Les obres de la xarxa ferroviària compliquen la mobilitat diària de 30.000 usuaris, mentre la plataforma Dignitat A les Vies treballa per aconseguir millores i espera, un dia, ser innecessària.
Des del passat 1 d’octubre, els habitants de les comarques del sud de Catalunya hem deixat de tenir connexió directa amb les comarques centrals i del nord a causa d’un tall ferroviari en una línia que utilitzen diàriament uns 30.000 viatgers. Aquest tall, provocat per unes obres que arriben amb anys de retard, no té com a objectiu directe millorar el transport de passatgers. De fet, és probable que un cop finalitzades les obres, la situació per als viatgers es compliqui a causa de l’augment previst del nombre de trens de mercaderies.
La reorganització de les vies està enfocada a facilitar el transport de mercaderies i no preveu una ampliació del servei de passatgers en ample internacional. Això implicarà problemes logístics importants, ja que només les vies principals seran reconvertides a ample mixt. Aquestes vies, que habitualment són utilitzades pels trens de passatgers, no permetran apartar els trens de mercaderies, fet que provocarà retards i una gestió menys eficient del trànsit ferroviari. A més, alguns trams s’estan executant en via única, travessant vies principals, fet que afegeix més complexitat i limitacions a la xarxa.
Pel que fa al Pla Alternatiu de Transport (PAT) implementat durant aquest tall, és evident que el temps de viatge s’ha incrementat considerablement. La durada dels trajectes ha augmentat entre 15 i 30 minuts en comparació amb els horaris anteriors, i aquest retard sovint es veu agreujat per problemes d’infraestructura o senyalització, que sumen entre 10 i 30 minuts addicionals. Això està generant frustració entre els viatgers, que veuen com el seu desplaçament diari es complica encara més.
Tot i aquests inconvenients, cal destacar que s’han introduït algunes millores en el PAT, algunes de les quals han estat fruit de la tasca de Dignitat A les Vies que ha treballat per defensar els drets dels usuaris. Gràcies a la feina conjunta amb col·lectius com l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), s’han aconseguit avenços importants, com la implementació d’un servei alternatiu d’autobusos des de les estacions de Cambrils i Vila-seca, així com l’aplicació de descomptes i l’augment de la freqüència de les línies d’autobús regulars que connecten Tarragona i Reus amb Barcelona. Aquestes mesures han contribuït a alleugerir, en part, l’impacte negatiu del tall sobre els viatgers, que s’han vist afectats tant per l’increment del temps de viatge com per la manca d’alternatives de transport en algunes zones.
Un aspecte positiu que volem ressaltar és la col·laboració productiva amb Renfe, que ha demostrat una voluntat d’escoltar les nostres propostes i de buscar solucions conjuntes. Gràcies a aquesta comunicació oberta, s’han pogut introduir modificacions en el PAT que, tot i no solucionar tots els problemes, han millorat l’experiència de molts usuaris.
Malgrat aquests esforços, encara hi ha nombrosos reptes a afrontar. Les línies alternatives no han rebut les inversions necessàries per assegurar una operativitat òptima durant el tall, i això s’ha traduït en un servei ferroviari marcat per retards constants. Un exemple clar és la línia entre la Plana–Picamoixons i Sant Vicenç de Calders, on no s’han fet les millores pertinents per facilitar el pas de trens desviats. De la mateixa manera, el tram entre Vilanova i la Geltrú i Barcelona continua patint limitacions de velocitat, i en alguns punts aquestes fins i tot s’han incrementat, fet que afecta negativament els temps de trajecte i la puntualitat dels trens.
Pel que fa als trens que operen com a llançadora entre Barcelona i Sant Vicenç de Calders, tot i ser una solució pensada per minimitzar els efectes del tall, també han experimentat retards freqüents. Això es deu, en part, a la manca de planificació adequada de les actuacions previstes sobre aquesta línia, així com a les limitacions inherents de la infraestructura existent.
Mirant cap al futur, la nostra plataforma considera que una de les solucions clau per millorar el transport a les comarques del sud és el desenvolupament de la xarxa de Rodalies de Tarragona. Aquesta xarxa, que actualment ofereix un servei insuficient en moltes poblacions, podria convertir-se en un eix vertebrador del transport a la zona si s’ampliessin les freqüències i es milloressin les connexions. Ciutats com Valls, amb una població considerable, necessiten una major cobertura ferroviària per facilitar els desplaçaments i reduir la dependència del vehicle privat.
La potenciació de Rodalies a Tarragona no només contribuiria a millorar la mobilitat interna a la regió, sinó que també oferiria una alternativa de transport més sostenible i eficient per a milers de persones. A més, permetria descongestionar altres línies i reduir l’impacte de futurs talls o obres a la xarxa principal. És necessari, però, que s’inverteixi en infraestructures adequades i que es planifiqui a llarg termini per garantir un servei de qualitat.
En definitiva, tot i que encara queden uns quatre mesos de tall abans que les obres finalitzin, esperem que la situació millori gràcies a l’adaptació progressiva del PAT i a la voluntat de les diferents entitats implicades de treballar conjuntament per trobar solucions. El transport ferroviari és essencial per a la mobilitat sostenible i el desenvolupament econòmic de la regió, i per això és fonamental seguir defensant un servei digne i funcional per a tots els usuaris. Des de Dignitat A les Vies continuarem treballant per assegurar que les necessitats dels passatgers siguin una prioritat en el futur de la xarxa de transport públic de Catalunya, i així seguirem fins que deixem de ser necessaris i puguem dissoldre’ns.
Òscar Rovira López
Dignitat A les Vies