20151214-tmes

 

 

  • Valorem el gest de congelar tarifes de la zona 1 en un escenari d’increment del servei amb l’entrada de la línia 9 sud de metro i d’ampliació de la validesa de la targeta T-12
  • Proposem que les persones que facin dos viatges diaris en trens i autobusos de Rodalies de més d’una zona tinguin accés a un abonament mensual de viatges illimitats
  • Pel 2016 volem un simple anivellament a la baixa de preus entre les T-50/30 i T-Mes de 2 a 6 zones, que tindria un cost inferior al milió d’euros i aconseguiria fidelitzar molts usuaris en l’àmbit interurbà, el més necessitat de millores de transport públic i de reducció de cotxes.

 

Arran les declaracions del Conseller en funcions, Santi Vila, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre la congelació de preus al sistema tarifiari integrat per a l’any 2016, la PTP fa públic el seu posicionament i fa una proposta prèvia al consell d’administració de l’ATM (Consorci format en un 51% per la Generalitat, en un 25% per l’Ajuntament de Barcelona, i en un 24% per l’Àrea Metropolitana), que es reunirà a finals de desembre.

La PTP considera que la congelació de tarifes és un gest polític en suport al transport públic, tenint en compte l’increment de costos que suposarà l’entrada en servei de la línia 9 sud de metro (Terminal T1-Zona Universitària), i la reducció d’ingressos que implica allargar la validesa de la T-12 des dels 13 fins als 14 anys; però és una mesura ineficient per captar nous usuaris al cotxe i moto i incrementar els ingressos al sistema públic de mobilitat; especialment en l’àmbit on més preocupa, l’interurbà.

PROPOSTA MÍNIMA PER A L’ANY 2016. Des de fa molt de temps intentem, sense èxit, que l’ATM apliqui canvis sobre l’esquema tarifari actual, molt basat en bitllets consumibles (bàsicament senzills, T-10 i T-50/30) i amb un ús testimonial d’abonaments d’ús il·limitat (T-Mes, T-Jove, T-Trimestre). No és d’estranyar aquest comportament de la demanda, cal fer 63 viatges al mes per amortitzar una T-Mes d’una zona, cosa molt difícil amb un patró normal de desplaçaments, de 40 viatges mensuals (anada i tornada en feiner). Els abonaments d’ús il·limitat aconsegueixen fidelitzar millor la demanda cap al transport públic pel canvi del patró de consum que generen sobre els usuaris. L’actitud front un bitllet consumible, que perd crèdit a cada validació, és reduir al mínim imprescindible el nombre de viatges a fer en transport públic. L’actitud front un bitllet il·limitat és treure el màxim profit i fer el màxim de viatges possible, fins i tot quan hi ha alternatives de fer-ho en cotxe o moto.

Amb l’objectiu de fidelitzar els usuaris quotidians via tarifa, la PTP fa quatre anys insisteix en una micro modificació del sistema tarifari actual: anivellar a la baixa els preus de les T-50/30 i T-Mes de 2 a 6 zones. Justificació de la mesura:

  • Canviar la sensació de “pèrdua de crèdit” de validar bitllets multiviatge per generar una “sensació d’aprofitament o amortització” per cada validació d’un abonament il·limitat mensual. D’aquesta manera es percep el preu del transport més econòmic.
  • Establir el criteri d’usuari quotidià a partir dels 40-42 viatges mensuals. Aquesta mesura fa que la T-Mes sigui rendible a partir de 40-42 viatges mensuals, a raó de dos viatges en dia feiner; i no a partir de 63 viatges com succeeix en l’actualitat.
  • Entre les zones 2 i 6, els usuaris actuals de la T-50/30 paguen entre 71€ (50 viatges de dues zones) i 150€ (50 viatges de 6 zones). Es considera una despesa personal suficientment alta com per donar a aquests usuaris categoria d’habitual i premiar-los amb una tarifa plana.
  • La diferència de preu entre les T-50/30 i les T-Mes és de només 7,45 € per a 2 zones i 3,00 € per a 6 zones. És una oportunitat perduda no fidelitzar els usuaris per una diferència de preu tan ridícula.
  • L’adopció de la tarifa plana proposada no només estimula la possibilitat de fer més viatges interurbans de més de dues zones, sinó que estableix un màxim de despesa mensual en transport públic en evitar la comprar d’abonaments d’àmbit inferior per fer desplaçaments intermedis. Els usuaris de la T-50/30 de 2 a 6 zones no haurien de comprar T-10 addicional d’una zona per fer desplaçaments urbans durant la seva jornada.
  • L’àmbit interurbà (desplaçaments de 2 a 6 zones) està més necessitat d’estímul de transport públic i de reducció de vehicles, tant si considerem els accessos i sortides de l’àrea metropolitana de Barcelona com la mobilitat intracomarcal.

IMPACTE ECONÒMIC. A mig termini la fidelització dels usuaris implica més ingressos per a l’administració, com s’ha demostrat a Freiburg i d’altres ciutats europees. Però fins i tot contemplant la hipòtesi errada de l’ATM de què igualar el preu de la T-Mes amb la T-50/30 de 2 a 6 zones només reduiria els ingressos i no aportaria nova demanda, es tracta d’una mesura assequible donat el seu baix cost: 750.000 € a l’any sobre un contracte programa que anualment mobilitza 1.300 milions d’euros. L’ampliació de la mesura a la zona 1 suposaria elevaria la reducció d’ingressos a aproximadament set milions d’euros segons aquest càlcul conservador.

 

20151214-tarifes2016

Font: PTP a partir de dades ATM

 

VOLEM UNA ACCIÓ IMMEDIATA, PRÈVIA A LA T-MOBILITAT. Considerem que cal una sacsejada al sistema tarifari integrat per afavorir l’ús del transport públic. Portem anys en un diàleg amb l’ATM en què no s’ha aconseguit modificar absolutament res sobre una estructura de tarifes pensada als anys noranta. Trobem a faltar polítiques de canvi que superin les visions tecnòcrates i conservadores. Caldria mirar com les àrees metropolitanes europees punteres en transport públic fidelitzen els usuaris, bàsicament a partir dels abonaments ambientals. En qualsevol cas també deixem constància de què l’abaratiment de T-Mes amb preus de T-50/30 és una proposta de mínims. La nostra proposta base és la T-Ambiental.

 

Demanem que mentre la T-Mobilitat (targeta sense contacte a implantar per la Generalitat) no sigui una realitat, es faci una aposta encara més ferma per potenciar la fidelitat dels usuaris recurrents, despenalitzar el salt de zones i fer el transport públic econòmicament sempre competitiu respecte el vehicle privat. Recordem que ciutats capdavanteres en mobilitat i qualitat de l’aire han establert mesures de fort impacte en matèria tarifària, com és l’abonament anual de Viena, per 365 € (un euro al dia) o l’abonament ambiental de Freiburg. Atès el superior dèficit del transport públic de Barcelona apostem per una mesura intermèdia. Per aquest motiu la PTP torna a posar sobre la taula la necessitat de generar un abonament T-Ambiental: una tarifa plana multizonal que és al mateix temps un carnet amb dret a descomptes, i que tindria un cost mensual de 50 € per a tres zones i un cost de 100€ per a sis zones.

Proposta T-Ambiental. Anvers

Proposta T-Ambiental. Revers

 

Barcelona, 14 de desembre de 2015