Unes jornades de mobilitat sostenible a Vilafranca.

gen. 31 2022

gen.

31

2022

El passat 27 de novembre es van celebrar a Vilafranca del Penedès les jornades La mobilitat als nostres municipis. Mobilitat sostenible fora de l’àrea metropolitana. Van comptar amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca. Es parla molt de la mobilitat i el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) però hi ha pocs espais on es debatin els problemes de mobilitat i les necessitats de transport públic de la resta de Catalunya. Especialment es troben a faltar espais de reflexió sobre com aconseguir una mobilitat sostenible en entorns rurals i ciutats petites. És per això, que des de la delegació territorial de la PTP a l’Alt Penedès vam impulsar la celebració d’aquestes jornades, per posar valorar i donar veu a experts i entitats de tot el territori. 

El primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme de l’ajuntament de Vilafranca, el Sr. Francisco Romero, va obrir les jornades presentant el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, recentment aprovat per unanimitat pel Ple; una fita molt important per la ciutat de Vilafranca ja que, fins ara no disposava d’aquesta eina de planificació. Així mateix, va explicar les actuacions previstes en el Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç, un pla d’acció municipal global per a la renovació de la ciutat mitjançant una reforma urbana, econòmica i social, amb l’objectiu d’aconseguir una ciutat més compacta, cohesionada i diversa.

Seguidament l’Aaron Gutiérrez, doctor en geografia per la Universitat de Lleida i actual professor de la Universitat Rovira i Virgili, va exposar la ponència De la ciutat dels 15 minuts a la regió dels 30 minuts. Va ser una de les ponències més destacades de la jornada, despertant molt interès entre el públic assistent. En ella constatava que la ciutat dels 15 minuts és possible a les grans ciutats però fora d’elles hem de buscar altres models. Va proposar vertebrar les regions no metropolitanes amb un transport públic de qualitat que permeti accedir en 30 minuts a serveis d’educació, salut, comerç especialitzat, cultura, esports i lleure; demanant un pla de xoc pel transport públic a Catalunya. Va constatar que molts cops la millor connexió amb transport públic a les comarques no és la de la mobilitat interna sinó la que connecta amb Barcelona, obligant a l’ús del vehicle privat per anar a les capitals de comarca o les ciutats de referència de la vegueria.

 

Després de la pausa cafè, l’Adrià Ramírez, president de la PTP, va explicar en què consisteix el transport a la demanda i va exposar diversos casos d’èxit. El transport de bus a la demanda és una solució ideal per a zones amb baixa densitat de població, ja que pot representar una millora del servei i una reducció de costos operatius en ajustar-se a les necessitats dels usuaris. Algun dels exemples que va posar on s’ha implementat amb èxit un servei d’aquest tipus és el Pla de l’Estany, el polígon industrial les Comes d’Igualada o a l’Alta Segarra.

Per acabar la sessió de matí, l’Òscar Guerrero, tècnic de turisme de l’Ajuntament de Subirats, ens va explicar com és possible el turisme rural en transport públic. En el cas de Subirats s’ha potenciat l’estació de Rodalies de Lavern-Subirats, situada entre vinyes, com a porta d’entrada a les rutes turístiques del municipi. L’oficina de turisme del municipi està situada a la pròpia estació de tren i s’ha posat en marxa el servei EnoBicing Penedès.  Aquest servei inclou un bitllet combinat de tren, lloguer de bicicleta elèctrica, app de rutes de Subirats, i tast i aperitiu en un celler del municipi.

Obrint la sessió de tarda, com a delegat de la PTP a l’Alt Penedès, vam repassar els reptes de mobilitat a la comarca. Els més destacats són millorar el transport públic entre els municipis de l’Alt Penedès i la capital comarcal, ja que aproximadament la meitat no disposen d’un servei que permeti moure’t amb transport públic per anar a treballar o estudiar a Vilafranca. Cal destacar que les línies amb més usuaris són les que ofereixen millor servei, encara que cobreixin pobles petits.  Una altra assignatura pendent és la connexió en transport públic entre les capitals de la vegueria Penedès, especialment necessari és la posada en servei d’un bus exprés que uneixi Vilanova, Vilafranca, Igualada i Manresa.

A continuació Soazig Darnay i Jordi Oyonarte, com a representants del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi) van presentar la relació que hi ha entre el paisatge i la mobilitat sostenible, amb l’exemple dels camins escolars amb bici per accedir a l’escola rural de Font-rubí. Van explicar que Font-rubí forma part de la unitat de paisatge Plana del Penedès que aplega una multiplicitat de municipis escampats però amb identitat pròpia. La mobilitat verda representa una oportunitat per donar-los més protagonisme i revitalitzar els seus centres, així com repensar les lògiques de transport locals com ara el transport escolar.

Per cloure les jornades es va celebrar una taula rodona per compartir experiències territorials i sectorials amb diverses entitats, moderada per la vicepresidenta de la PTP Dolors Clavell. Va participar-hi Glòria Francolí, en representació de Perquè no ens fotin el tren, un grup de defensa de la línia R3 de Rodalies amb especial incidència a la comarca d’Osona. La Plataforma per la defensa d’un ferrocarril públic i de qualitat del Camp de Tarragona (PDFCamp) va ser representada pel seu portaveu, Carlos Montejano. L’Estefania Molina, delegada de la PTP a la Costa Brava i portaveu de la Comissió promotora del tren a la Costa Brava, ens va explicar la proposta de tren-tram que comunicaria diversos municipis de la Costa Brava i Girona. La presidenta de l’associació Entretots Carme Garrido, va posar sobre la taula els dèficits en matèria d’accessibilitat que hi ha en el transport públic, accentuat en el cas dels serveis fora de l’AMB.

Finalment la Maria Carme Freixa, en representació de l’Associació de micropobles de Catalunya, va posar de manifest la idiosincràsia diferenciada en matèria de mobilitat dels pobles més petits, ja que en aquests casos pràcticament estan obligats a tenir un cotxe per cada membre de la família per poder accedir als serveis més bàsics.

 

Albert Parés i Soldevilla
Delegat de la PTP a l’Alt Penedès

 

No et perdis cap article de la revista!

També et pot interessar...