La PTP s’activa a Osona

abr. 23 2021

abr.

23

2021

La PTP s’implica en el transport públic en autobús i la Taula de Mobilitat d’Osona

La PTP va ampliant mica en mica la seva implantació territorial arreu de Catalunya, i un dels llocs on ho ha fet amb força últimament és a la comarca d’Osona. La primera acció de l’associació a la comarca es va fer el 2013, amb el disseny del mapa d’autobusos integrat de la comarca, que es va presentar a l’estació d’autobusos de Vic. A més d’aquella còpia, durant els anys següents s’han anat imprimint i distribuint còpies als municipis de Taradell, Seva, Sant Miquel de Balenyà, Sant Hipòlit de Voltregà i Les Masies de Voltregà.

Ja el 2019, l’entitat va presentar 14 propostes de mobilitat a tots els grups que es presentaven a les eleccions municipals, que incloïa demanar la coordinació dels horaris de les diferents línies de transport interurbà d’autobusos.

El transport públic en autobús ha estat molt present a l’acció dels socis de la PTP a la comarca. Al gener del 2020, donàvem suport a la moció impulsada pels grups polítics de l’ajuntament de Vic que reclamava un bus entre aquesta ciutat i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb parada a Tona i La Garriga. L’operador Sagalés va entomar aquesta proposta i des del 15 de febrer d’aquest 2021 és una realitat, que des de la PTP celebrem enormement.

D’altra banda, a l’inici del curs escolar 2020-21 ens vam veure obligats a denunciar una reducció en la oferta respecte a l’època pre-covid en diverses línies de la comarca, especialment al bus urbà de Vic, que s’han recuperat al gener d’aquest any. 

Ja a l’octubre del 2020, vam proposar a l’ajuntament de Calldetenes una millora de la informació de les dues línies que passen pel municipi, proposant uns horaris unificats i un plànol del recorregut. D’altra banda, vam plantejar als ajuntaments de Santa Eulàlia de Riuprimer i Muntanyola la importància de demanar uns horaris atractius i una major freqüència a la línia que els conecta amb Vic, especialment coincidint amb una polèmica de reducció de carrils per al vehicle privat en aquest eix.

Aquest 2021 seguim treballant, i hem desenvolupat una proposta de modificació d’horaris i línies per a l’eix Vic – Manlleu – Torelló, la Vall del Ges i el Collsacabra, que hem discutit amb l’operador i l’administració competent, i que en paral·lel plantejarem als ajuntaments afectats.

Gràcies a la feina voluntària de les sòcies i socis de la PTP a Osona, seguirem treballant i lluitant perquè el transport públic de la comarca sigui cada cop més atractiu, més conegut i més ben valorat per part de la població. Per això, és especialment important petits canvis com un procés de gestió de la informació que garanteixi la màxima facilitat d’ús, una tarificació d’acord amb la realitat de la comarca, l’existència de servei públic més enllà de les 9 del vespre i la connectivitat de tots els municipis. 

En una comarca no metropolitana com Osona, on l’ús del cotxe és molt superior que als àmbits metropolitans, segueix havent-hi 4 de cada 10 osonencs que no tenen accés al vehicle privat. Per aquest motiu, és molt important disposar d’una xarxa de transport públic, i d’opcions de mobilitat en general, que garanteixin la mobilitat d’aquests habitants. Per poder accedir a un lloc de feina, a una formació superior, a un servei bàsic com el metge, o simplement a l’oci, és important que disposar d’un vehicle privat o no no sigui un condicionant a Osona.

5 entitats dedicades a la mobilitat sostenible impulsen la Taula de Mobilitat d’Osona

“Hauríem de fer alguna cosa junts”, va dir una persona de l’entitat #pqnoensfotineltren, mentre ella i socis de la PTP per una entrevista a la televisió comarcal sobre mobilitat sostenible. A així, cinc entitats osonenques vam iniciar converses. 

Una Taula de Mobilitat comarcal, on poguem plantejar problemes de mobilitat de la comarca que segurament tindrien una solució fàcil i barata, però pels quals cal molt esforç de coordinació: carrils per moure’s a peu i en bicicleta de forma segura entre municipis, coordinació dels horaris del transport públic, impulsar el carsharing, l’accés als llocs de treball i les escoles en modes sostenibles… D’idees no ens en faltaven.

La PTP, OsonaAmbBici, #pqnoensfotineltren, la secció osonenca de SomMobilitat i el grup d’usuaris de la línia e12 vam plantejar al Consell Comarcal la creació de la taula. El consell en seria l’amfitrió, proveïnt el local, la infraestructura i la xarxa de contactes, i les entitats proposem els temes.

La Taula de Mobilitat d’Osona, que es va iniciar al gener del 2020, funciona a partir de sessions plenàries on es troben trimestralment els alcaldes o regidors de la comarca, partits polítics, sindicats i associacions d’empresaris, associacions ecologistes, de diversitat funcional, de veïns, centres excursionistes, etc. 

Cada sessió es centra en un tema específic, inclou una conferència per explicar casos d’èxit, en alguns casos es planteja una dinàmica de treball durant la sessió i es proposen uns objectius.

En la sessió inaugural de la taula, es van plantejar les problemàtiques a abordar. La primera sessió de treball va servir per a la redacció del Pla de Camins comarcal. La segona, per a l’impuls de vehicles compartits (carsharing) i elèctrics. I la tercera, per teixir una estratègia conjunta de cara a la R3.

La PTP té com a missió defensar el transport públic en particular, però també la mobilitat sostenible en general. I per aquest objectiu, treballem conjuntament amb entitats similars a la nostra: treballant amb xarxa, donant continuïtat a la feina feta per entitats i organitzacions des de fa molts anys i plantejant-nos objectius realistes però ambiciosos.

Adrià Ramirez Papell

Presidència PTP

No et perdis cap article de la revista!

Número 64 disponible aquí!

També et pot interessar...