Denunciem la passivitat de les administracions públiques davant l’amenaça del tancament del servei de Tarragona a Salou i Cambrils

gen. 18 2018

gen.

18

2018

    

COMUNICAT CONJUNT PDF-PTP

  • Per primera vegada en democràcia, es procedirà al tancament d’una línia de rodalies a Catalunya
  • La conversió a tren-tramvia (TramCamp) només és viable si s’aprofiten trams d’infraestructura actual, no si es desmantella la línia per complet

 

Camp de Tarragona, 18 de gener de 2018. Amb l’entrada en funcionament de la variant Vandellòs – Vila-seca / Perafort prevista per aquest any 2018, l’actual via de costa Tarragona – Salou – Cambrils, seria desmantellada i no convertida progressivament en tren-tramvia com s’havia anunciat. L’actual traçat, que quedaria alliberat de les circulacions més problemàtiques de llarg recorregut i mercaderies, podria iniciar una transformació cap a un servei tramviaire integrat, però segons una comunicació oficial del Ministeri de Foment en resposta a la pregunta del diputat per Tarragona Fèlix Alonso (vegeu annex número 1), es preveu un desmantellament ferroviari integral immediat a la posada en marxa de la variant.

Considerem que la pèrdua de l’actual corredor ferroviari resultaria irreversible: si el servei desapareix, també ho farà la demanda actual, i si les vies són aixecades, serà molt més car reposar-les. Per contra, tal i com s’ha fet exitosament a moltes ciutats europees (Lió, Alacant…), el que seria desitjable és la reconversió ràpida i progressiva dels vehicles (tramvies enlloc de trens) i de l’espai (vies de tramvia semaforitzades a les zones urbanes en comptes de vies convencnionals amb passos a nivell). Però el que hauria d’evitar-se és qualsevol interrupció perllongada del servei. Tot el que s’aparti d’aquesta dinàmica de manteniment i reconversió posterior no són més que promeses buides que tant aviat com els vehicles motoritzats hagin ocupat l’espai de la via actual seran aparcades sine die.

D’acord amb la llei estatal 38/2015 del Sector Ferroviari, la Generalitat pot assumir l’explotació d’aquesta infraestructura ferroviària si aquesta queda desafectada per part del Ministeri de Foment, però n’ha de sol·licitar el traspàs oficialment. A més, d’acord amb la llei ferroviària catalana 4/2006, és la Generalitat la competent dels tramvies interurbans que discorrin per més d’un municipi íntegrament a Catalunya, no els ajuntaments. Però a menys de sis mesos de la desafectació de la línia, el Ministeri de Foment indica en la resposta parlamentària que no li consta cap petició de la Generalitat en aquest sentit.

D’altra banda, resulta incomprensible la connivència dels ajuntaments de Salou i Cambrils que afronten l’amenaça de pèrdua definitiva de la connexió ferroviària directa des dels seus centres amb Port Aventura i Tarragona, perjudicant la mobilitat no només dels seus residents sinó dels visitants que actualment arriben en tren.

L’amenaça del tancament d’aquesta línia coincideix amb altres pèrdues de servei i deterioraments en la seva prestació: la desaparició dels trens de llarg recorregut de l’estació urbana de Tarragona, les obres d’instal·lació del tercer fil entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders (i les posteriors limitacions per al trànsit per aquesta línia), la negativa de la Generalitat a plantejar un enllaç directe d’alta velocitat regional entre les estacions urbanes del Camp de Tarragona i l’àrea metropolitana de Barcelona…. configurant un panorama global que hauria de preocupar als poders públics d’aquesta zona.

Des de la PDF i la PTP impulsarem totes les iniciatives al nostre abast per a reivindicar el manteniment de la línia Tarragona-Salou-Cambrils, i la seva ràpida reconversió en un transport públic ràpid, fiable, i eficient al servei dels habitants del Camp de Tarragona. Considerem aquest assumpte extremadament greu, ja que es tracta del primer desmantellament d’una línia de rodalies en democràcia. Un país que destrueix el seu ferrocarril de proximitat està comprometent seriosament la seva cohesió social i territorial.

ANNEX 1. Resposta parlamentària anunciant el desmantellament del tram Port Aventura-Salou-Cambrils.

ANNEX 2. Articles de la Llei 38/2015 d’aplicació en el cas de la línia Port Aventura-Salou-Cambrils.

TÍTULO II. La infraestructura ferroviària
CAPÍTULO I. Disposiciones generales

CAPÍTULO II. Planificación, proyecto y construcción de infraestructuras ferroviarias integrantes de la Red Ferroviaria de Interés General

ANNEX 3. Documents

Enllaç a document “Salvem la línia ferroviària de Costa”

Enllaç a estudi sobre el ferrocarril del Camp de Tarragona

També et pot interessar...