Search

Les relacions transfrontereres i la tarifació al punt de mira aquest 2023

set. 26 2023

set.

26

2023

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Segur que molts dels nostres socis recorden que fa uns anys la PTP va acollir el congrés anual de la European Passengers’ Federation (EPF). Enguany hem repetit aquesta experiència al Museu Picasso de Barcelona els dies 2 i 3 de juny, tot posant el punt de reflexió en les relacions transfrontereres i la tarifació. 

L’aposta més gran d’aquest any va ser el treball a partir de dinàmiques, tant per part de la PTP com de la EPF, on, a part de tractar els temes de reflexió generals del congrés, vam també preguntar-nos què podem fer les entitats per arribar més enllà dels nostres membres.

Els temes principals de la jornada, van aplegar a l’obertura a Oriol Martori, director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Elisabeth Kotthaus, cap de la unitat d’Afers Socials, Drets del Passatger i Igualtat d’Oportunitats a la Direcció General de Mobilitat i Transport de la Comissió Europea, i Adrià Ramirez, president de la PTP. 

Entre tots, es va fer una important reflexió sobre quin paper tenim les entitats, quin tipus de relacions transfrontereres estan reeixint i quines desapareixent, posant un especial punt en què necessitem fer arribar el transport públic a tothom i a tot arreu. Aquesta darrera afirmació justament encaixava amb el debat sobre la gratuïtat en la tarifació del transport públic: fomentem polítiques de gratuïtat o millorem la nostra oferta de tarifació social per als col·lectius més vulnerables?

Aquest debat va ocupar un espai ampli a més d’una de les dinàmiques del congrés. De la mà de Miquel Lamas (ATM Barcelona), Beat Mueller (Transport Economics Commission UITP), Monika Wiktoria Maciejewska (Vrije Universiteit Brussel), Javier Asensio (Universitat Autònoma de Barcelona), es van mantenir discussions interessants sobre exemples temporals i permanents de descomptes i gratuïtats en els mitjans de transport implementats en diferents ciutats i regions europees. Es van destacar els avantatges, desavantatges i diversos factors que influeixen en el seu èxit, com ara la ubicació geogràfica, els grups objectiu, les polítiques de gestió dels vehicles privats i les expectatives dels passatgers. 

El congrés de l’EPF és també un espai on es presenten projectes innovadors que puguin ser interessants i rellevants en les temàtiques tractades. Es va presentar una aplicació anomenada FAIRTIQ, que busca augmentar l’ús del transport públic a través d’una gestió de les tarifes més comercial i adaptada a cada usuari. Es va comptar també amb la presentació del projecte #CrossBorderRail, a càrrec de Jon Worth, on vam poder escoltar les experiències de primera mà de diferents viatges transfronterers.

I per a parlar sobre relacions transfrontereres, vam poder comptar amb la participació de Carles Casas de FGC, Elmen von Buuren d’European Sleeper i Przemek Ben Paczek de Nevomo. 

Vam parlar de la implementació de serveis ferroviaris d’alta velocitat entre Catalunya i Occitània, destacant la importància del Corredor Mediterrani i la falta de serveis en aquesta regió. Els trens de nit per Europa van tenir un paper protagonista, destacant el seu potencial per ampliar les opcions de viatge i facilitar la transició de l’avió al tren. I, com no podia ser d’una altra manera per la nostra situació geogràfica, també vam tenir una sessió dedicada a les connexions transfrontereres als Pirineus.

Com hem comentat abans, enguany volíem també posar el focus en les entitats. Associacions com la PTP o l’EPF som essencials en el dia a dia de la nostra mobilitat. La nostra tasca de divulgació i pressió política és clau, sovint, en la lluita per una mobilitat més sostenible i segura. Amb Wolfgang Sprick (VCD-Hessen), Dennis Fancett (Railfuture/SENRUG) i Freek Bos (Rover/EPF) es van posar al punt de mira casos d’èxit en l’activisme polític, inspirant els participants a reflexionar sobre estratègies per influir en les decisions polítiques i interactuar amb el públic. 

Sense cap dubte, però, els tallers que vam preparar tant des de la PTP com des de l’EPF, van ser la principal aposta d’aquesta edició. El primer d’aquests tallers va consistir a imaginar-nos quin podria ser el sistema tarifari ideal, tenint en compte les ponències que havíem escoltat durant el congrés. Les propostes es van estructurar a partir de quatre eixos: finançament i sostenibilitat econòmica del transport públic, equitat territorial, justícia social, i fidelitat i intermodalitat.

D’aquest primer taller, se’n va concloure que, en general, és necessari un sistema de pagament per ús, encara que sigui reduït, per poder garantir la sostenibilitat del sistema. Aquest punt és un dels que, com a PTP, hem defensat des del moment en què es van anunciar les rebaixes en tarifes de transport públic. Les rebaixes en la tarifació del sistema de transport públic han de garantir-ne tant l’estabilitat financera com un servei fiable i de qualitat.

Així mateix, els descomptes i rebaixes han de fer incidència en un punt concret: la necessitat d’un sistema més equitatiu des del punt de vista social i territorial, amb descomptes per a certs col·lectius (infants, joves o famílies nombroses i monoparentals) o amb pagament basat en quilometratge en lloc de la divisió en zones tarifàries.

El taller relacionat en com podem aconseguir ressò polític i mediàtic des de les entitats va ser, sens dubte, un debat destacat. Entre d’altres, es va parlar sobre aportar solucions i propostes de millora a la classe política en lloc d’exposar problemes de mobilitat, tot tenint una posició més proactiva; distingir entre campanyes locals i d’abast nacional, per tal de trobar l’interlocutor idoni en cada cas o fomentar l’enxarxament amb altres entitats.

Un punt rellevant d’aquest taller va ser la preocupació per la bretxa digital. Garantir l’accessibilitat a la informació de manera senzilla i per a tothom, també per aquelles persones que no disposen de telèfon mòbil, va ser la principal conclusió que se’n va extreure.

Un darrer tema que vam tractar va ser la seguretat al transport públic, a partir de la presentació del projecte IMPACTS. Així, es van comentar què ens fa sentir segures quan viatgem en transport públic: espais nets, viatjar amb més gent i estacions amb bona il·luminació van ser alguns dels requisits que més es van repetir a la posada en comú.

 

Oficina tècnica de la PTP[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”No et perdis cap article de la revista!” txt_align=”center” color=”green”][/vc_cta][vc_btn title=”Número 70 disponible aquí!” color=”success” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ftransportpublic.org%2Fmss70%2F|title:N%C3%BAmero%2068″][/vc_column][/vc_row]

També et pot interessar...