El Ministeri de Foment ha anunciat per sorpresa i sense consultar els usuaris la interrupció del servei ferroviari de viatgers directe a l’aeroport. Aquest ferrocarril, que malgrat les seves limitacions (via única) és un dels que porta més viatgers de tot Espanya, uns 15.000 diaris, s’ha constituït com la principal forma d’accedir a l’aeroport en transport sostenible degut al benefici de la integració tarifària i a que deixa els passatgers al costat ig de les dues terminals més utilitzades, l’A i la B. Ara, el Ministeri anuncia la interrupció del servei amb l’excusa de les obres de l’AVE o TGV, un sistema ferroviari que la majoria dels actuals usuaris del tren de rodalies no utilitzaran més que alguns cops en tota la seva vida.
S’ha anunciat un absurd sistema alternatiu basat en un transbordament al Prat que crearà molt problemes als usuaris de l’aeroport i als que esperin a l’estació del Prat, perquè en les andanes d’intercanvi d’aquesta estació poden arribar aglomerar-se fins a 300 usuaris, molts d’ells amb les seves maletes, provocant un col·lapse tant de les andanes com de la circulació de trens degut al temps que es triga a buidar un tren d’aquestes característiques.
Sembla que les obres de l’AVE a Sants obliguen a inutilitzar dues de les quatre vies que hi ha entre el Prat i Sants, però les altres dues queden lliures. En teoria una doble via ben equipada pot arribar a suportar la circulació de 30 trens per hora. Sense anar gaire lluny, el servei de rodalies entre Móstoles i Atocha, a Madrid, suporta la circulació de 19 trens en hora punta. Ara bé, és cert que la via entre Sants i el Prat no està correctament equipada, per això li costaria, en les actuals condicions, suportar la circulació dels 10 trens que en l’actualitat passen en hora punta. Però que no estigui ben equipada no vol dir que no ho pugui estar. Amb un nou equipament, la línia entre Sants i el Prat podria suportar la circulació de tots els trens, els de rodalies de la C2, els regionals que provenen de Tarragona i els de llarg recorregut, més els dos per hora que van a l’aeroport. En total, uns 12 trens al ‘hora en l’hora punta.
És justament per això que la PTP demana al Ministeri de Foment l’ajornament de les obres de Sants fins que la via entre Sants i el Prat estigui de forma equipada per garantir, com passa a Madrid, les necessitats de circulació sense que s’hagi d’interrompre el servei ferroviari a l’aeroport.
Així mateix, la PTP demana al Ministeri de Foment que ordeni a AENA la suspensió de les obres que suposen l’anul·lació de la passarel·la que uneix l’estació de l’aeroport amb les terminals A i B. I per acabar, demanem al Govern de la Generalitat que defensi els usuaris del ferrocarril a l’aeroport amb tant interès com el que posa en el seu projecte que l’AVE i el metro arribin a les instal·lacions aeroportuàries.
Barcelona, 28 de novembre.