Ara fa un any que la PTP va realitzar un estudi sobre l’estat de les estacions de Rodalies de la Regió Metropolitana de Barcelona. Des d’aleshores RENFE ha pres algunes de les mesures correctores que des de la PTP demanàvem: instal·lació de màquines autovenda o el canvi de format dels horaris de butxaca.

No obstant això, darrerament aquest operador ha realitzat diferents accions molt qüestionables des del punt de vista dels usuaris. La més destacada és la manera d’actuar en la línia C4 Sud, entre Molins de Rei i Martorell, degut a les obres de l’AVE. Les estacions afectades són Castellbisbal, el Papiol i Martorell. A més, en els nous horaris d’estiu, les sortides de Barcelona en direcció a Vilafranca són a les hores i cinc minuts, amb la qual cosa els que treballen en horari fix no puguin agafar aquests tren i s’hagin d’esperar el que surt a 35′ amb una espera addicional de 30′.

D’altra banda, RENFE ha suprimit l’origen-final de molts trens que abans ho feien a Martorell i ara els ha passat a Molins de Rei. Això significa que l’estació de Martorell ha perdut un 29 % dels trens respecte el mateix període de l’any anterior sense que la demanda hagi baixat. Les estacions del Papiol i Castellbisbal no han perdut cap tren, perquè aquestes parades les cobreixen els trens que venen o van a Vilafranca o a Sant Vicenç, uns trens que abans no paraven a aquestes estacions.

Les conclusions d’això són un notori empitjorament del servei:

  1. S’ha produït una important reducció de servei a algunes estacions.
  2. S’ha produït una pèrdua de temps als usuaris que venen de més enllà de Martorell (Sant Sadurní, Vilafranca,…) ja que ara els trens fan més parades de les que feien abans.
  3. Es produeixen aglomeracions en la majoria de trens d’aquesta part de la línia. RENFE va assegurar que tots els trens serien de composició doble, però la PTP ha comprovat que sovint no és així.
  4. Els horaris estan mal dissenyats

Quadre amb la reducció de serveis

C4: Sant Vicenç de Calders – Manresa. FEINERS

Relacions des de Barcelona fins a: Trens diaris
2004
Trens diaris
2003
Diferència
Vilafranca 74 76 -2
Martorell 77 108 -31
Castellbisbal / Papiol 68 64 +4
Molins de Rei 141 141 0

 

C4: Sant Vicenç de Calders – Manresa. FESTIUS

Relacions des de Barcelona fins a: Trens diaris
2004
Trens diaris
2003
Diferència
Vilafranca 33 33 0
Martorell 68 92 -24
Castellbisbal / Papiol 68 65 +3
Molins de Rei 92 92 0

 

Cal recordar que el motiu de les obres és la construcció d’un tren d’alta velocitat, l’AVE, en el tram entre Martorell i Castellbisbal, que tindrà un volum

de passatgers molt inferior al de la xarxa de Rodalies.

Lamentem que s’hagi autoritzar l’inici d’unes obres en l’AVE que causen tants inconvenients als trens que usa la majoria de la població.

A més a més, aquestes obres de l’AVE també impedeixen millores anunciades ja fa quatre anys, com la creació de la línia C-5 (o R-7 en la nova nomenclatura), entre la UAB i Martorell, a partir de la prolongació pel corredor del Vallès dels actuals serveis que arriben a la UAB. El Ministeri de Foment ha posat diverses dates a l’obertura d’aquesta línia però les ha incomplet sistemàticament sense que haguem sentit cap explicació oficial.

Les obres en curs també fan impossible, tal com s’havia anunciat al setembre de 2003, que alguns trens de la C1 arribessin a Molins de Rei, des de l’actual terminal de la C1 a l’Hospitalet, permetent un reforç molt important del servei entre Molins i Barcelona i la connexió directa entre aquest sector del Baix Llobregat i el Maresme. Tampoc no s’ha resolt eficaçment la freqüència en la línia C-4 sud, en la última franja horària del dia, en la que hi ha intervals de servei superiors als 30 minuts.

Un altre dels temes en què RENFE s’hauria de posar a treballar urgentment són les aglomeracions que es produeixen a les línies C1 i C2 Sud els dies festius per l’afluència de viatgers a les platges. És cert que ha incrementat la oferta a estacions com ara Platja de Castelldefels, però és ben evident que això no és suficient i caldria prendre mesures de xoc.

Per altra banda, al mig del darrer pont de Sant Joan, RENFE va operar els seus trens el divendres, 25 de juny, amb horaris de festiu, no de feiner com corresponia. Això va provocar que les persones que aquell dia treballaven s’haguessin d’esperar més temps a les parades i una major saturació de passatge als trens. Aquesta mesura només va ser anunciada per megafonia i sense l’antelació suficient perquè tots els usuaris en tinguessin constància.

I per acabar, volem deixar constància que en aquest mes de juny s’han produït un elevat nombre d’incidències a les xarxes de rodalies i regionals de Renfe, degut a causes diverses com avaries, congestió en els trens, vagues,… que han perjudicat els usuaris i, en alguns casos, acabat la seva paciència.

Davant d’aquestes circumstàncies Renfe hauria d’aprovar un pla de mesures de xoc per fer front als problemes plantejats.