Search

X Cursa de Transports del Camp de Tarragona

set. 05 2023

set.

05

2023

[vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1691079377639{background-color: rgba(169,203,94,0.2) !important;*background-color: rgb(169,203,94) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]El vehicle privat és el més ràpid a l’hora de desplaçar-se pel Camp de Tarragona, però també el de major emissions i major cost econòmic

Esperem que properament el tramvia també pugui participar de la cursa.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_btn title=”Nota de premsa” color=”success” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2F20230918-Cursa-Tarragona.pdf”][vc_btn title=”Resultats de la cursa” color=”vista-blue” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2FCamp-de-Tarragona-resultats.pdf”][vc_btn title=”Conclusions de la cursa” color=”danger” size=”sm” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2FConclusions-de-les-curses-interurbanes.pdf”][vc_btn title=”Metodologia de càlcul” color=”danger” size=”sm” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2FMetodologia-de-calcul-curses-PTP.pdf”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Per desè any consecutiu, la PTP celebra la cursa de transports del Camp de Tarragona. Enguany hem comptat amb la participació d’11 municipis, els quals han anat arribant paulatinament al lloc de trobada: Estació de tren de Vila-seca.

La cursa de transports d’enguany, en la seva voluntat per analitzar diferents modes de transport, ha partit de diferents localitats de l’àrea del Camp de Tarragona. Des de ja fa un temps, des de la PTP hem reinvindicat la necessitat de seguir lluitant pel ferrocarril en aquesta àrea. Avui, amb la cursa de transports, ho hem seguit fent.

Hem posat a prova la competitivitat del ferrocarril. Volíem demostrar, a partir d’una simulació, com el TramCamp és la millor solució per a la mobilitat dels municipis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Modelització del tramcamp” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]El TramCamp ha estat a partir dels temps de recorregut disponibles a l’Estudi Informatiu de la 2a fase del Tramcamp. A partir d’aquest valor, s’ha sumat 7 minuts i 30 segons, corresponent a la meitat de l’interval previst, i el temps d’accés des del punt d’origen fins a la ubicació de l’estació més propera.  El temps de sortida des de l’estació fins al punt exacte d’arribada s’ha suposat nul.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”24163″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_fancy_title title=”Els primers resultats de la cursa” title_align=”left” title_size=”h4″ title_color=”accent”][vc_column_text]En tots els casos, el mitjà més ràpid ha estat el vehicle privat. Tanmateix, la cursa de transports de la PTP no analitza només qui és el més ràpid en arribar, sinó també qui ens suposa un menor cost o un menor impacte ambiental. És en aquests termes que el transport públic és més competitiu: l’autobús, i en especial, el ferrocarril són més econòmics i tenen un impacte ambiental molt menor. Finalment, la mobilitat activa no té emissions i el cost econòmic és pràcticament nul, si bé el temps invertit és molt superior o, a causa de la falta d’infraestructura dedicada a la mobilitat activa a nivell interurbà, es fa molt difícil fer la cursa en aquests modes.

Anar en cotxe és sempre més barat?

Quan es parla de costos, sovint només es pensa en l’import directe invertit en el viatge, com la benzina o el bitllet del transport públic. No obstant això, a l’hora de calcular els costos reals, cal tenir en compte altres factors. L’exemple més clar és el del cotxe o la moto: s’han de considerar els costos d’adquisició, manteniment, reparacions, impostos i assegurances, a més del consum de combustible i despeses variables com l’aparcament.

Tenint això en compte, podem arribar a comprovar que un cotxe pot tenir un cost aproximat de 4.000 € cada any. Si ho comparem amb el cost del transport públic, el cotxe perd estrepitosament.

El cost energètic del transport públic es reparteix entre tots els usuaris

El transport privat emet grans quantitats de contaminants, i aquest impacte és més notable quan es té en compte la seva capacitat limitada, ja que poden transportar només un petit nombre de persones (màxim 5 a 7, amb una ocupació mitjana d’1,18 persones). D’altra banda, el transport públic com ara autobusos, tramvies i metro tenen una capacitat molt més gran, que oscil·la entre 70 i 350 persones (amb una mitjana de 20% d’ocupació), la qual cosa permet repartir les emissions entre més passatgers i reduir la despesa energètica i les emissions per persona.

Si anem a mínims, els vehicles més sostenibles són aquells que no necessiten motor, com les bicicletes o monopatins, però no sempre ens permeten salvar grans distància. Per això tenim el ferrocarril, el qual és un transport d’emissions zero (sense incloure fabricació, manteniment i desballestament) ja que es tracta d’un mitjà de transport electrificat.

Per tant, és fàcil veure que el transport privat té un impacte ambiental major a causa de les emissions contaminants, i el transport públic és més sostenible gràcies a la seva major capacitat per transportar més persones i distribuir les emissions entre elles.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...