d’altres que puguin sorgir, per tal de garantir que el servei de ferrocarril Lleida – la Pobla de Segur continuarà funcionant en els propers anys.

Maig de 1996

També et pot interessar...