01/05/2007
ICV atorga el V Premi Cipriano García a l’Associació per a la Promoció del Transport Públic
Joan Saura destaca que la plataforma ha liderat un nou concepte de mobilitat i de planificació urbanística

El President d’ICV, Joan Saura, ha entregat avui el V Premi Cipriano García a l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP). El guardó, com cada any, és un Aiguafort del pintor Antoni Tàpies. Saura ha posat de relleu en l’entrega del premi que la PTP ha estat “bastant sola en alguns moments” però que ha liderat i defensat “un concepte diferent de mobilitat i de planificació urbanística i també de l’ús del cotxe”. Per Saura són tres les principals raons que han fet que aquest any el premi Cipriano García recaigui en mans de la PTP: en primer lloc perquè “com a ONG reivindica l’ús del transport públic”, en segon lloc “per la seva proposta i perquè han estat tossuts i han liderat un nou model de mobilitat” i per últim perquè “són un referent per la mobilitat d’aquest país”.

L’Asssociació per a la Promoció del Transport Públic és una ONG que va néixer fa 14 anys, el 1993, i que treballa de forma continuada per a una mobilitat més sostenible a Catalunya i també en l’àmbit estatal. L’associació es va constituir com a resposta a l’actual model de mobilitat, que bàsicament potencia l’ús del cotxe privat i el transport de mercaderies mitjançant camions, en tot tipus de viatges. Sense percebre aquest model de mobilitat com a problema, és difícil comprendre el paper de la PTP a la societat. De fet la mobilitat és un dels problemes més greus del país, en l’ordre social, ambiental, econòmic i territorial.

Precisament l’objectiu del Premi Cipriano García és connectar el passat més immediat de Catalunya, de la resistència antifranquista, de la defensa aferrissada dels drets socials, sindicals i nacional, amb les noves lluites, amb les iniciatives que, des de la innovació social, fan front a les noves realitat del món d’avui, es plantegen la transformació de la societat.

El guardó consisteix en una reproducció d’un Aiguafort fet especialment per aquest premi per l’artista Antoni Tàpies, un dels grans creadors catalans, implicat en la lluita antifranquista i catalanista. Es van fer deu reproduccions únicament per lliurar als guanyadors d’aquest guardó. El guanyadors de les anterior edicions del Premi Cipriano García van ser el President del Brasil, Lula da Silva (2003), la Plataforma Aturem la Guerra (2004), l’associació catalana d’expressos polítics (2005) i la històrica militant del PSUC Carme Casas (2006).

El President de la PTP, Ricard Riol, ha mostrat la satisfacció de tots els membres de l’Associació pel premi “al ser d’una formació que es pròxima als nostres plantejaments i que també reivindica els valors del transport públic i mediambientals”. Riol ha recollit el premi acompanyat d’altres membres de l’associació com Pau Noi o Lluís Carrasco.