■ 10 morts al dia i l’escàndol de Volkswagen no semblen suficients per canviar l’estratègia partidista sobre el metro i el tramvia
■ Rebutgem que alguns polítics enfrontin necessitats dels veïns, volem que es concloguin les dues actuacions del Pla Director d’Infraestructures de forma simultània i mesures de reducció del trànsit
■ Alguns partits polítics o privatitzen o boicotegen el tramvia de la Diagonal
Les entitats socials presents a les plataformes per la Qualitat de l’Aire i Diagonal per a Tothom volem denunciar el repetit ús partidista de les necessitats de transport públic a la ciutat i la innecessària confrontació dels projectes de la Zona Franca i tramvia de la Diagonal.
Possiblement no hi hagi cap obra de transport més estudiada que la connexió dels tramvies, però això no ha impedit cinc partits del plenari de l’ajuntament de Barcelona, CiU, CS, ERC, PSC i PP, de qüestionar-la novament amb un posicionament conjunt sense ni tan sols esperar els resultats dels darrers treballs. Aquesta escenificació política és legítima i no seria criticable si no fos perquè no es fa amb cap obra d’ampliació viària (ampliació de la Ronda Litoral, construcció de l’autovia Sant Andreu Sagrera (paral·lela a les obres del tren) o amb la construcció d’aparcaments subterranis. Amb una contaminació atmosfèrica ocasionada majoritàriament pel trànsit, que se salda amb 3.500 morts prematures anuals a l’àrea metropolitana, i l’escàndol de Volkswagen i altres marques colpint directament sobre la nostra salut, 3,6 quilòmetres de tramvia semblen preocupar més alguns polítics que un milió de cotxes entrant i sortint de la nostra ciutat.
Cal recordar que el tramvia de la Diagonal interconnectat dobla la eficiència de la xarxa actual i equival en capacitat a sis carrils de circulació totalment electrificats. En canvi, posar piles elèctriques als autobusos ni els farà més ràpids ni créixer en capacitat. A la Diagonal necessitem transports públics més ràpids i d’alta capacitat capaços de fer front la forta demanda d’un eix transcendental que no té metro ni rodalies, com tenen Meridiana i Gran Via. Si volem reduir el trànsit a la Diagonal no podem quedar limitats per un sistema d’autobusos col·lapsat que millorat només podria arribar a 2.800 viatgers / hora i sentit front els 8.000 viatgers / hora i sentit del tramvia. A més el tramvia dóna servei a 9 municipis (Barcelona, l’Hospitalet, Esplugues, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Badalona) i ajuda a reduir trànsit de connexió, mentre que la línia de bus D30 és un plantejament exclusivament municipalista. La interconnexió de tramvies té un efecte en cadena que permet millorar el transport públic a tots els barris, ja que permet dedicar entre 47 i 75 autobusos avui alentits a la Diagonal a reforçar les línies H i V de la nova xarxa de bus i convencional a la resta de la ciutat. A més la reforma de la Diagonal segueix sent necessària per afavorir la bicicleta, el vianant i la seguretat vial.
Moltes vegades les ganes de generar titulars arrosseguen una part dels polítics a inventar-se els resultats d’una consulta (mai s’ha votat entre tramvia o bus, sinó entre Bulevard o Rambla) o al·ludir a estudis contra el tramvia que ni existeixen (l’estudi del Cenit per optimitzar els autobusos elèctrics no era contra la connexió ni comptava amb tota la demanda).
És moralment reprovable que amb la que està caient, una peça clau en la lluita contra la contaminació com és el tramvia sigui enfrontada a altres projectes de transport públic com l’arribada del metro a la Zona Franca. Avui hem de recordar que els dos projectes són necessaris i no excloents, van ser aprovats l’any 2001 al Pla Director d’Infraestructures de l’Autoritat del Transport Metropolità i tenen finançaments i terminis d’execució deslligats i incomparables. Cal recordar que la línia 10 de la Zona Franca està en construcció i no s’ha aturat mai, i que el tramvia compta amb un acord de desbloqueig entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Supeditar un projecte a l’altre és endarrerir innecessàriament una de les moltes actuacions que cal dur a terme per eradicar la xacra de la contaminació.
Les entitats adherides a les plataformes per la Qualitat de l’Aire i Diagonal per a Tothom reclamem que el plenari canviï l’estratègia de treball:
- Fer front el lobby de l’automoció i la contaminació urbana, que és el que ens hauria d’estar preocupant. Demanem mesures efectives d’una vegada per totes, i que s’estudiï l’aplicació de la Zona Urbana d’Atmosfera Protegida (ZUAP).
- Moratòria a la construcció d’ampliacions viàries, com la Ronda Litoral o l’autovia Sant Andreu – Sagrera.
- No generar dinàmiques d’enfrontament territorial, veïnal ni municipals, que són del tot innecessàries, i molt menys jugant amb les necessitats de transport públic.
- No fer ús partidista del metro a la Zona Franca ni del tramvia de la Diagonal, executar-los a l’hora i calendaritzar-los amb criteris tècnics i no polítics. Associar els dos projectes a una reducció efectiva del trànsit.
- Investigar els models concessionals del metro línia 9-10 i del tramvia, amb l’objecte de depurar qualsevol possible finançament irregular de partits (cas Pujol, etcètera)
- Evitar que l’extensió de la línia 9-10 del metro automàtic i la interconnexió dels tramvies es tradueixi en una pèrdua d’autobusos i de treballadors del transport públic.
Barcelona, 15 de març de 2016
QUI SOM?
Diagonal per a Tothom: Bicicleta Club de Catalunya (BACC); Associació per la Defensa dels Drets dels Vianants Catalunya Camina; Comissions Obreres de Catalunya (CCOO); Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); Ecologistes en Acció de Catalunya (EAC); Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB); Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Prevenció d’Accidents de Trànsit (P(A)T), Unió General de Treballadors (UGT)
Plataforma per a la Qualitat de l’Aire: Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit – P(A)T; Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP); Catalunya Camina; Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris; Centre de Sostenibilitat Territorial; Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ; Ecologistes en Acció de Catalunya; Espai Ambiental; Martorell Viu; Associació Catalana de Comunicació Científica; Associació Catalana contra la Contaminació Acústica;Associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta; Associació Salut i Agroecologia; Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta ; Greenpeace; Xanxano; Escola de Natura de l’Estany de Banyoles; Assemblea 15M de Sarrià – Sant Gervasi; Club Ciclista Sant Joan Despí; La Saboga; Associació Catalana de les Ciències Ambientals; Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca (DEMASAB);Torrentera-